Dette bør du ikke publisere

Facebook-tabbene du bør unngå

Bilde av barnet ditt som gråter av smerter på grunn av vannkopper, og andre ting du ikke bør publisere på facebook.

IKKE OK: Vi vil ikke se bilder av syke barn eller barn som gråter på Facebook.
IKKE OK: Vi vil ikke se bilder av syke barn eller barn som gråter på Facebook. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

At Facebook er et populært medium for å dele hverdagsøyeblikk, tanker, prestasjoner og også bilder med familie og venner på, hersker det vel liten tvil om. De aller fleste av oss har en profil på det populære nettstedet, og mange bruker profilen sin til å dele alt fra bilder av dagens middag til bilder av og oppdateringer om barnas små og store øyeblikk og påfunn.

Men slett ikke alle er enige om hva som passer seg å publisere når det kommer til barna - og hva som er å tråkke over grensen når det gjelder både personvern, privatliv og ikke minst takt.

Legger ut bilder av syke barn

På Foreldre og Barns forumsider er det mange som stiller seg sterkt kritiske til Facebookvenner som legger ut bilder av barna når de er syke eller gråter.

"Har ei ganske god venninne som flere ganger har lagt ut bilde av sykt barn - for eksempel en gang av ungen som gråter med kroppen full av vannkopper. Jeg får meg ikke til å si noe, men det er sikkert flere på vennelisten hennes som tenker det samme som meg." skriver en anonym bruker på forumsiden, før hun fortsetter:

"Men det tok kaka når hun la ut bilde av sin premature sønn som døde. Dette var i forbindelse med det som ville ha vært hans bursdag. Han døde da for en del år siden. Jeg får så vondt inni hele meg, det hele var jo tragisk og jeg skjønner at hun ønsker å være åpen om det. Men det bilde kunne hun latt være å poste."

Andre igjen forstår behovet for støtte og sympati om man har syke barn:

"Jeg tror dere vinkler dette veldig feil. Jeg tror ikke det handler om oppmerksomhetstrang eller at man er syk på sinnet. Men ønsket om å dele noe som kanskje er traumatisk, tøft og vanskelig. Man legger ut disse bildene for å få forståelse og for å selv bearbeide noe sitsomt, sier mammaen.

Klager på late og sure barn

Det er ikke bare bilder som kan virke støtende på både barna det gjelder og også de som får oppdateringer om hva som skjer på profilen din. Å bruke Facebook som medium for å klage på barna er også en brøler mange foreldre gjør - kanskje uten å tenke på både reaksjoner og konsekvenser.

- Jeg har en venninne som ofte bruker statusfeltet til å klage på at barna er vanskelige om morgenen eller sure når hun henter dem i barnehagen, forteller Gro fra Oslo til Foreldre og Barn på Facebook.

- Hun legger også ut bilder av huset - som ser ut som det er snudd på hodet - og klager over barna som "ikke akkurat er så behjelpelige med ryddejobben."

Tabbelista

Syke barn- for eksempel en gang av ungen som gråter med kroppen full av vannkopper.

Foto av et prematurt barn som døde, i forbindelse med det som ville ha vært hans bursdag.

Foto av operasjonssår og sting (nærbilder) av barn som er operert.

Barn på sykehus med slager i nesa.

Klage på at barna er vanskelige om morgenen eller sure når hun henter dem i barnehagen.

Bilder av huset - som ser ut som det er snudd på hodet - og klager over barna som "ikke akkurat er så behjelpelige med ryddejobben."

Å poste: "-Herregud, den ungen tissa i sengen i natt igjen, eller: "Koselig - NOT - når morgenstellet tar 45 minutter fordi mini var helt psykopat igjen!"

Andre ting du ikke bør publisere: "Himmel og hav så kranglete og sure ungene blir av å være oppe sent" eller "De drittungene er så sure at må legge seg før barnetv i kveld!"

For Foreldre og Barns forum- og Facebookbrukere virker det som om de fleste er enige om at å både snakke om og dele bilder av barna på sosiale medier, er greit - så lenge det gjøres med takt og måte.

Det er en forskjell på å legge ut et bilde av lillejenta i dåpskjolen, og å legge ut et bilde av samme jenta mens hun ligger kliss naken på stellebordet,

Kilder: Foreldre&Barn på facebook og forumet barnimagen.

May-Britt fra Tønsberg har også lagt merke til fenomenet:

- Jeg tror mange nå har fått med seg kritikken om at Facebook var blitt et sted hvor alle bare skrøt uhemmet av hverdagslykke, og så skal man liksom ta det litt tilbake igjen med å vise at jo da, hverdagen er jo ofte utfordrende og slitsom også. Men det blir jo et problem når dette går ut over barna med statuser som "Herregud, den ungen tissa i sengen i natt igjen" eller "Koselig - NOT - når morgenstellet tar 45 minutter fordi mini var helt psykopat igjen!"

Tone fra Alta mener der er greit å oppdatere om en slitsom dag.

- Det er jo en ting å si at "himmel og hav så kranglete og sure ungene blir av å være oppe sent" eller noe sånt. Men det blir jo noe helt annet om man begynner med navnekalling og "De drittungene er så sure at må legge seg før barnetv i kveld!"

Gunn Bodil fra Troms synes også det er viktig at man veier sine ord med omhu når man omtaler barna på Facebook:

- Kall meg paranoid, men jeg er ganske sikker på at mine barn senere med letthet kan spore hva jeg har gitt uttrykk for om dem i småbarnstiden. Og jeg vil ikke at de som tenåringer eller voksne skal sitte igjen med et inntrykk at de var en pest og en plage.

Trebarnsmoren tror mange foreldre bruker sosiale medier når man har en tøff dag og trenger litt oppmuntring.

- Jeg vet ikke om jeg egentlig tror at Facebook er den rette arenanen for dette, men jeg kan også forstå frustererte og slitne foreldre som har behov for den umiddelbare trøsten Facebook kan gi. For poster man en oppdatering her, lar verken reaksjoner eller oppmuntringer sjelden vene på seg.

Fem kjøreregler

Det amerikanske foreldrenettstedet The Stir skriver at det å tenke deg godt om og bruke sunn fornuft før du poster noe om barna, er det smarteste du gjør. Husk på at slett ikke alle bilder av barna - uansett hvor søte og morsomme du synes de er - høres hjemme på Facebook. Ikke bare fordi at de fleste av vennene dine ikke bryr seg, men fordi barna dine en dag kommer til å gjøre det, og synes alle de feriebildene av seg selv nakne i babybassenget eller som tisser på potte i hagen er flaue og teite.

Her er nettstedets kjøreregler:

1. Ikke post nakenbilder

- Selv den deilige lubne nyfødte babyen din har ingenting på Facebook å gjøre. Del heller bildene med venner og familie rett på mail.

2. Bilder fra fødestua

- Jo da, et er klart at fødselen din er et unikt øyeblikk for deg, og at når et barn fødes, så er det et lite mirakel, men likevel; ingen vil se bilder av deg i fødsel, og spar de deilige nyfødtbildene til å vise bestemor og bestefar rett på smarttelefonen.

3. Barnet som sitter på potte

- Eller enda verre, av innholdet av nok en bleie!

4. Bilder av andre som holder babyen din

- Du må i så tilfelle ALLTID spørre om lov til å publisere disse bildene først.

5. En million bilder av samme ting

- Som ny mor ser du sikkert minst 23 søte ansiktsuttrykk hos din sovende baby - som alle er like søte til deg. Men til alle vennene dine på Facebook, ser det ut som det det er; 23 like bilder av en sovende baby.

Hva vil du tenke om bildet om 20 år?

- Mange handler overilt når det kommer til å poste bilder, forklarer Christian Meyer i Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for krenkelser på nett, til Foreldre og Barn.

KLAGER PÅ BARNA PÅ FACEBOOK: "De drittungene er så sure at må legge seg før barnetv i kveld!"
KLAGER PÅ BARNA PÅ FACEBOOK: "De drittungene er så sure at må legge seg før barnetv i kveld!" Foto: FOTO: Colourbox

- Tenk deg godt om før du legger ut bilder av barna dine på nett. En huskeregel kan være å tenke over hva du - og ikke minst barna dine - kommer til å tenke om akkurat dette bildet når det har gått 20 år.

Og dersom du er i tvil, bør du holde deg for god til å publisere. Enkelt og greit.

- Det skal være godt å se bildet igjen om både 10, 15 0g 20 år, mener Meyer. Ikke flaut eller fælt. Det samme gjelder ord og tekst.

Grei for barna om 15 år?

Seniorrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet er enig:

- Tenk på barna - først og fremst, råder Skåltveit til Foreldre & Barn.

- Foreldre bør tenke seg om både én og to ganger før de legger ut bilder av barna på Facebook, eller kommenterer bilder og statusoppdateringer til egne barn. Det er ikke sikkert barna synes om det.

Facebook har over 2,5 millioner norske brukere. Mange er foreldre.

- Det er klart man synes det er morsomt å dele både bilder og oppdateringer om barna i morsomme og rare situasjoner, og det kan virke relativt uskyldig der og da, men husk på at det slett ikke er sikkert at verken barna eller de som ser ser bildene kjenner det på samme måte, forklarer redaktør for nettstedet Nettvett.no, Elisabeth Aarsæther, til Foreldre & Barn.

- Når du selv legger ut bilder av barna dine, føl deg trygg på at bildene viser barna respekt og fremstiller dem på en måte som kan gjøre dem stolte og glade også når de blir større og kan komme over bildene.

Åndsverkloven § 45c gjør det klart at man må innhente tillatelse for å kunne distribuere bilder, og dette gjelder også foreldre som sitter med smarttelefonen full av bilder av de små håpefulle.

VÆR VARSOM: Mange er uenige om hva som burde og ikke burde publiseres på Facebook når det gjelder bilder av barna.
VÆR VARSOM: Mange er uenige om hva som burde og ikke burde publiseres på Facebook når det gjelder bilder av barna. Foto: FOTO: Digitaltrends

- Barn generelt og tenåringer spesielt kan være ukomfortable med at foreldre omtaler dem på nettet, og det samme gjelder bildepublisering, forklarer rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no, en organisasjon som gir råd om barn og medier, til Foreldre og Barn.

Barneombudets råd

Still følgende spørsmål før du publiserer bildene - enten det er privat, i barnehagen eller på skolen:

Hva skal bildet fortelle?

Hva er hensikten med det?

Forteller bildet noe vi ønsker andre skal vite eller andre trenger å vite?

Er dette et hyggelig bilde som vedkommende vil like å se om 10 år?

Ville jeg ha lagt ut bilde av en voksen i samme situasjon?

Ville jeg ha publisert bildet dersom om det var mitt eget barn som var avbildet?

Er dette en god presentasjon av skolen/barnehagen - fremstår vi slik vi ønsker?

Kilde: Datatilsynet

- Omtale og bilder kan dukke opp ved at noen søker på barnets navn, eksempelvis via Google, og tagger man bildene slik at de har mer spesifikk info om navn, stedsnavn og lignende, så gjør du det ekstra enkelt for andre å finne slike bilder gjennom søk på nettet - på godt og vondt.

Vis bildevett

Ett annet problem når det gjelder å dele bilder av barna på nettet, er at noen kan både finne ut informasjon om barnet ditt, men også at bilder kan bli misbrukt og "kopiert" for bruk på andre nettsteder.

Én løsning er å tilpasse bildene til nettstørrelse, slik at om de printes, vil de ikke være større enn et frimerke, noe som absolutt vil være med på å begrense muligheten for at bildene kan brukes av andre til ulovelige formål. Dette kan med letthet gjøres i de fleste bildebehandlingsprogrammer.

Les også:

Mange er skeptiske til bilder av barna på Facebook

La tre-åringen surfe på nett

Foreldre vet mer om barnas nettbruk

Barn på nett: Kårer den fineste 11-åringen på Facebook

"DEN DRITTUNGEN HAR SURKA I TIMESVIS #blirsnartgal": Ikke heng ut barna på Facebook.
"DEN DRITTUNGEN HAR SURKA I TIMESVIS #blirsnartgal": Ikke heng ut barna på Facebook. Foto: FOTO: ITV

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også