Test av søtpålegg
Stor test av søtpålegg
Hele 15 av 19 søtpålegg som er med i testen får terningkast 1.
Om testen
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør har vurdert 19 ulike typer sjokolade- og søtpålegg ut fra hvor sunne de vil være for et barn å spise. Det er gjort en helhetsvurdering ut fra innhold av sukker, fett, kaloriinnhold og andre næringsstoffer.
Sundfør har blant annet jobbet ved Ullevål sykehus, samt kursvirksomhet for helsepersonell og bedrifter. Hun er også kjent som ernæringsveileder fra tv-serien "Tjukkholmen" og som spaltist og blogger.
Christians 3 på topp
1. Nugatti Crispi
2. Nutella
3. Landlord Sjokopålegg
Falks 3 på topp
1. Nugatti Krønsjy
2. Landlord Sjoko Duo Air
3. Sjokade
- Jeg liker sjokoladepålegg fordi det er sjokolade som det går an å ha på brødskiva, forteller Christian Sandborg (9), som sammen med kameraten Falk Larsson Fjellstad (9) fikk lov til å prøvesmake søtpåleggene i testen til Foreldre & Barn.
Begge gutta mener det er fedrene som er "flinkest" til å la dem få spise sjokoladepålegg.
- Mamma lar meg ikke få lov. Hun sier til og med at jeg ikke får spise sjokoladepålegg når jeg er hos pappa. Men hun har jo ikke sagt noe om andre steder, som for eksempel her! Sier Christian med et lurt smil.
Greit en gang i blant
- Søtpålegg er helt greit en gang i blant, men hører ikke hjemme i barns hverdagskosthold, mener klinisk ernæringsfysiolog og tobarnsmor Tine Mejlbo Sundfør.
Hun har vurdert 19 forskjellige typer søtpålegg som er til salgs i norske dagligvarebutikker. Testvinneren Hapå får terningkast 3, mens hele 15 av 19 søtpålegg bare får en ener på terningen.
Ernæringsfysiologen er mer imponert over utvalget enn over den ernæringsmessige kvaliteten på dette påleggsfeltet. Det finnes for eksempel fem ulike typer Nugatti.
- Nugatti og Sjokade er omtrent like sunt, det vil si usunt, som godteri, påpeker hun.
Mye sukker, lite næring
Det som trekker opp med 2-erne, er at de inneholder litt mindre sukker, og litt mer andre næringsstoffer enn de andre typene. Men verken Banos eller de sukkerreduserte Nugatti- og Sjokade-variantene er å anbefale som hverdagskost.
- Det er ikke noe problem dersom barnet får en skive med Nugatti i stedet for lørdagsgodt. Men hvis du bytter ut leverpostei og ost med sjokoladepålegg i hverdagen, risikerer du at barnet ikke får i seg tilstrekkelig av de viktige næringsstoffene det trenger for å utvikle seg, sier Sundfør.
Søtpålegg inneholder mye sukker, mye fett, har høyt kaloriinnhold, ingen vitaminer og mineraler og er tilnærmet fritt for proteiner.
- Et barn har behov for like mye vitaminer og mineraler som en voksen, selv om de spiser mindre, opplyser ernæringsfysiologen.
Matlyst på boks?
En av de mest populære søtpåleggtypene, nemlig Nugatti, markedsfører seg med slagordet "matlyst på boks". Tine Mejlbo Sundfør tviler ikke på at det er lettere å få barn til å spise en loffskive med Nugatti enn grovbrød med leverpostei. Men ernæringsfysiologen har som oss andre vondt for å tro at noen frivillig sulter i hjel.
- Jeg har hørt foreldre si at barnet ikke spiser hvis han/hun ikke får sjokoladepålegg på skolematen. Men ville de samme foreldrene sendt med barnet sitt en sjokolade eller en pose smågodt som skolemat? Ut fra sunnhet kunne de like gjerne gjort det, mener hun.
Putt heller noe morsomt og sunt i matboksen.
Ernæringsfysiologen oppfordrer foreldre til å slappe av litt mer i forhold til om barnet deres spiser nok mat, og heller legge til rette for at de spiser sunn mat.
- Dersom du har et barn som er mye i aktivitet, er ikke sukkermengden og kaloriinnholdet det største problemet. Sånn tenker mange foreldre som har slanke barn også. Men det er jo ikke likegyldig hva barnet spiser, påpeker Sundfør.
De fleste barn vil regulere hvor mye de spiser ut fra sitt energibehov, slik at det svært sjelden er noen grunn for foreldre til å bekymre seg for at barnet spiser for lite. Har du derimot et barn som har en tendens til å overspise, skal du i hvert fall ikke lokke med sjokoladepålegg som "premie". (Spis opp leverposteien først, så kan du få Nugatti)
Les også: Din skyld hvis barna ikke spiser.
Prim er mye sunnere
Tine Mejlbo Sundfør tar absolutt ikke til orde for å kutte vekk alt som er av søtt pålegg fra kostholdet. I likhet med mange andre, liker hun selv godt å spise noe søtt som en avslutning på frokostmåltidet. Men det finnes flere alternative pålegg som smaker søtt og som du gjerne kan spise hver dag hvis du vil.
- Mange tror at prim og syltetøy er like usunt som sjokoladepålegg. Det stemmer ikke. Prim inneholder mye mindre sukker, i tillegg til at det er basert på melk og gir mye kalsium og proteiner. Barnevarianten av prim er også tilsatt jern, noe mange barn har behov for mer av, opplyser Sundfør.
Og når det gjelder syltetøy inneholder dette også mye sukker, men også bær som gir blant annet C-vitaminer. Hjemmelaget syltetøy er best, men også billig-syltetøy er sunnere enn sjokoladepålegg. Brunost er også et pålegg som smaker søtt uten å inneholde mye sukker, og faktisk også noen typer peanøttsmør.
Tine Mejlbo Sundfør er ingen tilhenger av "sukkerfanatisme".
- Sukker som et krydder i hverdagen har ingen skadelige effekter for kroppen. Problemet blir hvis sukkeret erstatter andre næringsstoffer, mener hun.
Les også:
Her er de mest overvektige barna i Norge.
Denne ketsjupen er best i test.
Slik får du barnet til å spise hva som helst
Denne saken ble første gang publisert 10/04 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.