Test av alkoholfritt øl
Munkholm Classic er best i test
Testvinneren Munkholm Classic har god aroma med innslag av sitrus, samt god fylde, sødme og bitterhet.
Slik testet vi:
- Testpanelet besto av tre testere, de to gravide venninnene Nina Størmer Steira (17 uker på vei) og Lis Homdal (34 uker på vei) samt ølekspert Kim Daniel Bergersen fra Ølakademiet.
- Panelet luktet og smakte på alle de 15 sortene og vurderte hvert øl etter kriteriene farge, skum, duft, smak og ettersmak.
- Alle øltypene er vurdert opp mot hverandre. Hvert øl har fått en karakter mellom én og seks, der seks er best.
- Pris er ikke vurdert.
Å styre unna alkohol i svangerskapet er en selvfølge for de aller fleste. Selv om danske forskere mener at ett glass om dagen er greit selv når du er gravid. Men etter noen måneder kan det bli fryktelig kjedelig bare å drikke vann, og brus og saft er jo så søtt.
Da kan det være deilig å ta seg en alkoholfri halvliter!
Mye å velge i
Her i landet har utvalget av alkoholfritt øl skutt i været de siste årene - fra økologiske øl og lyse sommervarianter til mørke og kraftige bayere. Og mange av dem passer utmerket til ja-maten for gravide.
Alkoholfritt øl selges både i egne ølutsalg og i dagligvarehandelen samt på Vinmonopolet.
- Det er mye godt, alkoholfritt øl nå. Mange av dem er leskende tørsteslukkere, og flere passer veldig fint til mat. Når man drikker vann eller Farris, får man ikke den samme, bitre smaken i munnen som man får av øl. Det er denne bitterheten som passer så godt sammen med mat, sier Kim Daniel Bergersen fra Ølakadamiet.
Alkoholfritt er trendy
Konsumet av alkoholfritt øl øker kraftig i hele Europa, og ekstra stor er økningen i Spania og Tyskland.
- Det er blitt trendy å drikke alkoholfritt øl i resten av Europa, til og med i ølnasjonen Tyskland. I disse landene drives det omfattende produktutvikling og markedsføring av de alkoholfrie variantene, forteller Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.
Her i landet har salget gått noe ned det siste året, etter mange år med markant økning.
- Til tross for den enorme økningen av konsumet i resten av Europa, har vi i Norge hatt en nedgang i salget den siste tiden. Jeg er overbevist om at dette først og fremst skyldes at det er forbudt å reklamere for alkoholfritt øl under egen bryggerilogo. Det er nemlig slik at de tradisjonelle bryggeriene, som Ringnes, Hansa, Aass og Mack, er de beste garantistene for at det dreier seg om skikkelig øl og ikke brus med ølsmak. Når alkoholfritt øl under disse merkenavnene er hemmeligstemplet, har helsemyndighetene satt en effektiv stopper for vekst i markedet, mener Nome.
Litt alkohol
Alkoholfritt øl har et alkoholinnhold opp til 0,7 volumprosent. Alkoholinnholdet kan sammenlignes med alkoholpromillen i brød og kefir, og er helt ufarlig å drikke for både barn, gravide og bilkjørende.
Det alkoholfrie ølet fremstilles på samme måte som vanlig øl, med humle, malt, vann og gjær.
Forskjellen er at gjæringsprosessen blir avbrutt på et tidlig tidspunkt for å hindre at det dannes mer enn 0,7 volumprosent alkohol i ølet.
Alle gravide bør være oppmerksomme på forskjellen mellom alkoholfri og alkoholsvakt øl. Lettølvarianter inneholder mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol, og kan derfor ikke regnes som alkoholfritt. Dersom bryggeriene merker sine produkter som alkoholfrie, skal de i henhold til regelverket ikke inneholde over 0,7 volumprosent alkohol.
Les mer:
Bli gravid: Mannen bør også slutte å drikke.
Slik kommer gravide seg unna drikkepresset.
Navnetrend: Nå skal alle navn slutte på ...
Denne saken ble første gang publisert 27/12 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.