Slik finner dere navn til barnet
10 måter å velge navn til babyen på
Kreative tips som kan hjelpe dere i jakten på det ultimate navnet.
Sophie eller Ingrid? Thomas eller Oliver?
Det å bestemme babyens navn er en vanskelig avgjørelse. Linus er kanskje søtt til en seks måneder gammel baby, men vil det fremdeles passe når han fyller tjue og er student?
For å hjelpe dere på veien, får dere her ti ulike metoder til å finne selve drømmenavnet.
Tradisjonelle fremgangsmåter
1. Navneguider og navnelister på nettet
Det finnes en rekke ressurser og oppslagsverk på nettet som kan være til hjelp i navnejakten, og det kommer stadig flere.
På Barn i Magens Navnekarusell får du automatisk opp en rekke navneforslag. Du kan også selv skrive inn et navn du liker, så kommer guiden med alternative navneforslag basert på navnene du allerede liker, samt informasjon om utbredelse, opphav og betydning av navnet.
På Navnekarusellen kan også lage dine egen favorittliste ved å klikke på hjertesymbolet. Denne listen kan du senere skrive ut eller dele med andre.
Nettstedet Norske navn skal være bygd opp som et navneleksikon over alle fornavn som er i bruk i Norge i dag, ifølge folkeregisteret. Du kan søke opp navn for å se hva de betyr, eller likke deg gjennom ulike navn for å finne det perfekte navnet til barnet.
Navneforsker Botolv Helleland ved Universitetet i Oslo anbefaler hjemmesiden til Norsk namnelag. Her kan du lese norsk navnehistorikk, og du kan la deg inspirere noe uvanlige, men gamle navn som Helke, Gjeske, Marike, Nilske, Sarke, Oline, Randine, Olette, Iverikke, Olavus, Olavius, Randinus, Fridlaug, Hildor, Hildora, Magnolf og Norolf.
På nettet finner du også flere debattforum hvor ulike navneforslag diskuteres, og hvor du kan lufte dine navneforslag for å høre hva andre synes.
Følg for eksempel den populære navnedebatten på forumet til Barn i Magen.
Du kan også sjekke utenlandske navneressurser.
Den amerikanske nettsiden Nymbler har en navnegenerator som ligner på Navnekarusellen. Dene nettsiden har til og med blitt kåret til en av de 50 beste nettsidene i 2008 av Time Magazine.
På Babyexpert.com kan du lete blant britiske navn, mens nettstedet BabyNameWorld.com gir deg lister over navn fra hele verden.
2. Les navnebøker
Gå til innkjøp av en navnebok og bruk et par kvelder på å lese navneforslag høyt for hverandre.
Ønsker dere å lete i en klassisk navnebok, kan «Navneboka» av Birger Sivertsen være et alternativ. Boka gir oversikt over 3000 norske fornavn, med opprinnelse, betydning og navnedager.
Blant årets utgivelser, kan bøkene til navneforskerne Gulbrand Alhaug og Ivar Utne anbefales.
Alhaugs «10 001 navn. Norsk fornavnleksikon», gir dere mange navn å velge blant.
I Ivar Utnes navnebok «Hva er et navn?» kan dere lese om navneskikker og lete blant gamle nordiske navn, kristne navn og klassiske navn fra antikken, samt lokale navnetradisjoner.
Ønsker dere virkelig å fordype dere i navnevalget, tipser Botolv Helleland om Oluf Rygh og Karl Ryghs verk med tittelen «Gamle personnavne i norske stedsnavne», hvor dere kan lete blant mange rare navn.
- Ellers kan dere lete i slektsbøker, bygdebøker, og ikke minst folketelling og kirkebøker på internett hos digitalarkivet, tipser Helleland.
Her kan dere finne navn fra en glemt lokal navneskikk, som Helmin eller Sirianna.
Er dere spesielt på jakt etter uvanlige, norske navn, kan dere også forsøke boka «Norsk-isländska dopnamn från medeltiden» av E. H. Lind, anbefaler navneforskeren.
3. Sjekk slektstreet
Du vet kanskje navnene til dine egne oldeforeldre, men kan du navnene på oldeforeldrene til partneren din? Hva med tippoldeforeldre, grandonkler og grandtanter?
Ved å sjekke hverandres slektstre, kan dere få mange navnetips.
- Oppkaling etter eldre slektninger er et gammelt prinsipp for valg av fornavn, sier Botolv Helleland.
- Det tradisjonelle har vært å kalle opp eldste gutt etter farfar, eldste jente etter farmor, nesteldste etter morfar/mormor, og så videre etter nære slektninger. Det var en ære å bli oppkalt, samtidig som det var en plikt for den som fikk navnet å leve opp til det, forteller han.
4. Sjekk navnestatistikken
Om dere ikke har noe stort behov for å skille dere ut, men bare ønsker å finne et moderne navn til barnet, som mange vil synes er pent, så kan dere sjekke navnestatistikken til Statistisk sentralbyrå.
- Slike motenavn kan også ha bakgrunn i oppkalling, men når Emil har blitt valgt av mange, tenker ikke alle på bakgrunnen, men mer på at det er populært, sier navneforsker Botolv Helleland.
I 2010 var Emma og Linnea de mest brukte jentenavnene. På guttesiden topper Lukas og Emil.
Motenavn som vil stå sterkt de kommende årene, er dessuten Leah , Ella og Olivia for jentene, og Leon , William , Liam og Aksel for guttene.
Linnea, Maja, Selma, Kasper og Aksel har gått kjapt til værs etter tusenårsskiftet. Nikoline, Elvira, Leander og Liam er andre navn på vei rett opp.
Nesten 15 prosent av norske foreldre velger navn fra de 10 øverste på navnestatistikken.
Velger dere et av disse navnene, er dere på trygg grunn, og de aller fleste vil synes at dere har funnet et vakkert navn.
- Navnetoppen er en fyliste, ikke en anbefalingsliste. Men bare så det er sagt, jeg mener ikke at foreldre absolutt må velge et sjeldent navn. Jeg synes de navnene som er på topplisten nå er vakre. Det synes vi alle, det er jo derfor de er så populære, har navnestatistiker Jørgen Ouren tidligere uttalt til Barn i Magen.
Og skulle ikke disse metodene føre frem, så...
5. Les dødsannonser
At en dødsannonse for folk dere ikke kjenner, er årsaken til et navnevalg, er kanskje ikke noe gladbudskap å fortelle for etterslekten, eller i dåpen eller navnefesten.
Men mange navn som blir tatt i bruk nå, er nettopp navn som er i ferd med å forsvinne ut med eldre generasjoner. Derfor kan dødsannonser være en praktisk inspirasjonskilde for nybakte foreldre, tipser navneforsker Ivar Utne i boka «Hva er et navn».
6. Gå tur på kirkegården
En rusletur på kirkegården for å se på gravsteiner faller inn under samme kategori.
Kanskje ikke så koselig, men dere trenger jo ikke nødvendigvis snakket høyt om hvordan dere har funnet barnets navn.
7. La dere inspirere av populærkultur, filmer og tv-serier
Har du en yndlingsfilm eller en sang som betyr noe helt spesielt for deg, kan det være en nøkkel til å finne et navn du virkelig liker, og som også avslører noe om deg og din personlighet.
Fra tegneserier, filmer og sanger kan dere hente navn som for eksempel Frodo, Nemi, Neo eller Joline.
8. Let i vår litterære arv
Eldre norrøn litteratur, norrøn mytologi, folkeviser og folkeeventyr kan være skattkister. Her kan dere finne navn som Bendik, Ingelin, Guldmund, Fredje, Tristan og Balder.
Også i nyere skjønnlitteratur kan dere hente navn. I Hamsuns «Pan» finner dere for eksempel navnet Iselin. I Sigrid Undset og Henrik Ibsens diktning kan du finne navn som Lavrans og Helmer.
Navnet Eialin er tatt fra romanen «Den blå kyst» av den islandske forfatteren Kristmann Gudmundssonn, og er nå på vei inn i norske hjem, skriver navneforsker Gulbrand Alhaug i «10 001 navn».
Det har lenge vært vanlig å finne navn i den klassiske barnelitteraturen, som Ronja fra Ronja Røverdatter, og Aurora og Guro fra bøkene til Anne-Cath. Vestly.
9. Sjekk navnestatistikken i utlandet
Dere kan også bli inspirert av navnetoppen i andre land.
På Island er Anna, Alexander, Rakel og Daníel populære navn for tiden, mens Sophie/Sofie, Maximilian, Marie og Alexander ligger øverst på den tyske navnetoppen.
På den amerikanske navnetoppen troner Jacob og Isabella, Ethan og Emma.
Her finner dere den svenske, danske, finske, islandske, tyske og amerikanske navnetoppen.
10. Lag et helt nytt navn selv
Dersom dere er ute etter et helt spesielt navn, så er det faktisk mulig å lage et nytt navn selv.
Et par nyere navnepåfunn er Duve, Ibis og Mynja.
Å finne på et nytt navn kan gjøres slik navneforsker Gulbrand Alhaug foreslår, ved å sette sammen to ledd fra allerede eksisterende navn. Dette var vanlig i Norge før i tiden. Oddvar er eksempel på et navn som en gang ble satt sammen av navnene Oddbjørn og Ivar.
Tar du Jor- (fra Jorunn) og etterleddet -veig (fra Solveig), får du Jorveig. Krisander og Iselilja er eksempler på helt nye navn som er laget av to andre navn.
Antall kombinasjoner av de gamle leddene er nesten uendelige. Alhaug har laget et skjema i «10 001 navn», som viser noen av kombinasjonene som ikke er i bruk ennå.
Her har du mulighet til å finne et helt spesielt navn til barnet ditt.
Ti eksempler på guttenavn som ikke er i bruk ennå: Hervin, Ingvin, Jovald, Magnvin, Olvin, Sigvin, Torvar, Vilmund, Øybjørn og Øyvar.
Ti eksempler på jentenavn som ikke er i bruk ennå: Herhild, Herunn, Herveig, Jorborg, Jorveig, Ragnbjørg, Vilhild, Vilveig, Øyrun og Åsvor.
Foreldre lager nesten aldri nye navn i Norge lenger. Grunnen til at de ikke gjør det, en oppfatning her at et navn er et navn, man skal velge navn blant navn som fins. I USA har derimot skikken med å lage nye fornavn vært mye brukt, skriver Ivar Utne i navneboka «Hva er et navn?».
Alt om graviditet og fødsel på iPad i Apples Appstore .
Les også:
Har du øst- eller vestkantnavn?
Disse navnene går aldri av moten
Jack Daniel (28) og Remy Martin (30) er kalt opp etter barskapet
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.