Barneoppdragelse

Gutter vs. jenter

Gutter slåss, krangler og roper. Men er det enklere å oppdra jenter?

BARNEOPPDRAGELSE: Har jenteforeldre det enklere enn gutteforeldre? Hva når barna blir større? Si din mening.
BARNEOPPDRAGELSE: Har jenteforeldre det enklere enn gutteforeldre? Hva når barna blir større? Si din mening. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.on
Sist oppdatert

Er det noen forskjell på å oppdra en gutt og en jente?

Stemmer det at gutter er mer utfordrende enn jenter? Eller har jenteforeldre - som kanskje sliter med å gi barnet sitt god nok selvtillit - det vanskeligere?

Eller er det så store individuelle forskjeller i et barns temperament og personlighet at det er umulig å generalisere?

Amerikanske Parenting.com har tatt opp problemstillingen, og gjort en rekke antagelser rundt hvilket kjønn som er «vanskeligst».

Det er ikke sikkert at du som leser er enig, da er du velkommen til å skrive din mening i kommentarfeltet, og stemme i pollen til høyre..

Jenter hører etter

Gutter er vanskeligst?

Virker det som om gutten din ikke hører på det du sier?

Ifølge Parenting.com har gutter dårligere hørsel enn jenter alt fra fødselen av. Jenters hørsel skal også være mer fintfølende enn gutters.

Det gjør at de lettere oppfatter advarsler som «ikke gjør det» eller «ikke si det». Gutter er også mindre verbale og mer impulsive, noe som spesielt skal være tydelig i småbarnstiden.

- Gutter og jenter har selvfølgelig medfødte biologiske forskjeller. Man vet at jenter er tidligere utviklet enn gutter. Ofte snakker de tidligere og behersker praktiske ferdigheter som å kle på seg selv tidligere enn gutter. Det kan oppfattes som enklere for foreldre. Gutter er ofte mer utagerende og impulsive, og det kan kanskje oppfattes som mer slitsomt for foreldre, uttalte professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund til klikk.no sist vi tok opp dette temaet.

Slåssing gir selvtillit

Gutters lek har en tendens til å være mer aggressiv enn jenters, ifølge eksperter.

I artikkelen «Boltrelek og lekeslåssing: Om å gi gutter rom til å være gutter» (2006) i Tidsskrift for Norsk psykologiforening skriver psykolog Nils Eide-Midtsand følgende:

«Ett enkeltfunn går igjen i nesten all litteratur om lekeslåssing og boltrelek: Det ser ut som denne formen for fysisk utfoldelse utøver en særlig sterk tiltrekning på gutter.

Blant seksåringer er gjennomsnittsgutten mer fysisk aktiv enn tre fjerdedeler av jentene, og de aller mest aktive barna er som regel gutter. Fra treårsalderen og utover engasjerer gutter seg i lekeslåssing fra tre til seks ganger hyppigere enn jenter - en kjønnsforskjell som vedvarer gjennom resten av barndommen».

Mange foreldre føler at de må holde et ekstra øye med sine lekende sønner, som fra 3-4-årsalderen gjerne blir opptatt av lekevåpen, actionhelter og lekeslåssing.

Men vilter lek er med på å bygge barnets selvsikkerhet og selvtillit, selv om de får noen skrubbsår på kneet, mener Wendy Mogel, som har skrevet boken «The Blessing of a Skinned Knee».

- Foreldre bidrar til forskjeller

Ifølge Stein Erik Ulvundv kan denne kjønnsforskjellen kan også komme av at foreldre - bevisst eller ubevisst - behandler gutter og jenter forskjellig.

- Forskjellen på oppdra gutter og jenter, handler først og fremst om hvordan foreldre forholder seg til og behandler dem som kjønn. Forskning viser at foreldre tillegger typiske mannlige egenskaper til guttebarn som ligger i magen, som at de sparker hardere. Mange kjøper tidlig typiske gutte- og jenteleker til barna sine. Gutter oppfordres oftere til aktiv fysisk lek, mens foreldre er mer imøtekommende mot jenter når de ber om hjelp, mener Stein Erik Ulvund.

Denne forskjellsbehandlingen starter tidlig, og kanskje mer eller mindre ubevisst fra foreldrenes side, ifølge Ulvund.

- Må lære konflikt

GUTTER MÅ FÅ SLÅSS: - Det er viktig at gutter får lov å herje, og at far får lekeslåss med sønnen, mener familieterapeuten Jesper Juul.
GUTTER MÅ FÅ SLÅSS: - Det er viktig at gutter får lov å herje, og at far får lekeslåss med sønnen, mener familieterapeuten Jesper Juul. Foto: Foto: Kari Hestad

Den danske familieterapeuten Jesper Juul mener at barn i dag ikke lærer å takle konflikter på egenhånd, fordi det alltid er voksne i nærheten som passer på at barna leker harmonisk med hverandre.

- Det er viktig at far får herje med barna, og da spesielt gutten, sa familierådgiver Jesper Juul da klikk.no møtte han i forbindelse med lanseringen av hans nye bok.

Les saken: Jesper Juul ber stressa foreldre roe seg ned

Juul har flere ganger hevdet at det han kaller «feminine» verdier tar for stor plass i barneoppdragelsen.

- Barn blir kontrollert av voksne, og da først og fremst kvinner, som er lite villige til å aksepterere aggresjon. Og det går ikke bare ut over guttene, men også jentene. Voksne tåler enda mindre aggresjon fra jenter enn gutter, mener Juul.

Han synes det er et paradoks at kvinnene, som gjennom kvinnebevegelsen på syttitallet kjempet for sin rett til å uttrykke frustrasjon og sinne, nå nekter sine døtre den samme rettigheten.

- Trenger aggressivitet

- Når vi forventer at barn alltid skal være harmoniske og glade, fører det til at stadig flere gutter blir problematiserte og får en diagnose. Men foreldre må huske at det er stor forskjell på aggressivitet og vold.

Juul har møtt mange familier med tre eller fire barn, der foreldrene fortviler fordi «barna krangler hver dag».

- Søskensjalusi må man regne med, og i en stor ungeflokk må hierarkiet etableres på nytt hver dag. Mens foreldre med mange barn ønsker familieharmoni, får de krangling, og gutter er verst, sa Juul til klikk.no.

Forsiktige jenter bør kanskje oppmuntres til å ta større risker. Se etter muligheter for jenta til å hoppe ned fra en høyde, svømme på dypet eller prøve den største sklien i barnehagen.

Ulik kommunikasjon

Fra fødselen av er jenter mest interessert i å titte på farger og ansikter, mens guttebabyer er mer opptatt av det som beveger seg, mener Leonard Sax som har skrevet boken «Boys Adrift».

Enkelt sagt kan man si at jenters oppmerksomhet er mer menneskeinnrettet, mens gutters er mer hendelsesinnrettet.

Ettersom jenter studerer ansikter, lærer de seg å tolke ikke-verbale signaler som ansiktsuttrykk, og stemmeleie. Gutter lærer seg ikke bare å prate senere enn jenter, de har ofte et mindre vokabular og har vanskeligere for å sette ord på følelser.

Les også: Slik er barnets språkutvikling

Men når jenter begynner å nærme seg 8-årsalderen kan det bli vanskeligere for dem. Ettersom de er så fokusert på kommunikasjon, kan de legge mye energi i problemer som hvem som er sint på hvem, hvem som sa hva og hvorfor, og mye annet.

Selvfølelse

Å utvikle et sunt selvbilde er viktig for alle barn. Men jenter har en tendens til å ha lavere selvfølelse og være mer usikre enn gutter.

«Det kulturelle presset om å sette andres behov foran sine egne, å ignorere sin magefølelse og unngå å be om det man vil ha, har tradisjonelt skadet jenter», sier familieterapeut Jenn Berman til Parenting.com.

Jo mer en jente undertrykker sine egne behov og ønsker, desto større er risikoen for at det vil gå ut over selvfølelsen hennes.

Å ha en positiv oppfatning av egen kropp er også en del av selvfølelsen. Det er fremdeles slik at jenter er mer utsatt for å tenke negativt om egen kropp og utvikle spiseforstyrrelser.

Som mor eller far er det derfor viktig å tenke på hvordan man prater om vekt, helse og trening.

Les også: Slik sover ungen gjennom natta

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også