Tilbake til jobb etter barselpermisjon:
- Gjør overgangen så myk du kan
Mange synes det er vanskelig å skulle begynne i jobb etter barselpermisjon. Vi gir deg tipsene for å gjøre overgangen lettere.
Det er koselig å være hjemme med babyen, og tanken på å jobbe fullt igjen kan virke skremmende. Hvordan skal du få tid til alt, og hvordan skal barnet ditt klare seg uten deg?
Sannheten er at det går veldig bra, men det kan være lurt å gjøre overgangen myk likevel, både for deg og babyen din.
Les ekspertenes råd til hvordan du skal takle overgangen best mulig
Helsesøstrene på Halden helsestasjon har mange tips for å gjøre overgangen til en god opplevelse.
- Det viktigste for at du skal takle det best mulig er at du er helt sikker på at barnet ditt har det trygt mens du er på jobb. Start i det små, og ikke vær borte i åtte timer i begynnelsen. Da er det lettere å være borte og å konsentrere seg om jobben, sier helsesøsterteamet.
Går bedre etter hvert
Når barnet har det bra, og du vet at hun eller han får den maten de skal ha og blir tatt godt vare på, er det lettere å slappe av.
- Det er ofte lettere å takle overgangen bra hvis det er pappa som skal overta permisjonen, eller om det er besteforeldrene som passer barnet. Da vet du at den som har ansvaret gjør jobben sin. Men selv om du bekymrer deg blir det bedre etter hvert, understreker helsesøstrene.
Overgangen går enklere enn man tror, spesielt om det er pappa som skal overta permisjonen og man får til en glidende overgang.
Må trives
Det kan være skremmende om barna skal være i barnehage og passes av andre, men mange tilbyr åpen barnehage slik at både du og sønnen eller datteren din kan bli vant til det før det er «på alvor».
Mange får et lite sjokk når de kommer tilbake til jobb. Kanskje trives de ikke så godt i jobben som de trodde de gjorde.
- Mange får en vekker mens de går hjemme også. De vurderer kanskje å bytte jobb eller skjønner at dette ikke er en jobb de ønsker å fortsette i. Men om du har en jobb du brenner for og koser deg med går overgangen mye lettere. Da er det enklere å tilpasse seg den nye hverdagen.
Kan fornye
Dersom du helst vil være lengre hjemme med babyen, har du mulighet til det også.
- Man kan tenke på å få utvidet permisjon, for man må ikke begynne igjen etter et år. Det er også mulig å vurdere å jobbe redusert, eller kanskje jobbe litt hjemmefra. Men er du ekstra usikker kan du forlenge permisjonen din, sier helsesøstrene.
Kontantstøtten åpner for mange muligheter, graderinger og myke overganger fra permisjon til arbeid.
Det er også helt greit om det blir for mye. Har du en liten baby som ikke sover om natta kan det være vanskelig å skulle fungere i jobben.
- Er barnet urolige hele natta kan man gå tilbake til permisjon. Det er noe man må vurdere i hver familie. Man må også se an det økonomiske.
Mange gleder seg
Det er ikke alle som syns overgangen til jobb er noe problem. Mange gleder seg til å begynne på voksenlivet igjen.
- Det er fint å komme ut og prate med andre voksen, og det er ikke alle som trives med å gå hjemme. Det er lagt veldig opp til at man skal kose seg så veldig, men om man egentlig ikke gjør det kan det være godt å komme tilbake i jobb igjen.
Ingen superforeldre
Det er imidlertid viktig å planlegge dagen slik at man ikke har så mange ting på ettermiddagen.
- Det er en jobb å være foreldre også, det finnes ikke superforeldre, og det er viktig å være ærlig på at det er slitsomt. Har man i tillegg mye syke barn, og mye dårlig samvittighet for arbeidsgiver når man må være hjemme med dem, er det bedre å ta det rolig og finne en løsning som fungerer for hele familien uten at det blir bare stress og frustrasjoner.
Les også:
Her finner du de beste stellerådene for barselstiden
Fødselsvekt: Folk konkurrerer om å få små babyer
Gi riktig trøst: Slik stopper du babygråten
Denne saken ble første gang publisert 06/10 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.