Barn og søtsaker
Så mye godteri kan barna spise
Lørdagsgodt, null-sukker-regime eller litt hver dag? Hvor mye søtsaker kan egentlig barna få lov til å spise?
At barn liker søtsaker og godterier er et velkjent faktum. Men heftige debatter i media de siste årene har gjort nettopp sukker til et tema for de fleste foreldre. For der hvor noen mener det er greit med godterier på lørdagen og is i sommerferien, er andre mer bastante på at de små håpefulle ikke skal spise verken hvitt sukker, eller godterier søtet med kunstige søtstoffer.
Mange er urolige for at barna spiser for mye sukker. Og det gjør de fleste mener ekspertene. På Foreldre og Barns forumsider går debatten heftig rundt hvorvidt det er greit med søtsaker og godterier til små barn.
De aller fleste av oss vil jo likevel at barna også skal få lov til å kose seg med snop i ny og ne, men hvor mye er egentlig greit å gi dem?
Søtsuget er medfødt
Helt fra vår spede begynnelse er vi programmert til å like søte smaker. Morsmelk er søt på smaken, og for våre forfedre, var det slik at bær og frukter som smakte søtt som regel ikke var giftige og dermed farlige å spise. Så ved å holde seg til søte smaker, visste man at man spiste trygt.
- Faktisk er det slik at søtsmaken er den eneste som er medfødt hos mennesker, forklarer rnæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Foreldre & Barn.
- Morsmelk er søtt, noe som gjør at vi ikke trenger å lære oss å like søtsmak. Alle andre smaker derimot, må man lære seg å synes om og å gjenkjenne.
Ikke bruk søtsaker som trøst, belønning eller bestikkelser
Så mye søtsaker er nok i uken
Landstinget i Stockholm har regnet ut hvor mye godteri barn kan i kosten, sett fra et ernæringsperspektiv.
Her er noen forslag til hvor mye søtsaker et barn på fire år maksimalt bør spise eller drikke i løpet av en uke.
2 glass saft
1 kanelsnurre
4 Mariekjeks
5 dl popcorn
Eller
1 minipose med potetgull
1 kakestykke
33 cl brus
1 saftis
Eller
1,5 dl is
2 ss sjokoladesaus
4 små marengstopper
1 hg smågodt
(Kilder: Landstinget i Stockholm, Nestlé barnemat og Helsedirektoratet)
I en artikkel i det svenske magasinet Mama skriver ernæringsekspert og diettrådgiver Lisen Grafström at litt godterier, gjerne i symbolske små biter, fint holder for barna å ha og kose seg med.
- Godterier må ikke bli et fast og naturlig innslag i hverdagen, råder Grafström.
- Det bør være en hyggelig koseting, og bør absolutt ikke brukes for å verken belønne eller trøste.
Eksperten forklarer at småsøsken ofte viser interesse for søtsaker tidligere enn eldre barn, men understreker at man ikke trenger å gi søtsaker til noen som ikke ber om det.
- Når man så gir godterier, holder det fint med små biter, bare slik at selv de minste barna føler at de også er med på kosen. Når barnet så blir litt eldre, mellom 3 og 6-årsalderen, kan de kanskje begynne å få lørdagsgodter i en begrenset mengde.
Arsky er enig:
- Barn skal også få lov til å kose seg av og til. Sukker hver dag har ingen bruk for, og det er med på å "skru opp" søtsmakforventningene slik at til og med brødskiven må ha søtpålegg for å smake godt. Men så lenge man klarer å holde seg til en begrenset mengde, og kanskje en fast dag i uken, går dette fint i kombinasjon med et ellers sunt og variert kosthold.
Lørdagsgodt er greit
Arsky forklarer at totalavhold og å aldri skulle få lov til å smake, ofte kan føre til at man utvikler et tvangsmessig forhold til mat eller enkelte matvarer senere.
- Det er mye mer fornuftig å lære barna måtehold enn totalavhold, forklarer ernæringsfysiologen.
- De trenger gode redskaper senere i livet, og vi vet av erfaring at totalavholderene gjerne sprekker, eller smugspiser.
Ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping mener at det er viktig at små barn får smake på alt, også sukker.
- Søte smaker er en naturlig del av kostholdet, og faren er at de som blir nektet is eller godteri av foreldrene i hvert fall vil ha det når de blir litt større og kan bestemme mer selv.
Fossdal Drøpping er enig med Arsky i at å forby sukker og godterier ofte ikke fører til det beste resultatet, og mener det er greit med søtsaker så lenge man begrenser seg til én gang i uken.
- Ved å innføre lørdagsgodt, som jo så mange har tradisjon på her til lands, får barna et sunt forhold til søtsaker. Men husk at lørdagsgodt er bare på lørdager, ikke hele helgen.
Det er hverdagskosten som er viktig
- Om man vet at barnet har et godt og variert kosthold, og får i seg næringsstoffer fra alle næringsgruppene det har behov for, så er det ikke den lille skålen med nonstop som man spiser til barnetv på lørdagskvelden som utgjør noen fare, mener Arsky.
Dette gjør du
Styr unna godterier med selvlysende farger, som farger munnen en rar farge.
Velg så ren og mørk sjokolade som mulig. Skjær den gjerne i små biter, og server sammen med nøtter og rosiner.
- Men husk på at også tomme kalorier metter, så la aldri godteri og søtsaker få ta plassen før man har fylt opp magen med "skikkelig" mat.
Fordi tomme kalorier også metter er faren at små barn ikke skal få i seg nok verken vitaminer, eller mineraler om de spiser mye søtsaker.
- Jo mindre barnet er, dess viktigere er det at maten har et høyt innhold av næring, forklarer Grafström.
Begrens brus og saft
Arsky mener det absolutt finnes tiltak man kan gjøre for å sørge for at sukkerinntaket holdes nede på et akseptabelt nivå. Småbarn drikker for mye saft, ifølge eksperter.
- Ta for deg de viktigste område først, råder eksperten.
- Begrens inntaket av saft, kaker, søtpålegg, godter og brus. Saft og brus er faktisk den største kilden til sukker mange barn, så her er det mest å spare.
Mindre sukker enn før
Men sukkerinntaket er betydelig redusert de siste årene.
- Og de fleste toåringene får nå ikke i seg mer sukker enn anbefalt.
Men det er ikke bare dårlig nytt. I en landsrepresentativ kostundersøkelse Småbarnskost utførte i 2009, viste det seg at en gjennomsnittlig toåring drikker nå langt mindre brus og saft med sukker enn han ville gjort for bare få år siden.
- Brus er en versting, mener Arsky.
- Hovedsaklig fordi man spiser ikke mindre godteri selv om man drikker sukkerbrus.
Pass på tennene
Karius og Baktus likte å bygge hus i tenner som hadde tygget på massevis av godis og søtsaker. Og nettopp derfor er det så ekstra viktig å passe på tannpussen etter å ha kost seg med godterier.
- Start med tilvenning med tannbørsten så snart den første tanna begynner å titte fram, forklarer informasjonssjef i den norske Tannlegeforening, Morten Rolstad, til Foreldre & Barn.
- Å lære barna å pusse tennene og å gjøre en god jobb, er svært viktig. Og det er klart man skal være ekstra nøye og påpasselig på dager hvor man vet at man har vært i godteskuffen.
Les også:
Norske anbefalinger
- Maksimalt 10 % av totalenergiinntaket bør komme fra tilsatt sukker.
- Men ifølge en norsk kostundersøkelse av fireåringer fra et par år tilbake, viste det seg at over 70 % av barna hadde en energiprosent fra fett over 30 prosent, og i overkant av 80 prosent av barna fikk mer enn 10 energiprosent fra tilsatt sukker.
- Det vil si at en 4-6 åring da kan spise maksimalt 40 g tilsatt sukker per dag. Dette gjelder ved vanlig kroppsvekt og grad av fysisk aktivitet.
Kilde: Det norske Helsedirektoratet
Mamma med spiseforstyrrelser: 3-åringen min begynte å ta frem badevekta til meg
15 tips som får kresne barn til å spise godt
Barn som drikker brus kan bli avhengig av koffein.
Her er sukkertabbene du lett kan unngå
Denne saken ble første gang publisert 18/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.