Bordskikk
Slik lærer du barna bordskikk
Krangling, skriking og kasting av mat? Eller harmoniske barn, som nyter maten og snakker om dagen? Her er noen tips.
Hyggeråd
*Demp lyset og tenn stearinlys - selv om det er tirsdag og kjøkkenet ser ut som en slagmark.
*Fjern leker og annet rot fra bordet.
*Morsomme servietter og en fin duk, gjerne voksduk, kan være med på å skape hyggelig stemning.
*La barna være med på matlagingen når de har lyst. Det bidrar gjerne til bedre stemning og matlyst. La eldre barn forsyne seg selv.
*Gjør alt klart før du ber barna komme for å spise middag, i hvert fall dersom de ikke skal være med på å lage mat eller dekke på.
*Unngå å ta opp problemer og å snakke om kontroversielle temaer.
*Alle trenger ikke sitte ved bordet til de voksne er ferdige, men det er ikke greit å gå fra bordet for så å komme tilbake. Og maten spises ved bordet.
*Det er helt greit om barna spiser lite. Ikke mas, men forvent at de smaker på all mat.
*Kasting av mat er ikke greit. Det bør bli slutt på grisingen når barnet nærmer seg 2 år. Si tydelig ifra, men ikke hiss deg opp. Trekk eventuelt barnestolen litt bort fra bordet.
*Gi aldri etter når barnet ber om alternativ mat.
Visste du at det ifølge en rekke butikker og produsenter er den store bakedagen i dag? Det har sikkert ingenting med saken å gjøre at de vil selge ingredienser til baking...
Uansett: Baking er gøy. Vi kan for eksempel gi deg oppskrifter på sunne muffins, verdens beste muffins, 20 muffins av samme oppskrift, banankake, brød for hele uka og verdens enkleste eplekake.
Bordskikk
Når resultatet er ute av ovnen og skal spises av store og små, kan det hende du trenger noen kvalifiserte råd om hvordan familiemåltidene kan bli mest mulig harmoniske.
SLIK LÆRER DU BARNA BORDSKIKK:
1. Sitte lenge ved bordet
Vi kan ikke forvente av små barn at de skal sitte rundt bordet til alle de voksne er ferdige, mener Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.
- Er det flere unger rundt bordet, kan man bli enige om at barna blir sittende til alle barna er ferdige. Blir de tvunget til å vente på de voksne, vil de ikke forbinde måltidet med noe hyggelig. 15-20 minutter, kanskje en halvtime, er nok, for mange av de minste barna.
2. Grising og kasting
Det er store individuelle forskjeller når barna klarer å spise med skje uten å søle, men for mange er det når de nærmer seg 2 år. Foreldre må derfor tåle litt grising fra 1-åringene. De må få lov til å ta og føle på maten, men fra 2-årsalderen kan du ha høyere forventninger til at det ikke er greit for eksempel å kaste mat, mener Ulvund.
- Si veldig tydelig ifra at det ikke er lov, hver gang. Det holder ikke med annenhver gang. Ikke løft barnet ned på gulvet, for da kan matkastingen virke som belønning. Flytt heller stolen langt fra bordet. Deretter unngår du å gi mer oppmerksomhet, sier Ulvund.
3. Vil ikke ha middag
Noen ganger boikotter englebarna hele måltidet. For å unngå at barnet legger seg med tom mage, kan du vente en halvtime-time før du tilbyr et nytt måltid, for eksempel brød. Det er viktig at barnet oppfatter dette som et nytt måltid og ikke knytter det til det første, mener Ulvund.
Han får støtte fra Ingrid B. Helland, overlege ved Kompetansesenter for barn med spise- og ernæringsvansker ved Oslo universitetssykehus.
- Det er ingen fare dersom et barn hopper over et måltid. B
- Barn trenger hyppige måltider, hver andre til tredje time for små barn. Dersom barnet hopper over et måltid, kan heller neste måltid serveres en halvtime tidligere slik at barnet ikke blir oversultent. Selv om mange familier har sen middag, kan det være fint for barn å ha et sent kveldsmåltid før leggetid, spesielt dersom inntaket til middag har vært lite, sier Helland.
4. Gi aldri etter
Viktigst av alt er aldri å gi etter når barnet ikke vil spise og spør etter noe annet. Gir du etter bare én gang, vil barnet gjenta den uønskede adferden fordi han eller hun venter på at du skal gi etter en gang til, forklarer professoren.
Det er altså i matsituasjoner du bør være mest tilbakeholden med å gi etter.
- Hvis ikke er du dømt til å tape, siden du aldri kan tvinge barnet til å spise. Si tydelig nei og ignorer uønsket adferd. Ikke tilby alternativer til den maten som er servert.
- Setter du maten på bordet, og ingenting er spist i løpet av 15-20 minutter, kan du ta maten bort. Ikke tilby noen annen mat til det måltidet. Og når barnet først har gått fra bordet, bør det ikke være greit å komme tilbake til bordet.
- Ikke gi barnet en pølse på vei under bordet.
5. Konflikter rundt bordet
Ulvund mener det er veldig viktig å unngå konflikter rundt bordet. Vær rolig og behersket. Ikke hiss deg opp, og ikke mas, selv om du kanskje har lyst til å gjenta oppfordringene dine.
- Måltidet er en fin læringssituasjon og bør ikke brukes til å lage konflikter. Middagen er ikke tidspunktet for å ta opp ting som er problematiske. La heller barna få fortelle hva de har opplevd i løpet av dagen.
6. Forsyne seg selv
Fra 3-årsalderen bør du forvente at barnet klarer å sitte ganske greit ved bordet, mener Ulvund.
Fra den alderen kan også barna begynne å forsyne seg selv, gjerne med litt veiledning fra foreldrene. Det er morsommere å spise mat de har lagt på tallerkenen selv.
7. Kniv og gaffel?
I 5-6-årsalderen er finmotorikken så utviklet at mange barn kan begynne å spise med kniv og gaffel. La dem begynne å prøve seg litt hvis de har lyst, og hvis de får det til. Men det er selvsagt helt ok å fortsette med skje.
Les mer:
Ikke tving barna til å spise mat de ikke liker
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.