Barneoppdragelse

Blir lykkelige av å takke

Dropp kommentaren "hva sier du nå?", mener forsker.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert
Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Tips om takknemlighet

Historier og bøker kan være en fin måte å få barn til å forstå hva som ligger i begrepet takknemlighet. Det beste er å finne på egne historier, ut fra en relevant situasjon for barnet, mener Elena Cosmovici.

Hun anbefaler boka Nattlys - fortellinger som styrker ditt barns ro, selvtillit og kreativitet, av Anne Civardi/Franck Omer(illustratør), Orion Forlag 2007. Denne inneholder flere fortellinger om temaet takknemlighet.

Alle står spent rundt gullgutten mens han pakker opp gaven fra bestemor. Han betrakter gaven, og anser seg ferdig med den saken. Du innser at det neste han kommer til å si er «var det ikke mer?».

Så lurer du på hva du du har gjort galt i oppdragelsen.

Hjelp barna med å takke

- I stedet for å si «hva sier du til bestemor nå?», bør du si dette: «La oss begge takke bestemor for den fine gaven du fikk».

- Da slipper barnet å bli flau fordi han ikke takket, samtidig som du forteller ham at det er forventet at han takker når noen gir ham en gave, sier Elena Cosmovici.

Hun er utdannet barnepsykolog, og forsker nå ved Senter for atferdsforskning i Stavanger.

Barna blir julegavejunkies

- Vi gjør barna våre til julegavejunkies, sier psykolog Elisabeth Gerhardsen i et intervju med Foreldre & Barn.

I samme artikkel uttaler Peder Kjøs, også han psykolog, at foreldre ikke kan forvente at barnet skal føle dyp takknemlighet for julegaven.

Men det man kan forvente, etter hvert som barnet blir større, er at det vil lære seg den sosiale koden, og skjønne at det er høflig å si tusen takk når man får noe.

Lykkelig av å si takk

Si takk så ofte du kan, så vil det gå deg godt i livet, mener Cosmovici.

Hun mener barn som takker, vil ha lettere for å få venner og få et lykkeligere liv.

Si det med et smil

Små barn skjønner ikke av seg selv at de skal takke for maten, for gaver eller for ros. Men Cosmovici mener det er veldig viktig at de lærer seg takknemlighet allerede fra de er veldig små.

Noen barn snakker ikke så mye, fordi de er sjenerte. Da er det helt greit at de viser sin takknemlighet med et smil i stedet for å si ordet takk.

Vær en god rollemodell

Den beste måten å lære ditt barn å vise takknemlighet på, er ved å være en god rollemodell.

Du som voksen må med andre ord si takk så ofte du kan, for at barnet skal få det inn som en naturlig del av sitt sosiale vokabular.

Takk hunden

Si takk til mannen din for at han lager middag.

Takk barnet for den gode klemmen du fikk.

Takk gjerne også hunden som henter tøflene dine, den butikkansatte som gir deg vekslepenger og naboen som åpner døra for deg.

Det er tanken som teller

Barn bør lære å takke hver eneste dag, ikke bare takke hvis de har fått en stor og dyr gave de har ønsket seg. Forskeren synes heller ikke det er problematisk at barnet takker, selv om det er en gave det ikke egentlig blir så glad for.

- Det er tanken som teller, ikke selve gaven. Bestemor har vært i butikken og kjøpt en gave fordi hun bryr seg om barnet, påpeker hun, men understreker at barn må være litt eldre før de forstår et slikt resonnement.

Det er mye å være takknemlig for

Viktigere enn å lære å takke som en høflighetsfrase, er at barna lærer at de har mye å være takknemlige for.

- I dag er mange barn vant til at ting kommer av seg selv, og de får stadig nye ting uten å be om det. Av den grunn tenker de ikke over at de skal være takknemlige for det de har, de tar det som en selvfølge, sier Cosmovici.

Utakknemlig og ulykkelig

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Hun mener at det å lære barn å være takknemlige, også for små ting, er noe av det viktigste foreldrene skal lære barna sine. Forskning viser at barn som har lært å være takknemlige for det de har, rett og slett er lykkeligere.

Utakknemlige mennesker er mer egoistiske, de finner lettere ting å klage på og har det ikke så bra.

Takkekort er en fin tradisjon

Thanksgiving feires i USA og flere andre land, der familiene samles til et godt måltid for å takke for høstens avlinger og livets gaver. Elena Cosmovici synes vi godt kunne ha hatt en slik tradisjon i Norge også.

Hun synes også skikken med takkekort burde kommet til heder og verdighet igjen.

- Det er en veldig hyggelig ting å gjøre, å skrive et kort der du takker for en gave du har fått eller et hyggelig selskap. Barnet kan tegne en fin tegning, foreslår hun.

Ikke gjør barnet forlegent

Psykolog Willy-Tore Mørch skriver hver uke om «Livet i familien» i Aftenpostens A-magasinet. Han liker ikke at foreldre spør barnet «og hva sier du nå?!?» hvis barnet ikke takker uoppfordret.

- For det første viser det med all tydelighet at barnet ikke har fått denne høflighetsfrasen «under huden» enda. Det hele blir kunstig. For det andre setter det barnet i forlegenhet, og det vil kunne få motstand mot å takke senere.

Barna trenger tid

- Foreldre som pirker på at barn skal takke, gjør det mest for egen skyld. De vil vise andre at de er gode oppdragere, og at de har fått et høflig barn. Den som gir gaven er neppe like opptatt av å bli takket og bukket for.

- Sosiale ferdigheter er kompliserte handlinger som krever kunnskap og erfaring om sosiale kulturelle spill. Dette trenger barn tid for å lære, mener Mørch.

Ikke samme regler som voksne

At små barn følger de samme høflighetsreglene som voksne, er ikke Willy-Tore Mørch så opptatt av.

- Normal høflighet vil de fleste barn lære seg gjennom erfaring. Hvis et barn viser med mimikk og ansiktsuttrykk at de ikke liker gaven eller at de ble skuffet i forhold til forventninger, vil ikke en fremprovosert «takk» bøte på skuffelsen.

Trøst og avledning

- Da er det mye bedre å sette seg sammen med barnet og si at du ser at barnet er litt skuffet, og spørre det hva det hadde ønsket seg. Trøst barnet i stedet, og avled det med å invitere til noe morsomt.

Helt små barn (2-3 år gamle) trenger ikke utvise høflighet på den måten, mener han. Når det blir eldre (5-6 år), kan foreldrene lære barnet disse høflighetsfrasene ved å øve med barnet.

Rollespill med de eldste

- De kan for eksempel lage et rollespill der barnet får en «liksomgave», og der foreldrene hjelper barnet til å si takk.

Denne øvelsen kan de gjøre rett før fødselsdagen eller julaften, og bli enig med barnet om at det skal takke når det får en gave, foreslår han.

Les mer:

Slik får barnet en lykkelig barndom

Slik får barna bordskikk

Slik lærer du barnet å takke for gavene

Slik får du englebarn

Finn ut hva som feiler barnet ditt

ÅRETS JULEGAVE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også