Gode middagsvaner
Bordskikk gir barna bedre helse
Felles måltider og bordskikk er spesielt bra for astmabarn.
Faste regler ved middagsbordet - som forbud mot tv og mobiltelefoner - kan være bra for barns helse, ifølge en ny studie.
Astmabarn fikk bedre helse
Familier som spiser middag sammen hjemme, har en tendens til å spise mer næringsrike måltider enn andre familier. Nå tyder mye på at faste middagsrutiner kan ha flere helsefordeler.
Den amerikanske studien, som sto på trykk i siste nummer av tidsskriftet Child Development, konkluderer nemlig med at kvalitetstid med familien under middagen, samt regler for bordskikk, er knyttet til bedre helse, spesielt for barn med astma.
Mer engasjerte på skolen
Forskerne filmet 200 familier med barn i alderen 5 til 12 år med astma og observerte handlingene deres under familiemåltider.
Ifølge forskningslederen, Doktor Barbara Fiese ved Universitetet i Illinois, har barn fra familier med gode middagsvaner mindre alvorlige astmasymptomer enn andre barn.
Barna fra disse familiene var dessuten flinkere til å ta medisinen sin.
- De bekymret seg også mindre om symptomene sine og var mer engasjerte i aktiviteter på skolen og etter skolen, sier Fiese til The Telegraph.
Bedre vektkontroll
Ifølge forskningslederen skal denne "oppskriften" også hjelpe til med å bekjempe andre helseproblemer.
- Felles måltider, når de blir gjennomført på riktig måte, er knyttet til mange fordeler for barn, inkludert redusert risiko for rusmisbruk, spiseforstyrrelser og overvekt, sier doktor Fiese.
Tidligere forskning viser at det å sitte samlet rundt et bord og spise, kan være med på å forhindre overvekt. Da spiser man ikke så fort som man gjør alene, og det blir lettere å merke at man er mett. Spiser man foran tv-en er det dessuten lett å spise mer enn man ellers ville ha gjort.
Britiske forskere mener dessuten at for mye tv kan få barn til å utvikle astma.
Nordmenn gode på middag
Forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning skrev i 2005 doktorgradsavhandling om den norske middagspraksis.
Hun forteller at norske barn bør ligge godt an med tanke på den amerikanske undersøkelsen, siden et klart flertall av barnefamiliene både har felles middager og til dels strikte regler for bordskikk.
- Middagen er et betydningsfullt hverdagsritual. Over 90 prosent oppgir å ha spist middag sist hverdag, forteller forskeren til magasinet Foreldre & Barn.
Og småbarnsfamilier er spesielt flinke til å samle seg rundt middagsbordet.
- Nordmenn prioriterer både tid og penger på mat, selv om man i media kan få inntrykk av at ingen tar seg tid til å spise ordentlig mat lenger, og at vi spiser for mye fastfood. Men barnefamilier legger stor vekt på å spise varm, næringsrik middag hjemme hver dag, sier Bugge.
Avslørende middagsvaner
Forskeren synes den amerikanske studien høres fornuftig ut, og tror absolutt det er en sammenheng mellom en families måltidsvaner og barns helse.
- Måltidsrutiner er en god indikator for hvordan familielivet fungerer. Barnevern og sosialvesen flere steder i verden bruker nettopp måltider som en sjekk. Spiser ikke familien sammen, kan det være et dårlig tegn, sier forskeren.
Hun forteller at barnefamilienes sterke fokus på bordskikk overrasket henne.
- Dagens foreldre blir gjerne oppfattet som mindre strenge enn tidligere foreldregenerasjoner, men jeg fant ut at barn ikke har særlig frihet når det kommer til hverdagsmaten, sier Bugge.
Moderne småbarnsforeldre ønsker at barna skal passe måltidene og komme når de blir ropt på, sitte pent ved bordet uten å tegne eller se på tv eller andre ting, de skal smake på maten, spise den samme maten som de voksne, samt takke for maten, ifølge forskeren.
Ikke tv-middag på hverdagene
Det er ikke vanlig å tillate andre aktiviteter under middagen, som å snakke i telefonen eller leke. TV-titting er heller ikke vanlig, med unntak av lørdag kveld.
- De fleste småbarnsforeldre oppfatter det som upassende å spise hverdagsmiddag foran tv-en. Flere lar derimot barna spise frokost foran tv-en lørdag morgen, eller familien koser seg med pizza eller taco foran tv-en lørdagskveld. Fredag og lørdag får også barna i større grad lov til å bestemme hva familien skal ha til middag, forteller Annechen Bugge.
I helgen er det også flere barnefamilier som velger å spise middag ute.
Er du på jakt etter barnevennlige spisesteder og kafeer, får du en fin oversikt på Barnesteder.no, som også har oversikt over arrangementer, kafeer, konserter for barn og så videre - for hele landet.
Blir ikke som forventet
Idealet er å være en harmonisk familie samlet rundt bordet, hvor alle snakker sammen og spiser sunn mat.
- Men det er ikke alltid så lett å få til i praksis. Mødrene jeg intervjuet beskrev ofte konflikter, der grinete barn nektet å spise den middagen som ble servert, forteller Bugge.
Mor har ansvaret for middagen
Det er i fremdeles i stor grad mødrene som har ansvar for middagen.
- Norske småbarnsforeldre er veldig tradisjonelle. Kvinnene bruker mest tid på alt som har med matlaging å gjøre, de ønsker å lage mat fra bunnen av og unngå å bruke halvfabrikata.
Men selv om mor har et ønske om at familien skal spise variert og inkludere grønnsaker, fisk og grove kornprodukter, samt ha den gode samtalen, ender måltidet ofte med konflikter, ifølge Annechen Bugge.
- Familiene som jeg intervjuet, syntes også det var en utfordring å rekke middagslaging når barna hadde mange aktiviteter om ettermiddagen, eller å spise variert når barna ikke ville ha fisk.
Vil ikke barna dine spise grønnsaker? Få tips til hvordan du kan snike grøntfôr i middagen.
Vektlegger praktisk frokost
Frokost er også et måltid som norske barnefamilier legger vekt på, men da er ikke variasjon i maten og det å samles rundt bordet spesielt viktig.
Da kan gjerne barna spise alene eller foran tv-en mens foreldrene står ved kjøkkenbenken og smører matpakke eller gjør andre ting, forteller forskeren.
Les også:
Lise Finckenhagens tips til hvordan du kresne barn til å spise
Oppskrift på verdens enkleste eplekake
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 12/02 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.