Søskensjalusi
Slik takler du søskensjalusi
Når et nytt barn kommer til verden, kan det vekke vanskelige følelser hos søsknene.
Sjalusi er en naturlig følelse, skriver psykologk Knut Halvdan Svendsen.
- Man skal ikke være flau over sjalusi, for sjalusi er et uttrykk for en sterk opplevelse.
Les hvordan psykolog Knut Halvdan Svendsen mener du kan takle sjalu barn.
Hvorfor blir barn sjalu?
- Sjalusi er en naturlig følelse som alle opplever. Følelser forteller oss om hvordan våre behov for mestring eller nærhet er dekket. Sjalusifølelsen kommer særlig når vi er redd for å miste noe som er verdifullt, slik som andres kjærlighet til oss.
Hvordan forbereder vi barnet som skal få en søster eller bror?
- Trekk dem med i forberedelsen til at babyen skal komme. La barnet påvirke noen av de valgene du tar ved innkjøp av babyutstyr. Trekk barna med når du gjør klart hjemme før babyen har kommet. Prøv å holde av egen tid og "rom" til storesøster eller lillesøster så langt du kan også etter fødselen. Hvis dere er to, kan dere konsentrere dere om hvert deres barn av og til, eller la andre passe på den nyfødte litt mens du gir oppmerksomhet til det større barnet ditt.
Blir alle barn sjalu når de får en søster eller bror?
- Ja, de aller fleste blir det. Egentlig er sjalusi en måte å uttrykke at barnet ditt har et nært forhold til deg. At de redd for å miste dette eller at de skal få mindre av deg. Husk at barn har mye mindre erfaring enn deg og mindre evne til skue konsekvensene av nye hendelser. Hvordan skal det vite at du, selv etter babyens ankomst, både har tenkt å se ham eller henne og samtidig passe på babyen? Det må erfares og slike erfaringer kan være smertefulle. Når de tviler på dette, kan sterk sjalusi være en måte å si følgende på: "Nå er jeg redd for at ting ikke blir som før og at jeg vil miste ditt blikk på meg!"
Hvordan kommer sjalusien vanligvis til uttrykk?
- På så mange måter: Gjennom gråt og fortvilelse. Ved at de selv blir "små" igjen og mer krevende og hjelpeløse. Barn kan også uttrykke sjalusi gjennom "bråkesorg" gjennom at de blir mer hissige og sinna på deg og andre. Små barn klarer ikke å bære eller uttrykke følelser så presist som større barn. Barnets medfødte temperament vil også påvirke hvordan de uttrykker sjalusien: Noen tar det "mer ut", mens andre vender følelsene innover.
Hvordan takler man et barn blir sjalu og vanskelig?
- Prøv å la være å bebreide barnet for at det er sjalu. Det kan øke fortvilelsen. En følelse er en spontan reaksjon som er verken riktig eller gal. En følelse bare er. Møt følelsen. Det er godt for oss alle når vi opplever det. Bruk din innlevelse og trøst barnet. By på din varme og nærhet uten å overdrive. Legg og merke til at barn ofte går raskt ut og inn av følelser. Hvis de går i "stykker" av sjalusi vil de fort roe seg når du gir dem nærhet. Det er viktigere enn å gi barnet gaver.
Ellers er det viktig å få fram at ...
- Sjalusi er en følelse som vi ikke ser ved fødselen, den kommer først etter at barnet har knyttet seg til deg. Barn er imidlertid født med følelser slik som sinne, glede, tristhet, redsel, frykt og interesse. Jeg vil oppfordre alle som har med barn å gjøre til å anstrenge seg for å møte og bekrefte barns følelser. Gled deg meg barnet ditt når det har lette og gode følelser og ivareta og trøst barnet når det kommer vanskelige følelser. Jo mer barn opplever dette, desto mer vil de være rustet til å håndtere følelsene sine senere i gleder, sorger og kriser.
Husk at:
- Sjalusi er en naturlig følelse på lik linje med sorg, sinne og glede
- Sjalusi er et barometer på at du betyr noe viktig for barnet
- Sjalusi er ikke farlig, det er en viktig melding fra barnet om at det er redd for å miste noe
- Når du møter og aksepterer barns sjalusi og tar den på alvor, faller barnet til ro.
Denne saken er tidligere publisert på barnetmitt.com, som nå er en del av foreldre.no
Denne saken ble første gang publisert 10/04 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.