Barn og høflighet
Slik lærer du barnet å takke for gavene
– Vi gjør barna våre til julegavejunkies, sier psykolog. Høflige barn får et enklere liv.
Foreldres drøm er gjerne et barn som rolig og fattet åpner én og én julegave, som de uoppfordret takker for.
I virkeligheten kaster de fleste barn seg over julegavehaugen lik en utsultet tiger over byttet, river av papiret uten å ense innholdet - og uten å gi giveren så mye som et smil til takk.
Les også:
Derfor river barna opp julegavene
Rusa på julegaver
- Vi gjør barna våre til julegavejunkies. Når barnet plasseres foran et berg av gaver på julaften, blir det å rive av papiret og åpne gave etter gave en beruselse. Du kan i alle fall ikke regne med at barnet sier «takk» i en slik setting, sier Elisabeth Gerhardsen, psykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykologi.
- Å si takk er noe barnet må lære seg, det er ikke programmert til å si det, sier psykolog, samlivsekspert og pappabokforfatter Peder Kjøs.
Han råder flaue foreldre til å se julekvelden fra barnets perspektiv: Der ligger en hel haug med gaver, og mesteparten er til barnet.
Fakta:
- En spørreundersøkelse Fremtiden i våre hender utførte i 2006, viser at 75 prosent av norske barn mellom 5 og 15 år får 11 eller flere gaver til jul.
- Sju prosent får flere enn 30 gaver.
- Til sammen ligger det mellom 8,1 og 11,7 millioner pakker til barna under treet.
Kilde: Foreldre & Barn, nr. 12 2009
- For et lite barn blir det nærmest en umenneskelig oppgave å skulle si tusen takk mellom hver eneste gave, når det er så mange. For barnet er alltid den neste gaven viktigst, og den haster det med å få åpnet.
Foreldre kan heller ikke forvente at barnet skal sitte der og føle dyp takknemlighet for en julegave, påpeker Kjøs. Men det man kan forvente, etter hvert som barnet blir større, er at det vil lære seg den sosiale koden, og skjønne at det er høflig å si tusen takk når man får noe.
Følg debatten om høflige barn på BarnetMitt.com
Gi barnet mulighet til å takke
Også Elisabeth Gerhardsen understreker at det å få barnet til å takke for gaven, og føle takknemlighet, er en sosial evne som må læres.
- Barnas spontane glede over gaven kommer av seg selv, men det å forstå at de også skal vise takknemlighet overfor giveren, må læres. Og det er en foreldrejobb, understreker hun.
Gerhardsen ser ikke noe galt i at mor eller far minner barnet på å si takk for julegavene.
- Minn barnet diskret på å si takk etter å ha åpnet en gave fra de som er på besøk julekvelden. I romjula kan barna få ringe til folk i slekten og takke for julegavene, og eldre slektninger vil sikkert sette stor pris på at barnet tegner en tegning som takk.
Les også: Dette er lurt å lære barna
Spar noen gaver til romjula
For å gi barnet mulighet til å glede seg over hver enkelt gave, kan det være en løsning å spare noen til senere i romjulen.
- La barnet få åpne gavene fra de som er til stede julekvelden, og til besteforeldre og andre som kan tenkes å ringe for å høre om barnet likte gaven og som vil bli bli såret om de ikke har blitt åpnet. Men porsjoner gjerne andre gaver utover i romjula, eller gi et par gaver litt tidligere på dagen julaften.
Les også: Slik gir du barnet selvtillit
Høflige barn best likt
Elisabeth Gerhardsen mener at foreldre ofte glemmer at barn som er høflige og kjenner de sosiale kodene, vil bli bedre likt av både voksne og barn, og dermed få det lettere i livet.
- Andre ser ikke på dine barn gjennom de samme rosa brillene som du selv gjør. Ønsker du at barnet ditt skal bli godt likt av naboer og venner, og bli møtt med et smil av læreren om morgenen, må du faktisk lære barnet normal høflighet, påpeker psykologen.
Det å lære barnet å si takk kan man faktisk begynne med svært tidlig, alt mens barnet er baby, og mange gjør det automatisk, uten å tenke over det. Ved å si «takk-takk» hver gang man tar en leke eller annet fra babyen, eller når noen gir noe til babyen, vil barnet etter hvert begynne å si det selv hver.
Men mange glemmer å fokusere på takkingen når barna blir litt større, tror Gerhardsen.
Lag ønskeliste på vegne av barnet
For å unngå noe av det materialistiske jaget, foreslår hun at foreldrene kan lage en ønskeliste på barnas vegne som er mer fornuftig enn barnas egen.
Ønsker du at barnet skal få noe dyrere leker av bedre kvalitet, fremfor hundrevis av billige småting som bare tar plass eller går i stykker 2. juledag, kan du be slektninger om å gå sammen og spleise på gaver.
- Barn tar heller ikke skade av å få noen myke gaver. De får så mange gaver på julaften, så du trenger ikke være redd for å bli upopulær eller kjent som den kjipte tanta som gir kjedelige gaver selv om du gir barnet sengetøy eller nye votter, mener Gerhardsen.
Det er med andre ord helt greit å gi et klesplagg eller noe praktisk, som også foreldrene vil bli glade for.
- Det kan dessuten være en nyttig lærdom for barna. At også sokker, stilongs og luer er noe som noen har kjøpt og gitt til deg, de vokser ikke bare på kroppen, sier psykologen.
De morsomme lekene kan gjerne vente til barnets bursdag, da er det gjerne større ro rundt gaveåpningen og barnet åpner gavene etter hvert.
Da er sjansen større for at det vil huske hvem det er som gir hva.
Les også:
- Hold deg unna andres oppdragelse
Les mer på Klikk Foreldre
Denne saken ble første gang publisert 23/12 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.