Navn fra populærkultur
Gir barna navn fra film og tv
Anakin er oppkalt etter Anakin Skywalker fra Star Wars.
Noen fans går lenger enn andre, som Unn-Therese Dida Sundet (33) og Steinar Ellingsen (35). De var verken opptatt av å gi barnet et sossenavn, eller navn som gir status.
De har oppkalt sin 14 måneder gamle sønn Anakin etter Anakin Skywalker (Darth Vader). De er begge store Star Wars-fans og fans av den litterære karakteren Anakin, og det var Unn-Therese som kom opp med den originale navneidéen. Hun hadde også vært inne på Mio etter Mio, min Mio men det var Steinar helt imot da han som barn ble vettskremt av filmen.
Ville ikke ha et vanlig navn
- Det var ganske vanskelig å bli enige, men vi visste hele tiden at vi ville ha to alternativer som vi kunne velge mellom når gutten endelig kom til verden. Vi skrev lister som vi bytta og kryssa ut de navnene vi ikke likte også videre. Det var hele tiden bare to navn som sto igjen, Anakin og Hunter.
Da lillemann ble født fikk jeg velge, så da ble det det helt klart Anakin. Jeg har alltid likt unike navn og kunne aldri tenke meg å gi barnet vårt et "vanlig" navn, sier Unn-Therese til Foreldre & Barn.
Måtte fungere på engelsk
Et kriterie var også at navnet skulle fungere både på norsk og engelsk siden familien bor i Australia. Paret som opprinnelig er fra Kongsberg, har bodd i Melbourne i henholdsvis 10 og 8 år. Unn-Therese blogger om familielivet og det originale navnevalget på bloggen Adventures in Jedi.
- Da jeg fortalte mamma at vi vurderte å kalle barnet vårt Anakin sa hun: "Jeg liker Thomas, jeg". De fleste i vår generasjon synes det er kjempetøft, mens de eldre bruker nok litt tid på tilvenningen. Hjemme i Norge er det mange som synes det er for likt Anniken og sliter med å uttale navnet riktig, forteller Unn-Therese.
Isis og Hunter
Den dagen barn nummer to melder sin ankomst, er navnevalget enkelt. Blir det en jente, skal hun hete Isis.
- Jeg holder også en knapp på Isidore, men siden Isis er Steinar favorittnavn så blir det nok det. Om det blir gutt skal han hete Hunter etter Steinars store forfatteridol, Hunter S. Thompson.
Siden familien er nordmann i utlandet, følger det ofte et håpefullt spørsmål fra den eldre garde når de ikke umiddelbart tar referansen: "Anakin? Er det et gammelt norrønt navn?".
- Det er alltid underholdende å se folk prøve å skjule skuffelsen når det går opp for de at vi har gjort noe så "g rusomt" som å gi barnet vårt et navn fra popkulturen i stedet for å gi han et navn etter en gammel viking eller en bestefar, sier Steinar.
Jentenavn fra film og tv
- Arwen - Ringenes Herre
- Juni - Hotel Cæsar
- Adriana - The Sopranos
- Kristin - Kristin Lavransdatter
- Rose - Lost
- Malin - Vi på Saltkråkan
- Rachel - Friends og Mad Men
- Naomi - Lost
- Ronja - Ronja Røverdatter
- Emma - Friends
Åtte heter Anakin
Navnet Anakin er ihvertfall ikke vanlig.
- Det er åtte gutter som etter årtusenskiftet har fått Anakin som ett av sine fornavn, kan Jørgen Ouren, navnestatistiker i SSB, fortelle.
Men at folk kaller opp barna etter film, tv og populærkultur er ikke noe nytt. Det mest ekstreme eksempelet var da Ross og Rachel i Friends fikk lille Emma, og navnet eksploderte i Norge.
- Emma hadde vært populært i Sverige siden nittitallet, men ikke slått helt an i Norge. Men om våren i 2003 skjedde det noe dramatisk med Emma. I februar lå tallet på 1,6 prosent og tre måneder senere hadde det steget til 3,2 prosent! Det er et veldig høyt tall. Man kan godt si at demningen brast! Om sommeren avtok det, men Emma er et av de mest brukte navnene på lengre sikt, sier Jørgen Ouren til Foreldre & Barn.
Hermine fra Harry Potter
Han tror folk er nok litt tilbakeholdne med å velge navn fra tv og film, det er litt sært. Men folk må ha hørt om navnet, så det må jo ha dukket opp et sted for å komme på blokken til folk. På nittitallet ble Vegard populært (etter Vegard Ulvang), Ole Gunnar Solskjær introduserte oss for Noah og Morten Harket for Tomine.
- Ronja og Birk er det opplagt hvor kommer fra og etter Harry Potters suksess ble også navnet Hermine populært. Det kom fra ingenting rundt årtusenskiftet og gikk rett til himmels, forklarer Jørgen Ouren.
Utbredt trend i USA
Arve Hjelseth er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og han forsker på fankultur. Han synes det virker som det er en utbredt trend å hente navn fra tv-serier, spesielt i USA. Ifølge Entertainment Weekly var Sookie (karakter fra tv-serien True Blood) det mest voksende jentenavnet i 2010. Av guttenavn var Castiel, inspirert av tv-serien Supernatural, på toppen av listene. Ifølge det amerikanske nettstedet Gawker.com har Betty, hentet fra den populære tv-serien Mad Men, blitt populært. I 2010 toppet Aidan den amerikanske navnestatistikken, og man kan da tenke seg at dette navnet er inspirert av Sex og Singelliv.
Navnene fungerer ikke i Norge
- Jeg vil tro at enkelte bevisst eller ubevisst velger navn på bakgrunn av tv-serier, samtidig som jeg tror dette er mindre vanlig i Norge enn i USA. Dette er rett og slett fordi de mest populære seriene er engelskspråklige, og mange av navnene er vanskelige å importere til norsk, sier Arve Hjelseth.
Han tror slike navn i noen tilfeller velges ubevisst. Man blir kjent med et navn gjennom en tv-serie eller film, og velger dette uten å tenke gjennom hvor man egentlig har det fra. Ofte er det fordi man faller for selve navnet, men det kan også henge sammen med egenskaper hos karakteren. Et tredje moment er at enkelte gjerne vil ligge i forkant av trender, og velge navn som kanskje er uvanlige, men som de antar kan bli trendy etterhvert.
- Når det gjelder tv-navn fremfor navn etter andre typer kjendiser/helter, illustrerer vel det tv-mediets stadig økende innflytelse. Navn på kjente personer har alltid vært potensielt trendskapende, for eksempel steg Astrid voldsomt i popularitet i Norge etter at Kong Olav valgte det navnet til sin andre datter. I dag er det i økende grad tv, enten det er fiksjonskarakterer eller virkelige karakterer, som fremstår som viktige trendskapere på denne måten, der det tidligere var kongelige, sportshelter eller andre med høy status i ukeblader og magasiner, sier sosiologen til Foreldre & Barn.
I bølger
Han forteller at navn alltid går i bølger, at svært få navn har en popularitetsperiode på mange tiår. Anne var det mest brukte jentenavnet i hele etterkrigstiden, men brukes knapt i dag. Han tror også at populariteten til hvert enkelt navn vil avta fortere, og erstattes av andre tv-navn.
- Hvis Emma har vært blant de mest populære jentenavnene i mange år, blir det etterhvert mindre kult å velge det, og trenden vil avta, forklarer Arve Hjelseth.
Les mer:
Disse barna er oppkalt etter U2
Hvorfor i all verden heter de Anton Manoa, Edvard Ikaika og Olaf Kekoa?
Denne saken ble første gang publisert 03/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.