Sterilisering av kvinner
Kine ønsker ikke flere barn, og tok derfor et litt uvanlig valg. Det skapte reaksjoner
Hun fikk blant annet høre at det var egoistisk og lite gjennomtenkt. Men hun var helt sikkert på valget sitt. Nå ønsker hun å dele sin erfaring for å minske skammen rundt det.
– Jeg føler meg heldig som har hatt muligheten til å gå gravid to ganger, men jeg er glad jeg aldri skal gå gravid igjen, sier Kine Holm (38) som er bosatt på Siggerud med samboeren Nauy (42) og to jenter på seks og 13 år.
Da Kine møtte mannen sin, hadde hun ett barn fra tidligere forhold, og ikke et stort ønske om flere barn.
Men da mannen hennes uttrykte et ønske om et barn, kjente hun på en vilje til å få barn med ham.
De bestemte seg derfor for å få et barn sammen, og kunne gledelig dele at de ventet et barn i 2017. Svangerskapet opplevdes tungt til tross for den store gleden og spenningen av å skulle møte datteren deres. Hele veien bar Kine på et stort ønske.
Hun ville sterilisere seg etter fødselelen, fordi valget var da helt sikkert: Flere barn skal hun ikke ha.
– Et barn til ville tatt knekken på meg. Og det ville mest sannsynlig tatt knekken på forholdet mitt. Min siste fødsel var starten på mine psykiske problemer med angst og depresjon.
– Det å skulle fungere som en god mamma og samboer for flere enn de tre menneskene jeg bor med, hadde ikke vært mulig, sier hun åpenhjertig.
Sterilisering av kvinner
På den tiden skjønte ikke Kine hvorfor disse psykiske problemene dukket opp. Sett i etterkant forstår hun at det var en fødselsdepresjon som startet det hele.
Hun fikk sitt første panikkanfall i 2018, da yngste var ett år, og herfra gikk det kun nedover for Kine.
– Jeg kom til det punktet hvor jeg ikke lenger fungerte på jobb, og var nødt til å bli langtidssykemeldt høsten 2019.
Hun hadde hele tiden i tankene om at hun ønsket å sterilisere seg, og fikk full støtte av samboeren sin.
– Jeg var så redd for å bli gravid at det påvirket sexlivet mitt. Hver eneste måned var jeg sikker på at jeg var gravid, og tok graviditetstest. Jeg følte jeg var på «vakt» hele tiden, sier Kine.
Til tross for negativ test, var redselen der fortsatt. Hun kunne av og til slå seg til ro med det, men det var en konstant bekymring hun ikke klarte å riste fra seg.
– Det høres grusomt ut å være så redd for å bli gravid, både med tanke på egne barn og andre som er ufrivillige barnløse. Jeg elsker livet med med mine to jenter, og er veldig takknemlig. Men min psyke hadde ikke klart et barn til.
Kikkhullsoperasjon
Flytting og sykdom gjorde dog at det tok nesten tre år før hun fikk gjennomført steriliseringen.
Men i 2020 kunne hun gledelig dele at hun hadde gjennomført en kikkhullsoperasjon for å sterlisere seg.
Hun kjente på en stor lettelse etter inngrepet var utført. Nå hadde hun endelig fått oppfylt ønske sitt. Hun er også glad for at hele prosessen opplevdes som uproblematisk.
– Jeg fikk henvisning av fastlegen. Hos fastlegen var jeg nødt til å fylle ut en begjæring om sterilisering som ble sendt til sykehuset.
Kine ble først satt på en lang venteliste, men på grunn av avlysninger, fikk hun time kun noen uker senere.
– Inngrepet tok rundt 15-20 minutter, og jeg var inn og ut av poliklinikken samme dag. Jeg hadde litt vondt i etterkant, men var tilbake på jobb etter noen dager, og trening etter en ukes tid.
- Sterilisering av kvinner foregår ved at egglederne kuttes over og lukkes. Derved forhindres egg fra kvinnens eggstokk å komme frem til livmoren, og det blokkerer sædceller fra å passere via egglederne til egget.
- Lov om sterilisering gir personer over 25 år adgang til å søke om sterilisering.
- Sterilisering regnes som helt sikker prevensjon.
- Hormonproduksjonen forstyrres ikke. Eggløsningene fortsetter. Menstruasjon opprettholdes og seksualfunksjonen forstyrres ikke.
- Komplikasjoner er sjeldne. Inngrepet etterlater seg tre små arr av cirka en centimeters lengde.
- Inngrepet kan i utgangspunktet ikke kan gjøres om.
Kilde: Nhi.no
Les også (+): Er det greit å sende barnet i barnehagen når det er litt sykt?
Åpen om steriliseringsprosessen
For Kine er det viktig å være åpen om steriliseringen fordi hun ikke ønsker at noen skal føle seg «alene», eller skamme seg for å ta denne beslutningen.
– Etter at jeg var åpen om steriliseringen, ble jeg overrasket over hvor mange som hadde en mening om valget mitt. Mange mente det var lite gjennomtenkt, og ikke et smart valg. Noen mente det var egoistisk å frata samboeren min muligheten til å få et barn til.
– Jeg mener dog det er egoistisk å få et barn til når man har mer enn nok med de to man har fra før.
Kine har også mottatt flere støttende og takknemlige meldinger etter åpenheten sin på Instagram.
– Jeg fikk mange meldinger av damer som takket meg for åpenheten fordi de selv kjente på en skam rundt dette. Mange satt med følelsen av å være mindre kvinnelig fordi de hadde tatt bort muligheten til å få barn, selv om de var sikre på at de tok det riktige valget.
– Noen kjente også på en følelse av egoisme og det å være «bortkjemt» fordi de tok bort muligheten til å få barn, når det er så mange som ikke kan få barn.
Kine mener det viktigste å høre på seg selv, og ikke andre.
– Gjør det som føles riktig for DEG! Og hvis du ønsker å gjøre dette, så skylder du ingen et svar, avslutter hun.