Når kan barna gå alene til skolen?

Slik lærer du barna å mestre skoleveien alene

Grugleder du deg til den dagen barna skal begynne å gå til skolen alene? Her er noen tips å ta med på veien.

KLAR FOR Å GÅ ALENE? Det finnes ingen bestemt alder der alle barn er klare for å gå til skolen alene. Det viktigste er at de har lært seg å ferdes trygt i trafikken.
KLAR FOR Å GÅ ALENE? Det finnes ingen bestemt alder der alle barn er klare for å gå til skolen alene. Det viktigste er at de har lært seg å ferdes trygt i trafikken. Foto: Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert
FARLIG Å GÅ? Den største trusselen mot barnas trafikksikkerhet på skoleveien, er faktisk foreldre som kjører barna i stedet for å la dem gå.
FARLIG Å GÅ? Den største trusselen mot barnas trafikksikkerhet på skoleveien, er faktisk foreldre som kjører barna i stedet for å la dem gå. Foto: Foto: Colourbox

Det kommer alltid en tid hvor man som forelder må slippe litt taket og tørre å stole på at minsten kan klare seg alene der ute i den store verden.

Og skoleveien er gjerne en slik anledning, hvor vi får prøvd oss og vår egen vurderingsevne. For det er vi som må ta det endelige valget, om minsten er klar for å gå alene til skolen eller ei.

- Det er vanskelig å si noe helt konkret siden det er så mange hensyn å ta når det gjelder barn og skolevei. For det første er det veldig forskjell på både skoleveien og på hvor modne barna er, så man kan ikke si hvilken alder barna bør være i, sier helsesøster ved Majorstua skole, Rigmor Solberg.

- Noen barn er mindre engstelige og blir tidligere ansvarsfulle enn andre, og evner å få med seg hva som skjer rundt dem - både i trafikken og generelt i omgivelsene. De kan ta egne vurderinger og vimser ikke rundt i trafikken, fortsetter hun.

Må kunne følge med på omgivelsene

Solberg mener at forutsetningen for å la et barn gå alene til skolen, er at det forstår trafikkregler og følger med på omgivelsene sine.

- For barn som bor i en storby som Oslo finnes det flere muligheter enn at foreldrene kjører dem. De kan ta buss, trikk og t-bane, men dette er også noe som skal læres. Jeg vet at mange ved vår skole har valgt å bruke følgegrupper, der foreldre samarbeider og bytter på å følge en gruppe barn til skolen. Det har fungert bra, sier hun.

Helsesøsteren oppfordrer foreldre til å gå sammen med barna sine slik at de lærer seg trafikkregler sammen med dem. For selv om det er stor forskjell på en svært traffikert vei ved en byskole og en landlig vei ute på bygda, er prinsippet det samme: Barna må være modne for å gå alene.

- Vi anbefaler og oppfordrer barn og foreldre til å gå eller sykle til skolen, siden dette skaper en tryggere skolevei for alle, samt at barn har godt av å bevege seg. Og selv etter 30 år som helsesøster har jeg aldri hørt om at noen av elevene har vært utsatt for en trafikkulykke på skoleveien - heldigvis! sier Solberg.

Vanskelig å bedømme fart og avstand

Bli trygg på skoleveien:

  • Følg først barna til skolen, gjerne i følgegrupper med andre barn.
  • Bruk tid på å lære barna trafikkreglene og hvordan man skal ferdes trygt i trafikken. Barn blir lett uoppmerksomme og har ofte vansker med å bedømme fart og avstand.
  • Barn kan være vanskelige å få øye på i trafikken. Sørg for at de bruker refleks, helst refleksvest.
  • Lær barna at de må bruke både syn og hørsel for å orientere seg i trafikken. Biler kan komme fort, selv om de ikke synes.
  • Lær barna at de må vente med å krysse gaten til bilene har stoppet helt, ikke bare saktnet farten.
  • Gi barna gradvis mer ansvar på skoleveien når dere går sammen.
  • Når barna viser at de husker reglene uten at du minner dem på det, og virker trygge og fornøyde, er de klare for å prøve seg alene.
  • Begynn gjerne med noen prøveturer, der du går et stykke bak barnet på skoleveien og kan gripe inn om nødvendig.

Kilder: Trygg Trafikk og helsesøster Rigmor Solberg

Trygg Trafikk ønsker også at barn skal få gå til skolen, men understreker at det ikke bare er å sende dem avgårde.

- De yngste skolebarna har ofte lett for å miste fokus og bli distrahert, og de kan også være vanskelig å få øye på i trafikken. Barn forstår ikke alltid konsekvensene av det de gjør, og det er heller ikke enkelt for dem å bedømme fart og avstand. Derfor er det viktig at foreldre bruker tid på å forberede dem på skoleveien, sier rådgiver Ida Neergaard i Trygg Trafikk.

Hun poengterer at det ikke finnes en bestemt alder der barna er klare siden alle barn er ulike. Som regel kjenner foreldrene barna sine best og vet når de er modne nok for et slikt ansvar.

I tillegger det store forskjeller på skoleveiene - alt fra sterk trafikk til landlige omgivelser, lyskryss til skogsstier. I noen tilfeller er det kanskje for langt å skulle gå til skolen i det hele tatt, og dette er noe foreldrene må ta stilling til aller først.

- Er det i det hele tatt mulig å la barnet gå til skolen? Eller er det eventuelt slik at man kan kjøre barnet til et sted, hvor de kan gå fra? I alle tilfeller må man gå sammen med dem en stund for å la dem bli kjent med veien, sier Neergaard.

Lær dem å bruke sansene

Før du sender barna dine alene på skoleveien, må de vite hvor de skal gå, og at det er viktig å bruke sansene sine, som syn og hørsel, for å orientere seg i trafikken. Hva skal de se etter?

- Det aller viktigste å lære dem er at de alltid må stoppe når de skal krysse en vei, for å se og lytte om det kommer biler. Hørsel er viktig fordi det kan komme biler eller andre kjøretøy som man ikke alltid kan se. De kan for eksempel være gjemt bak et hus, en bakketopp eller lignende. Bilene kan komme i stor fart, og barn er vanskeligere å få øye på fordi de er små av vekst. Lær barna at de skal vente helt til bilen har stoppet, det holder ikke at sjåføren bare har sakket farten, sier Neergaard.

Det aller beste er å si til barna at de skal få øyekontakt med sjåføren, slik at barna vet helt sikkert at hun eller han har blitt sett.

Gradvis kan barna få mer og mer ansvar, etterhvert som de er klare for det. En løsning kan være å følge etter på avstand de første gangene, slik at du har mulighet til å gripe inn.

Vær en god rollemodell

- Det er også viktig at barna er synlige, så bruk refleks, spesielt nå om høsten og etterhvert vinterstid. På vinteren er det lurt om foreldrene nok en gang går sammen med barna på skoleveien. Det er for å forklare at mørket og høye brøytekanter kan gjøre dem vanskelige å få øye på, og at veibanen er glatt, så sjåførene bruker lengre tid på å stanse. Husk at man som forelder er barnas trafikklærer, så vær bevisst på å være en god rollemodell, oppfordrer Neergaard.

TRYGG SKOLEVEI: Å gå til skolen er bra for helsa, mestringsfølelsen og for å knytte vennskap. Men lær barnet ditt å ferdes trygt i trafikken før du lar det gå alene.
TRYGG SKOLEVEI: Å gå til skolen er bra for helsa, mestringsfølelsen og for å knytte vennskap. Men lær barnet ditt å ferdes trygt i trafikken før du lar det gå alene. Foto: Foto: Colourbox

Hun foreslår også å samarbeide med andre foreldre som bor i nærheten om å lage følgegrupper, slik at foreldrene kan bytte på å følge barna.

- Man kan ta opp dette på et foreldremøte på skolen, for eksempel. Avtal med noen andre i nabolaget om sted og klokkeslett å møtes, og så la det gå på rundgang. Lag egne rutiner, som passer for alle. Det er veldig hyggelig for barna også å ha flere å gå sammen med. Etterhvert kan barnegruppen gå alene uten voksne, foreslår hun.

Tryggere når barna ikke blir kjørt

Trygg Trafikk ønsker at flest mulig barn skal gå eller sykle til skolen og ikke bli kjørt. Dette er fordi nettopp foreldrenes bilkjøring i skoleområdet skaper utrygghet for barna og kan skape potensielt farlige situasjoner.

- Det er det beste for alle om barna kan gå eller sykle, også på grunn av helsegevinster ved mer bevegelse. Det å gå alene til skolen handler om å mestre en utfordring. Men la dem få tid, og vurder om de er modne nok. Barn er flinke til å huske regler, og gjentakelse øker læringen. Når de viser at de husker reglene, uten at du minner dem på det, og virker trygge og fornøyde, er det en god indikator på at de er klare, avslutter hun.

Les også:

Når kan barn sykle til skolen?

Slik blir du kvitt lus

- La barna gå selv