Sosial intelligens hos småbarn
Slik blir barnet en sosial vinner
Ønsker du at barnet ditt skal ha mange venner og lykkes i sosiale settinger som voksen? Det meste læres allerede i småbarnstiden.
De fleste foreldre ønsker at barna skal lykkes sosialt.
Et eksempel på en person som uten unntak mislykkes i livet på grunn av manglende sosial intelligens, er sjefen David Brent (Ricky Gervais) i tv-serien «The Office».
Hans smålige tabber og blærete oppførsel får de fleste av oss til å rødme foran skjermen.
Kan gjøre mye
Foreldre kan gjøre mye for å hindre at barnet sitt kommer såpass skeivt ut som voksen, tror Øyvind Eikrem, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim.
- De sosiale erfaringene du gjør deg som barn, preger helt klart dine sosiale ferdigheter og menneskelige relasjoner som voksen, sier Eikrem til Klikk.no.
Arv og miljø
Selv om din sosiale kompetanse - din evne til å sette deg inn i andre menneskers følelser og forstå det sosiale samspillet mellom mennesker - også er et resultat av arv, og noen helt klart har er født med større sosialt talent enn andre, er Eikrem overbevist om at det i stor grad handler om hvilke erfaringer du gjør deg i tidlig barndom.
Eikrem viser til den amerikanske psykologen Erik H. Eriksons teorier om personlighetsutvikling.
- Erik Erikson mente at det i barnets første leveår er fundamentalt å få tillit til omsorgspersonen. Skjer ikke dette, vil det føre til mistillit mot andre mennesker senere i livet, forklarer Eikrem.
- Blir ikke spedbarnets fundamentale behov dekket, kan dette føre til problemer senere i livet. Og det går ikke bare på mat og varme, men også på kropps- og blikkontakt, og foreldrenes sosiale samspill med det lille barnet. Barnets behov er rikt også i tidlig alder, sier psykologen.
Tidlig preging
Ønsker du at barnet ditt skal bli eksperter på det sosiale spillet som voksen, er det flere tiltak du kan sette i verk.
Slik bygger du opp barnets sosiale kompetanse:
Psykolog Øyvind Eikrem har flere tips til hvordan du som oppdrager kan utvikle barnets sosiale kompetanse:
- Utsett barnet for variert læringsorientert aktivitet, spesielt sammen med jevnaldrende, men også sammen med voksne.
- Barnehagen er et godt sted for å utvikle barnets sosial intelligens
- Bruk tid på samspillsaktiviteter sammen med barnet
- Få barnet med på spill og aktiviteter som er utfordrende, som det må lære noe av, men vær forsiktig med å la barnet mislykkes i for tidlig alder
- Gi barnet masse ros for det det mestrer. Si for eksempel: «Se hvor flink lille Ole er til å gå ut med søpla!»
- Ego-styrken hos barn blir mindre etter hvert som barnet vokser. Fra 5 års alder bør barnet lære seg å også kunne tape i lek og spill.
- Gi barnet ansvar for mindre barn eller søsken, slik lærer det å vise andre omtanke
- Oppmuntrende aktivitet er viktig. Ros er mye bedre enn kritikk når det kommer til læring og sosial mestring.
En britisk studie referert av Telegraph, konkluderer med at måten mor prater med barnet på har en varig effekt på barnets sosiale evner.
Snakker mor med barnet om andre menneskers følelser, tro, behov og intensjoner, hjelper hun barnet til bedre å lese sosiale situasjoner senere i livet, hevder studien.
Psykologer observerte hvordan mødre pratet med barna da de var tre år gamle, mens de så på bilder sammen.
De fant ut at barn av mødre som ofte skildret den mentale tilstanden til menneskene på bildene; deres følelser, hva de tenkte på eller kom til å foreta seg etterpå, gjorde det spesielt bra på oppgaver som gikk på sosial forståelse.
Les også: De største gravid-redslene
Denne praten bør ifølge forskerne starte så tidlig som mulig - rundt tre års alder- siden en mors påvirkningskraft gradvis svekkes etter hvert som barnet blir eldre.
Studien viste også at barn ved 12 års alder kan være like sosialt sofistikerte som voksne.
Kan ikke snakke om følelser
Som psykolog har Øyvind Eikrems erfart at mange voksne har et svært dårlig utviklet vokabular for følelser.
- Det å lære barnet å sette ord på det indre, hjelpe barnet til å formulere vanskelige ting, følelser, opplevelser, øker barnets sosiale kompetanse, sier Eikrem.
- Oppdrageren har her en «lur» rolle. Han eller hun må legge til rette for barnets formuleringer om følelser, uten å dominere samtalen. Som forelder har du ansvar for å skape et godt klima for slike samtaler, understreker han.
Les mer om foreldrerollen på Klikk
Les mer på Klikk Foreldre
Denne saken ble første gang publisert 21/05 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.