Nye navnetrender:

Dyrenavn er blitt trendy

Falk og Orm er langt fra ensomme svaler. Stadig flere barn får navn fra dyreriket.

TREND: Bjørn er ikke lenger så populært. Nå er det andre dyrenavn som gjelder.
TREND: Bjørn er ikke lenger så populært. Nå er det andre dyrenavn som gjelder. Foto: Scanpix
Sist oppdatert

Falk, Ravn, Mår, Jerv, Ørn, Elg og Orm. En økende andel norske foreldre retter blikket mot dyreriket når de skal gi sønnene sine et fornavn. Fremdeles er «dyrebarna» relativt få, men navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen tror det vil bli mer vanlig med dyrefornavn i årene som kommer.

- Mytologiske navn som Frøya, Balder, Trym, Brage, Ask og Embla har lenge vært i vinden. Nå ser vi tendensen til en naturtrend med bruk av dyrenavn, sier Utne.

På 1700-tallet ville enkelte prester stoppe bruken av navn på ville dyr, som for eksempel Ulv, Bjørn og Torbjørn, og bytte dem ut med kristelige og mer sømmelige navn.

Dyretoppen

15 små gutter fikk navnet Falk i fjor, sammenlignet med kun 2-3 for 10 år siden. Det var også 15 som fikk navnet Hauk, en svak økning fra tidligere år. Totalt heter 169 norske menn Hauk. For navnet Ravn har vi sett en dobling fra 5-6 til 11 i fjor. Også navnene Lerke og Varg har økt.

Ivar Utne får nå jevnlig telefoner fra foreldre, og fra Folkeregisteret, som spør om hvilke dyrenavn som er tillatt.

- Hva er årsaken til at disse dyrenavnene nå gjør sitt inntog i navnestatistikken?

- Før i tiden var det en del som tok dyrenavn som etternavn på grunn av det magiske ved slike navn, og den styrken dyrene symboliserte. I dag tror jeg at foreldre er på jakt etter det ekte, det naturlige. De vil ha navn som betyr noe, og som er enkle å forstå, sier Utne.

- Hvilket navn er mest populært?

- For tiden er det Leon eller Leo, som betyr løve. 180 fikk navnet Leon i Norge i 2007 og 101 fikk navnet Leo, svarer Ivar Utne. Også andre steder i Nord-Europa, for eksempel i Sverige og Tyskland, er disse navnene populære, tilføyer han.

Men det mest velkjente norske dyrefornavnet går nok ingen lys fremtid i møte.

- Det er nesten bare voksne menn som heter Bjørn og Ulf, som er en eldre skrivemåte for ulv. Begge disse navnene er blitt litt utslitt, sier Utne.

Over 40 000 norske menn heter Bjørn, mens knapt 2500 heter Ulf. Dyrevennlige etternavn er heller ingen sjeldenhet i Norge. Her er noen av dem som er i bruk: Sild, Hauk, Ravn, Bjørn, Falk, Ørn, Slange, Løve, Bie, Hund, Katt og Bever.

Tilbake til før 1850

I tillegg til de dyriske navnetrendene, ser Utne at norske foreldre søker mot fornavn fra tiden før 1850. Og de vil gjerne ha navn som har tilknytning til den landsdelen de kommer fra.

- Unge foreldre vil være trendy og nyskapende, og søker derfor en ny historisk periode enn det som har vært populært tidligere, sier Utne. Av jentenavn fra denne perioden har han registrert at navn som Cornelia, Louise, Hedvig, Marte, Olea, Oline, Thelma, Vilma, Ulrikke og Tomine er på vei til å bli populære. Av guttenavnene er det Didrik, Gustav, Torjus, Iver, Kornelius, Mons og Syver som klatrer oppover listene.

Etternavn blir fornavn

Norge tar etter andre land, blant annet USA, Sverige og Tyskland når det gjelder navnetrender. I USA har det den siste tiden vært en tendens til at etternavn blir brukt som fornavn. Navn som Addison, Bailey, Cameron, Harley, Jordan, Kendall, Sidney og Taylor er alle opprinnelig etternavn. I dag brukes de som fornavn til både gutter og jenter. Ivar Utne har også fått spørsmål fra norske foreldre som vil bruke disse navnene på sitt barn her hjemme.

- Blant de 100 mest populære navnene i USA, er 20 tidligere blitt brukt som etternavn, sier Utne. Han tror at vi vil se noe av den samme tendensen her i landet også.

Naturen er navnerik

Den siste tiden er det også blitt tatt i bruk andre navn fra naturen enn dyrenavn.

- Ta Jasmin for jenter, og Birk for gutter. I USA brukes navnene Jade og Amber, som er smykkesteiner, Sage som er en urt og Robin som er en fugl. Disse blir brukt på begge kjønn, og finnes også i Norge, sier Ivar Utne.

- Hva er ditt hete tips for utviklingen av navnemotene fremover?

- Jeg tror vi går mot kortere fornavn, uten at det er så godt å si hvorfor. Navnemotene skifter som alle andre moter, sier Utne.

Og siden både dyrenavnene og navnene fra før 1850 er korte, så de er helt klart i tiden. Igjen.

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også