Kjærlighet mellom foreldre og barn
8 tegn på at barnet elsker deg
Sjekk hvordan barnet uttrykker sin store kjærlighet til deg.
Du forguder barnet ditt over alt på jord, og overøser det titt og ofte med kyss, klemmer og kjærlighetserklæringer.
Selv om barnet etter hvert kan gjøre det samme, så er det ikke alltid like enkelt å forstå hva hun tenker.
Ønsker du bekreftelse på at poden har tillit til deg, kjenner seg trygg sammen med deg og elsker deg høyt?
Barn uttrykker sin kjærlighet til foreldrene på en rekke ulike måter. Du må bare lære deg å lese tegnene.
1. Barnet viser gjensynsglede
Små barn viser gjensynsglede med boblende glede, kyss, utstrakte armer som viser at de vil bli løftet opp og frydefull klapping. Større barn belønner deg med et stort smil og kommer deg løpende i møte.
- Kommer du inn i et rom etter å ha vært borte en stund, eller henter barnet i barnehagen, og barnet lyser opp, ser på deg og smiler, også med øynene, er det et tegn tydelig tegn på at barnet er glad i deg. Kommer det i tillegg løpende mot deg, er det et flott tegn på barnets kjærlighet, sier Ingrid Prøsch, fagpedagog ved kompetansesenteret Tilknytningspedagogene og rådgivningsorganisasjonen Famlab.
Selv om babyer ikke kan uttrykke seg på samme måte som større barn, har de et vell av komplimenter til mamma og pappa. Her er 8 tegn på at babyen elsker deg.
2. Barnet søker trøst hos deg
Når barnet slår seg eller er lei seg, er det deg hun vil trøstes av. Ingen andre er gode nok, det er du som er barnets faste klippe, et tydelig tegn på at det er deg det har størst tillit til og føler seg trygg sammen med.
- Noe av det viktigste du kan gjøre for å få et trygt tilknyttet barn, er å være en trygg havn. Vær oppmerksom på barnets signaler, og la barnet dele både gleder, erfaringer og sorger med deg, har Lars Smith, professor ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse, tidligere sagt til Foreldre.no.
Det er viktig å ikke bagatellisere barnets følelser når det kommer til deg etter å ha dunket hodet sitt eller fått vondt. Selv om skaden er liten, kan det være lurt å trøste barnet - uten å overdramatisere hendelsen.
Får ikke barnet nok trøst, kan det komme inn i et mønster av utrygg masing og klenging, ifølge Trine Klette, dr. philos og førsteamanuensis ved Høgskolen Diakonova.
Tar du derimot barnets følelser på alvor og gir det omsorg, vil barnet sannsynligvis bli fortere ferdig med å gråte. God trøst øker sjansen for at små barn selv vil vise andre mennesker omsorg når de blir større, blant annet fordi trøst ser ut til å bidra til utviklingen av trygg tilknytning, mener forskeren.
3. Barnet dilter etter deg
Barnet går deg i hælene, trekker deg i buksebeinet, maser og vil bli sett. Det kan være slitsomt når du har mange huslige oppgaver og skal prøve å skynde deg med middagen eller andre ting. Men kanskje kan diltingen oppleves som mindre masete og slitsom om du ser på det som et kjærlighetsuttrykk?
- Etter å ha vært i barnehagen hele dagen, ønsker barnet ditt tid sammen med deg. Har du litt tid til å bruke barnet før du begynner på middagen og annet husarbeid, er det veldig fint. Går ikke det, så inviter barnet med på oppgavene. La det sitte på benken mens du lager middag, eller stå på en krakk og skjære opp en agurkbit eller røre i gryta. Det at barnet søker nærhet, er et veldig fint trygghetstegn, sier Ingrid Prøsch.
Barn liker å føle at de er til nytte, og gjøre ting sammen med foreldrene. Hvis du lar barnet hjelpe deg med små oppgaver, vil det gi henne en mestringsfølelse.
Hun kan for eksempel bidra ved å dekke bordet, støvsuge, sette inn i oppvaskmaskinen eller henge opp tøy til tørk.
Har barnet ditt blitt en ordentlig mamma- eller pappadalt, kan det skyldes at du ikke er mentalt til stede sammen med barnet.
4. Barnet stiller deg tusen spørsmål
Har du et barn som hele tiden spør og graver og stiller deg tusen spørsmål, er det et tydelig tegn på trygghet og tillit.
- Det er lett å bli ør av alle spørsmålene og føle at barnet maser på deg, men kanskje kan det hjelpe litt på innstillingen å tenke at barnet ønsker din nærhet, og at det ligger en kjærlighetserklæring i alle disse spørsmålene, sier Ingrid Prøsch.
Blir du sliten og kjenner at du ikke orker å svare på alt barnet lurer på, så forsøk å avlede barnet med et alternativ, i stedet for å si «vær stille!»
- Si heller: «Nå var det mange spørsmål. Skal vi heller lese en bok?», eller foreslå at dere går og lager middag eller gjøre noe annet. Da føler ikke barnet seg avvist, råder pedagogen.
Føler du deg dum når barna spør deg om noe du ikke vet svaret på? Du er ikke alene. Slik svarer du på barnas vanskelige spørsmål.
5. Barnet hermer etter deg
Helt fra de er bare noen uker gamle viser babyen sin tilknytning ved å kopiere uttrykk og bevegelser som du gjør. Stikker du tungen ut, gjør de gjerne det samme,
Etter hvert vil barnet følge nøye med når du tar på deg skoene, pusser tennene og rører i gryta, og vil svært gjerne prøve disse tingene selv - helst uten din innblanding.
Barn tar etter voksne de er knyttet til, på stort og smått.
Det er et sterkt kjærlighetstegn fra barnets side, når det vil gjøre det samme som det den voksne gjør.
- Når barnet hermer etter deg, så sier det egentlig: Du er så utrolig kul og fin, jeg skal gjøre akkurat det samme som deg! sier Ingrid Prøsch.
6. Barnet inviterer deg med på leken
At barnet ofte inviterer deg som voksen med på leken sin, betyr at det vil ha deg med på det som er gøy - noe som er et tegn på tillit og kjærlighet.
Lek trener barnas sosiale ferdigheter - og gir dem mestringsfølelse og selvtillit.
Alle barn har godt av å leke med foreldrene innimellom. Men ikke hele tiden. 15 minutter aktiv lek med barna i løpet av en dag er nok, mener Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av bok-serien «Forstå barnet ditt».
Ikke alle foreldre synes det er like gøy å leke med barna. Småbarnsmamma Marte Frimand-Anda sier rett ut at hun ikke gidder å bygge lego med barna, og ofte kan glede seg til at barnehagen åpner igjen.
Lei av å ha huset fullt av leker? Her er lekene barna faktisk bruker.
7. Barnet kommer inn til deg om natten
At barnet kommer inn i sengen til deg i løpet av natta, er en tillitserklæring, ifølge pedagog Ingrid Prøsch.
Mange barn synes det er godt, koselig og ikke minst trygt å sove i foreldrenes seng.
Det er opp til deg å avgjøre om du synes dette er komfortabelt eller ikke. Mange lever greit med det, og da er det ikke noe problem.
Nå er det trygt å ha babyen i dobbeltsenga.
8. Barnet er trassig
Å påstå at et trassanfall i seg selv er en kjærlighetserklæring, er å strekke det litt langt. Men at barnet viser frem alle følelsene sine og tør å være sint på deg, er en tillitserklæring.
Det betyr at barnet stoler på deg og din kjærlighet.
- Det er et kjent fenomen at barn kan være englebarn i barnehagen eller sammen med besteforeldre, og små troll sammen med mamma og pappa. Det betyr bare at de tør å slappe av sammen med deg, sier Ingrid Prøsch.
Fordi barnet føler seg helt trygg på deg, våger hun å teste grenser og egne følelser. Det er også grunnen til at du kan oppleve at hun oppfører seg bedre sammen med andre enn deg.
- Slik er jo også vi voksne. Vi er vel alle mer humørsyke mot partneren vår enn mot en kollega eller venn. Sammen med de aller nærmeste slapper vi av og er oss selv, og da tør vi ta frem de ekte følelsene, sier Prøsch.
Denne saken ble første gang publisert 28/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.