Bilstol for barn
Setter du setet riktig vei?
- Fram til det blir ulovlig å la barna sitte fremovervendt i bilen, kommer jeg til å gjøre det, sier en forelder.
Slik løser du utfordringene
Det finnes mange grunner til at foreldre velger å snu barnesetet før barnet har fylt tre år. Ifølge Elen Zickfeldt, prosjektleder i Trygg Trafikk, er det få grunner som er gode nok.
PÅSTAND: Barnet mitt blir bilsyk av å sitte bakovervendt!
TRYGG TRAFIKK: Små barn utvikler evnen til å bli kvalm først når de er et par år. Dette handler om utviklingen av balansenerven. De som blir kvalme bakovervendt blir også kvalme forovervendt. Det handler ofte mer om å passe på egen kjørestil, ikke ha det for varm i bilen for varm og ikke gi barnet et stort måltid før du setter det i setet. Gevinsten ved å sitte bakovervendt er så uendelig mye større, så kvalme bør ikke være noe argument for å snu setet når barnet har vokst ut av babystolen.
PÅSTAND: Barnet sitter med bøyde bein!
TRYGG TRAFIKK: Vi foreldre projiserer vår egen følelse på barna. Vi tror det er ubehagelig for barna, med barna er mye mykere og smidigere i kroppen og for et gjennomsnittsbarn i en gjennomsnittsbil er det ikke noe problem. Barnet tar ikke noe skade av å sitte med bøyde bein i en kollisjon.
Påstand: Barnet mitt protesterer høylytt!
TRYGG TRAFIKK:Her er det foreldrene som må bestemme. Et barn som alltid har sittet bakovervendt vil heller ikke være vant til noe annet. men det er alltid unntak, så man må vurdere selv. Hvis barnet ikke finner seg til rette kan du montere et speil i baksetet slik at barnet kan se foreldrene når man kjører. Et alternativ er å koble ut airbagen å ha barnet ved siden av seg. På denne måten får bedre kontroll på barnet ditt. I Sverige anbefaler de dette.
PÅSTAND: Bakovervendt sete tar mye plass!
TRYGG TRAFIKK: At bakovervendte seter tar for stor plass er en myte. Det finnes bakovervendte seter som passer i de fleste biler. Har man ikke plass bak kan man koble ut airbagen og plassere barnet bakovervendt i forsetet, det er tryggere enn fremovervendt i baksetet. Et annet alternativ er å bruke midtplassen bak.
Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!
Selv om myndighetene anbefaler at barn sitter bakovervendt i bil til de er 4 år, velger de fleste å snu bilsetet allerede fra barnet er 2 år. Dette til tross for at det finnes mye lett tilgjengelig informasjon om riktig sikring av barn i bil.
Mange sterke meninger
I forumet på Barnimagen er foreldre dypt uenige om når det er forsvarlig å snu setet.
- Man tar sine egne valg, og fram til det blir ulovlig å snu tidlig, kommer jeg til å gjøre det! Det passer meg og mine barn bedre. Jeg er en forsvarlig sjåfør, skriver en anonym bruker i forumet.
- Jeg hadde gutten min bakovervendt til ca. 2,5 år. Skulle gjerne hatt han bakover lenger, men skulle jeg skjære hull i setet da? spør en annen.
Snur for tidlig
En spørreundersøkelse utført av Trygg Trafikk på klikk.no viser at nesten alle småbarnsforeldre velger å snu bilstolen før barnet er blitt 4 år, selv om de vet at bakovervendt er tryggest.
Over halvparten svarer at de har snudd bilstolen allerede når barnet er 2 år.
På jakt etter bilsete? Her er den nyeste testen av bilbarneseter.
Les også: Se hva du må tenke på ved kjøp av nytt barnesete, alder for alder.
Åtte av ti
Dette bekreftes av landsdekkende tellinger utført av forsikringsselskapet If og Trygg Trafikk, med hjelp av Norges Automobil-Forbund (NAF), Statens vegvesen og politiet. De har blant annet stilt seg opp på parkeringsplasser, ved Tusenfryd og utenfor barnehager. Til sammen har de registrert hvordan tre tusen norske barn sitter i bilen.
- Kun to av ti barn i alderen 1 til 4 år sikres bakovervendt i bil. I Sverige sitter de fleste barn bakovervendt til de er 3 år. Dette til tross for at vi verken har annerledes biler eller annerledes barn, sier Elen Zickfeldt, prosjektleder i Trygg Trafikk.
Mange grunner
Å sikre barna etter anbefalningene er ikke alltid like enkelt å få til i hverdagen. Bilsyke, dårlig beinplass, liten bil og misfornøyde barn er noen av grunnene til at foreldre snur bilsetet allerede fra barnet har fylt ett år.
Dette til tross for at det er fem ganger høyere risiko for at barnet blir drept eller skadet i en kollisjon hvis barn sitter i en forovervendt bilstol sammenlignet med i en bakovervendt.
Les også: Barneseter som er godkjent i Norge, blir slaktet i test.
Tema som provoserer
Selv om flest velger å sikre forovervendt, er det mange sterke meninger om at bakovervendt er best på Barnimagen. Dette er utdrag fra noen av innleggene:
- Det er skremmende mange som setter barna forovervendt straks de er ferdige med den første babybilstolen. Dette er rett og slett livsfarlig, skriver en anonym bruker.
- I 2010 er det bare vrangskap og ren idioti å velge å ha barna forover fra de er veldig små. Det finnes i dag hundrevis (om ikke tusenvis) av sider med veldokumentert informasjon om at bakovervendt uten tvil er den aller sikreste reisemåten i bil for små barn.
Forskjellen på liv og død
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige har et eget kollisjonsikkerhetslaboratorium som tester og vurderer barneseter for det europeiske markedet. Laboratoriesjef Tommy Pettersson er krystallklar:
- Hvis du er redd for ditt barns liv, anbefaler vi at du sikrer barnet bakovervendt til det er 4-5 år, eller så lenge det er teknisk mulig. Om barnet sitter bakovervendt i en frontkollisjon, sammenlignet med forovervendt, kan det bety forskjellen på liv og død, sier Pettersson til Foreldre & Barn.
Få følger rådene
I sommer skal Trygg Trafikk og If gjennomføre en nasjonal informasjonskampanje med slagordet Tryggest bakovervendt, hvor man anbefaler alle å sitte bakovervendt til de er minst 4 år. Målet er at vi skal bli like gode på sikring av barn i bil som i Sverige.
Trygg trafikk har laget en egen animasjonsfilm som illustrerer forskjellen på å sitte bakovervendt sammenlignet med forovervendt i en kollisjon.
Europeisk enighet
At bakovervendt er best, begynner også å nå ut i resten av Europa. En ny rapport fra Forbrukerrådet i EU anbefaler at resten av Europa følger de skandinaviske landene og sikrer barn opp til 4 år bakovervendt i bilen.
Sikret bakovervendt reduseres skaderisikoen med nittifem prosent. Forovervendt reduseres risikoen med 55 prosent, ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam.
- Det er en enorm forskjell, fastslår Elen Zickfeldt i Trygg Trafikk.
Denne saken ble første gang publisert 19/05 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.