Test av skolesekk 2012
Disse sekkene er best for barna
Barnet ditt vil helt sikkert aller helst velge sekk ut fra farge og utseende. Men sjekk hvilken sekk som faktisk er best å bære.
Om testen:
- Sekkene er vurdert for Foreldre & Barn av kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen og barnefysioterapeut Johanne Rønning. Samtlige sekker er prøvd på barn i aktuell alder: Birk (6), Johanne (6) og Idun (3).
- Det er ikke gitt karakterer til sekkene - fordi en sekk som passer perfekt til ett barn, kan sitte helt feil på et annet.
- Skolesekkene ble fylt med en drikkeflaske, matboks og to bøker før de ble testet, mens barnehagesekkene ble fylt med drikkeflaske, matboks og en fleecegenser.
- Dette er vektlagt i vurderingen: Er selene formsydde og godt tilpasset? Har de toppstrammer? Hvordan sitter sekken på ryggen? Hvilken dimensjon har sekkeposen? Hvor praktisk er sekken? Er den bra i regnvær, hvordan virker spennene, har den praktiske rom og er innstillingene lette å justere?
- Pris er ikke vektlagt i den samlede vurderingen.
Viktig når du velger sekk:
1. Ta alltid barnet med for å prøve sekken før dere handler. Barn er forskjellig bygd, og jenter er ofte smalere over skuldrene enn gutter.
2. Ikke kjøp for stor sekk. Bæreegenskapene blir dårligere hvis sekken er for stor.
3. Skulderreimene må være godt polstret, men samtidig ikke for brede. De bør være formsydde, ikke sitte for tett eller for langt ut på skuldrene. Alle reimene må kunne reguleres.
4. Riktig plassert hoftebelte og brystreim gir ekstra bærekomfort. Vurder hvordan de er plassert når barnet prøver sekken i butikken. Hoftebelte som er for lavt plassert eller brystreimer som er for høyt plassert, kan bidra til at sekken blir vond å bære.
5. Sekken skal ligge godt inntil ryggen.
6. Stoffet bør være vanntett og lokket bør være utformet slik at det ikke kommer vann inn i sekken når det regner.
7. Selve sekkeposen bør ikke være for stor og dyp. Da blir sekken lett baktung. Reguleringsreimer i siden gjør at man kan stramme sekken inn og ut, alt etter hvor mye man har i den. Vekten skal ligge så nær kroppen som mulig.
8. Sekken må ha refleks.
9. Alle reimer og spenner bør være solide, men samtidig lette å åpne og lukke for et barn. Sjekk om barnet klarer dette selv.
Hvis barnet ditt får velge skolesekken selv, vil farge og utseende trolig være avgjørende.
Men om sekken er blå eller rosa, har hest eller drage, er uvesentlig hvis den er vond å ha på. Da vil barnet uansett ikke bruke den riktig.
Det som i bunn og grunn betyr noe, er om sekken er ergonomisk god, sitter godt på ryggen og er god å bære.
Og skjelettplager hos barn er et økende problem: Det er ikke uvanlig at 3-åringer kommer til fysioterapeut med ryggplager.
Stadig bedre å bære
- En sekk som sitter perfekt på ett barn, sitter ikke nødvendigvis like godt på et annet, påpeker Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor hos Bekken og Barn i Oslo.
Sammen med Johanne Rønning, barnefysioterapeut hos Bekken og Barn, har hun testet høstens barnesekker for Foreldre & Barn.
- Barn er forskjellige, avhengig av høyde, vekt, bredde på skuldrene og så videre. Derfor er det viktig at barnet prøver sekken i butikken - og at du spør hvordan det kjennes å ha den på seg, råder Aas-Jakobsen.
- Legg gjerne litt tyngde i sekken, slik at dere ser hvordan den faktisk sitter på ryggen.
Må være riktig regulert
Årets test av barnesekker viser en klar forbedring av bærekomforten. Vær også bevisst på tilpasningsmulighetene!
- Det er viktig at sekken blir stilt inn riktig til det enkelte barnet, understreker Johanne Rønning.
- Først når alle bærestropper er riktig regulert, er det mulig å se om sekken sitter som den skal.
Ikke bredere enn skuldrene
Ifølge Rønning skal en god sekk følge barnets rygg. Det bør ikke være for mye luft mellom ryggen og sekken. Toppstrammer på skulderreimene er genialt, den hjelper blant annet sekken tettere mot ryggen.
- Tyngdepunktet skal være så langt inn mot ryggen som mulig, tipser fysioterapeuten.
En sekk sitter godt på ryggen når den ikke er bredere enn barnet. Dette sjekker du enkelt ved å se om den ligger inntil barnets sider, uten å gå utenfor kroppen på hver side.
- Barnet må kunne bevege armene fritt. En tommelfingerregel er at sekken ikke bør være bredere enn skuldrene.
Ikke til å vokse med
Sekken må absolutt ikke være for stor for barnet. Hvis den er det, vil den lett skli av skuldrene. Barnet vil da trekke skuldrene frem og opp, slik at belastningen blir feil. Dette kan i verste fall forårsake ryggplager.
Et godt utformet bæresystem, med gode skulderreimer som følger kroppen, et bra hoftebelte og brystreim som enkelt kan reguleres, er viktig for at sekken skal sitte godt.
- Skulderreimene må heller ikke være for brede. De må være godt polstret, slik at de ikke gir ubehagelig press på nakke og øvre del av ryggen, sier Johanne Rønning.
- Dagens sekker har mange justeringsmuligheter. Pass på at sekken ikke blir hengende langt nedenfor rumpa, da klarer ikke barnet å bevege bena fritt.
Sjekk sekken jevnlig
Hvor lenge barnet kan ha en sekk, avhenger selvsagt av hvor raskt det vokser.
- Foreldre bør sjekke sekken med jevne mellomrom for å være sikre på at den sitter godt på barnets rygg. Noen barn vokser raskt og sekken kan fort føles trang, sier Elisabeth Aas-Jakobsen.
- Totalt kan et barn trenge opptil tre sekker, avhengig av hvor mye det vokser fra første til sjuende klasse.
Lag egne jente- og guttemodeller!
Selv om Foreldre & Barns eksperter mener årets test viser en klar forbedring i bærekomfort, har de en oppfordring til produsentene: Lag egne jente- og guttemodeller!
Dette kan i utgangspunktet høres lite politisk korrekt ut, men har en logisk forklaring:
- Jenter og gutter har forskjellig kroppsbygning. Men i dag er det bare farge og mønster som skiller gutte- og jentesekker fra hverandre, påpeker kiropraktor Aas-Jakobsen.
- Jenter er en del smalere over skuldrene enn gutter. Det er ubehagelig å bære en sekk beregnet for barn som er bredere over skuldrene.
Denne saken ble første gang publisert 06/08 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.