Flere barn på sommerleir

- Foreldre er avhengig av et tilbud for å få sommerkabalen til å gå opp

Stadig flere barn deltar på organiserte ferieaktiviteter.

SOMMERLEIR: Stadig flere barn deltar på organiserte sommeraktiviteter for at foreldrene skal få feriekabalen til å gå opp.
SOMMERLEIR: Stadig flere barn deltar på organiserte sommeraktiviteter for at foreldrene skal få feriekabalen til å gå opp. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

- Mange foreldre er avhengige av et tilbud til barna når skolen stenger, for det er ikke like enkelt for alle å få sommerferiekabalen til å gå opp, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Hun påpeker at det ikke er uvanlig at foreldrene må dele ferien seg i mellom for å få sommeren til å gå opp.

- Samtidig føler nok foreldre et press både fra barna og omgivelsene. Det er trendy å sende barna på slike ”camper”, og barna vil gjerne ha en innholdsrik ferie og være med på ting som vennene er med på, sier hun.

Dobbelt så mange som i 2014

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB skal over en av fire barn delta på leirskole eller annen aktivitetsskole i sommer.

- Dette er dobbelt så mange som i fjor, og prislappen er i snitt på 6493 kroner, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Og tilbudene er mange: Barna kan for eksempel gå på fotballskole, håndballskole, golfskole, tennisskole, rideleir og feriekoloni.

Dyr barnevakt

For mange fungerer sommeraktivitetene som en barnevakt.

Noen priseksempler

  • Redningsselskapets sommerskole i Oslo (5 dager)

1600 kroner for medlemmer og 1900 for ikke-medlemmer

  • Liverpool Fotballskole flere steder i landet (3 dager)

Ca. 2192 kroner (184 Pund )

  • RBK Fotballskole i Røros (3 dager)

Fra 1300 kroner

  • Tennisskole i Kristiansand Tennisklubb (4 dager)

1000 for medlemmer og 1300 for ikke-medlemmer

  • Golfskole  i Sola Golfklubb (5 dager)

1750 kroner

  • Oksnøen sommerleir (6 dager)

Fra 5350 kroner

  • Sommerskole på Hennie Onstad kunstsenter (5 dager)

2100 kroner

  • Camp Hudøy (5 dager)

Maks 2260 kroner (prisen er regulert etter foresattes inntekt)

  • KUL:TUR sommerleir (1 uke)

Fra 3900 kroner

  • Lefdals rideleir (1 uke)

Fra 5200 kroner

 

Kilder: Arrangørenes hjemmesider

Forslag til sommeraktiviteter

  • Drive med en sport
  • Dra på sykkeltur
  • Lage rebusløp og lekeposter
  • Fiske krabber
  • Dra på fisketur
  • Gå på oppdagelsesturer for å finne ting eller se på dyrespor
  • Sjekk tilbudene til turistforeningen
  • Lage en forestilling som skal fremføres
  • Bade hvis været tillater det
  • Lage en orienteringsløype

Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

- En dyr barnevakt, men mange foreldre har ikke noe annet valg. Før var det mer vanlig at barna var sammen med besteforeldrene mens foreldrene jobbet om sommeren, men etter at pensjonsreformen ble innført, er det flere som står lenger i arbeid, sier Sandmæl.

Hun mener det at besteforeldrene jobber kan være en av årsakene til at slike tilbud er så populære.

Meld barnet av SFO

Hun anbefaler imidlertid å være bevisst så du ikke betaler for to barnevakter på en gang.

- Mange fotball- og håndballskoler er rett etter skoleslutt i juni, så hvis man har barn som går på SFO, kan det være lurt å si opp SFO slik at man ikke betaler dobbelt. Søk eventuelt om halv plass og hør med SFO om det er mulig å fordele timene, sier Sandmæl.

Hun minner om at det er en måneds oppsigelse på SFO-plasser, så hvis du har glemt det i år, er det allerede for sent å gjøre noe med det.

- Men husk på det neste år. Når du først sier opp, bør du også tenke på at skolen ikke starter før sent i august. Det kan derfor være greit å droppe SFO i august eller også da høre om det er mulig med halv plass, sier hun.

Større barn på leir

Sandmæl tror foreldre velger ulike aktiviteter avhengig av barnas alder.

- Mindre barn deltar nok i større grad på aktiviteter på dagtid, som erstatter SFO, mens større barn drar på leirskoler og blir borte en lengre periode, sier hun.

Prisene vil naturlig nok variere avhengig av blant annet hvor lenge barna deltar på kurset eller tilbudet.

- Ofte styrer også etterspørselen prisene. Er det et populært tilbud, skrus gjerne prisen opp. Aktiviteter i de store byene vil nok derfor mest sannsynlig være dyrere enn ellers i landet, mener hun.

Bør være for alle

Elin Reitan syns det er synd om prisene på slike tilbud er så høye at de blir ekskluderende, og det skapes et klasseskille på en arena der slikt ikke burde oppstå.

- Det er klart arrangørene tjener penger på dette, men hvor mye avhenger naturligvis av flere faktorer. Samtidig har jo etterspørselen blitt større, noe som gjør at tilbudet også øker. Jeg håper det vil bidra til å dempe prisene noe, sier hun.

Hun mener det er viktig at aktivitetsskoler i ferien blir et lavterskeltilbud som inkluderer og ikke ekskluderer.

- Det er trist om det skal skapes et klasseskille der kun de privilegerte barna får muligheten til å delta, sier Reitan.

Dyrt for mange

Også Sandmæl tror trenden kan by på utfordringer for dem som ikke har råd til å benytte seg av tilbudene.

- Særlig vil de nok kjenne på presset fra barna fordi de vil delta på det samme som vennene sine. Det er derfor utrolig viktig å forklare barna hvorfor de ikke kan delta. Vær åpen og ærlig om økonomien deres, er rådet fra forbrukerøkonomen.

Hun legger til at det likevel ikke nødvendigvis er økonomien som gjør at man velger å ikke melde barna på aktivitetstilbudene.

For noen kan det også skyldes prinsipper og verdier.

- Uavhengig av årsak tror jeg det er viktig med en forklaring slik at barna kan forstå, istedenfor å bli lei seg og kanskje føle seg utenfor, sier hun.

Samarbeid med andre

Og det finnes mange muligheter også for dem som ikke vil eller kan bruke tusenvis av kroner på ferieaktiviteter til barna.

- Det å gå sammen flere foreldre og bytte på å ha barna hjemme hos seg, er alltid en suksess. Det syns barna er morsomt, og da er det faktisk ikke så mange aktiviteter som skal til for at barna har det gøy. Samtidig blir det lettere å få feriekabalen til å gå opp for de foreldrene som sliter med dette, sier Elin Reitan.

Hun synes heller ikke man skal undervurdere verdien i å la barna tilbringe noen dager sammen med besteforeldre, dersom det er mulig.

- Er det mange søskenbarn i samme alder, kan sommeren være en fin tid å samles på. Det skaper garantert gode ferieminner både for barn og besteforeldre, sier hun.

Lag egen aktivitetsskole

Reitan synes også det er en god idé å gå sammen flere foreldre og lage en helt egen aktivitetsskole.

- Da kan hver forelder få ansvaret for den sporten han eller hun liker best. Dette kan man garantert skape en innholdsrik uke av, mener hun.

Til slutt vil hun minne om at det egentlig ikke er så mye som skal til for at barna blir fornøyde.

Tid er mangelvare i mange hjem, og barna syns ofte det er topp å tilbringe noen aktive dager med mamma eller pappa.

- Samtidig får du kanskje selv muligheten til å lære poden noen gamle kunster fra sommerferiene i din egen barndom, sier hun.

En dag hver

Også Sandmæl anbefaler å samarbeide med andre foreldre som ikke benytter seg av slike tilbud.

- Hvis fem foreldre tar fri fra jobben en dag hver i en uke, vil regnestykket gå opp for flere enn deg selv. Dette er fullt mulig for mange, og det kan bli en morsom opplevelse både for barn og foreldre, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også