Barnemat
Med krydder unngår du kresne barn
Du er ikke dømt til et liv med fiskekaker og lapskaus selv om du har fått barn.
Barnevennlig krydder
Kanel inneholder store mengder antioksidanter. Dryss litt på kakaoen, på eple i grøten, i bakverk og på brødskiva. Bruk kanel sammen med kjøtt og fisk.
Kardemomme letter fordøyelsen og er godt til kylling og lam, i desserter og bakervarer.
Muskat er godt i melkeretter og sammen med løk, blomkål, spinat og potet.
Ingefær i fersk form er godt i mange matretter, særlig supper. Smaker sammen med hvitløk, chili og sitron.
Dill er rik på mineraler. Godt til laks og ørret, i supper og sauser, til grønnsaker og i salater. På samme måte som anis, karve og fennikel er dill bra for fordøyelsen.
Koriander passer til kylling, fisk og grønnsaker. Brukes mye sammen med hvitløk, vårløk, tomater og chili.
Basilikum er en av de mest anvendelige krydderurtene. Planteoljen i basilikum fordamper raskt når den utsettes for varme. Du bør derfor ha basilikum i ferdigkokte eller kalde retter. Passer godt sammen med tomat og milde oster.
Persille inneholder mange mineraler, blant annet jern. Passer til nesten alt, særlig mild mat som korn, potetretter og nudler.
Timian er godt til pizza, gryteretter, fiskesuppe og tomatretter. Sitrontimian passer særlig til fisk og eggeretter.
Hvitløk inneholder stoffer som kan redusere kolesterolnivået og forebygge infeksjoner. Kan brukes til det meste.
Vårløk ligner på purre, men er lillebror til den vanlige løken. Vårløk er mild og derfor en fin introduksjon til løken.
Det finnes mange andre krydderurter barna kan spise. Men vær forsiktig med ferdige krydderblandinger som inneholder mye salt.
Kilde: Margit Vea og Barnemat.com
I Sawat Dee barnehage i Oslo finnes verken tomatsuppe eller pølser, men flere bokser med tørket hvitløk, chili, nudler, tørkede bønner, sjøgress og annet krydder.
- Vi bruker nesten ikke salt, men lar maten få smak av grønnsaker og krydder, sier styrer Annika Ekstedt.
Ti minutter senere, når maten er satt på bordet, rekker en liten 2-åring hånda fram mot glasset med tørkede chiliflak.
Altså: Gi barna krydder.
Viktig å lære nye smaker
Dagens småbarnsforeldre har ofte et mer naturlig forhold til thailandsk karrisuppe enn til kjøttkaker. La barna venne seg til maten dere selv foretrekker.
Små barn er genetisk disponert for å like det som er søtt - og ikke like bittert og surt.
Gir barna chili
- Derfor er det viktig å lære barna til å like nye smaker. Ellers vil de få et veldig snevert spekter av mat de vil spise, sier Elin Kubberød, som har doktorgrad i konsumentadferd.
Hun viser til andre land, for eksempel Mexico, der de tidlig begynner å venne barna til små mengder av chili.
Ikke mer følsomme smaksløker
Mange tror at små barn har mer følsomme smaksløker enn oss voksne. Det er ikke helt riktig. Alt kan nemlig læres.
- Små barn er kanskje blitt utsatt for bitte små mengder sterkt krydder i fostervannet eller via morsmelken, men de er ikke vant til å spise sterk mat. Derfor må de venne seg til krydder, sier Helene Hausner, som forsker på små barns smakspreferanser ved Københavns universitet.
Smerterespons
Du har sikkert opplevd at du får tårer i øynene når du skreller løk, at det river i nesa når du spiser sennep, og at det brenner i munnen når du spiser chili.
Reaksjonene skyldes at en smerterespons blir utløst når nerven stimuleres av bestemte stoffer i krydderet. Hvis du spiser sterkt krydder ofte, skal det stadig mer til for å utløse denne smerteresponsen.
Lite fokus på matglede
Elin Kubberød mener helsestasjonene og helsesøstrene må ta en del av ansvaret for at norske barn blir kresne.
- Det er for lite fokus på matglede og for mye fokus på tran, allergier og hva som er farlig.
Mange eksponeringer
Hun skulle ønske foreldrene fikk mer informasjon om hvor viktig det er å la barn teste ulike smaker og konsistenser, og at det kan ta tid før barna godtar noe nytt og ukjent.
- Ingen forventer at barn lærer å sykle etter å ha prøvd én gang. Slik er det også med mat. For noen skal det kanskje 15 eksponeringer til før de liker en ny rett, sier Kubberød.
HER ER OPPSKRIFTER PÅ BARNEVENNLIG MAT MED KRYDDER:
Tom Kha Kai (Kyllingsuppe)
(Fra Sawat Dee barnehage)
1 kylling
1 liter vann
1-2 bokser hermetisk kokosmelk
6 skiver finhakket galangal
2 finhakkede sitrongress
10 små, finhakkede sjalottløk
4 blader kaffirlime
Saft av en sitron
2-3 ts salt (kan sløyfes)
2 ts sukker
Ca. 1 bunt hakket gressløk
Ca. 1 bunt hakket koriander
10 sjampinjonger
3 stilker hakket bladpersille
10 små tomater
5 sprøstekte chili (server ved siden av om små barn skal spise)
4 ss fiskesaus (eller mer etter smak)
Fjern skinnet av kyllingen og skjær den i biter på ca. 3 cm. Kok opp vann og ha i kyllingen. Tilsett galanga, sitrongress, koriander, kokosmelk, salt, sitronsaft, sukker og fiskesaus. Kok ca. 30-45 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Tilsett sjampinjong, hakket koriander, gressløk, persille, tomater og sprøstekt chili.
Eksotisk skattkiste
(Fra Kjøkkenpatruljen av Margit Vea (utgis i høst))
Olivenolje
½ dl søt chilisaus
1 ½ dl kokosmelk (kremet)
4 x 200 g fiskefilet eller laksekoteletter
2-4 minimais, helst fersk
(evt. gulrøtter)
En håndfull korianderblader
200 g bønnespirer eller andre spirer
Riv folie i passe størrelser, store nok til fiskestykkene. Smør litt olivenolje på folien før maten legges på. Bland chilisausen med kokosmelk i en større bolle. Legg fisken i bollen, og se til at fiskestykkene dekkes av saus. Skjær minimais i to og skyll korianderblader og bønnespirer godt. Legg først grønnsakene på folien, deretter fisken. Hell over mer saus om det er noe til overs. Brett folien over fisken og pakk den godt inn. Stek på brett i ovnen i ca. 15 minutter, på rist over grillen i ca. 10 minutter eller damp i en kjele i 15 minutter.
Torsk med ingefær og karri
(Fra Mat for barn av Margit Vea)
Ca. 500 g torskefilet
2-3 poteter i små båter
2 gulrøtter i staver
1 dl olivenolje
1/2 dl sitronsaft
6-8 hvitløkfedd, presset
Ca. 2 cm frisk ingefær, finhakket
1 ts karri
Litt dill og oregano (kan sløyfes)
Salt og pepper
Legg torskefiletene i midten av en ildfast form og strø på litt salt og pepper. Legg poteter og grønnsaker rundt fisken. Bland olje, sitron, hvitløk og krydder og hell over. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter til fisk og grønnsaker er så vidt gjennomkokt.
Stekte nudler
(Fra Sawat Dee barnehage)
400 g risnudler
150 gram kylling (skåret i strimler)
3 egg
3 ss olje
Pepper
1/2 hode-/sommerkål
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
2 ss østerssaus
3 ss lys soyasaus
3 ss mørk soyasaus
2 ss sukker
Legg nudlene i lunkent vann i en halvtime. Skjær grønnsakene i strimler. Ha olje og hvitløk i en godt varm wok, og ha i kyllingen. Tilsett gulrøtter og rå egg like før kyllingen er gjennomstekt, og rør forsiktig. Tilsett sausene og sukker. Rør forsiktig og stek i ca. ti minutter til nudlene er myke. Ha i kål til slutt og stek ca. ett minutt.
Kardemommekyllig
(Fra Barnemat.com)
1 dl vann
1 kyllingfilet
1 potet
1 gulrot
1 ring ananas (eller ½ eple)
1 ss olivenolje (ekstra virgin)
½ ts kardemomme eller kanel
Kok opp vannet. Skjær kyllingen i terninger og poteten og gulroten i små biter, og ha i det kokende vannet. La det koke forsiktig i ca. 10 minutter under lokk. Ha i en ananasring skåret i biter rett før retten er ferdig. Tilsett olivenolje og kardemomme, og mos til passe konsistens.
Rullende rispapir
(Fra Margit Vea)
50 g risnudler (tynne)
8 x 16 cm diameter rispapir, runde
½ dl mynteblader
½ dl koriander
1 gressløk
100 g bønnespirer
1 gulrot
1 agurk
50 g aspargesbønner eller sukkererter
For de aller minste kan du koke gulroten så vidt mør på forhånd. Ha nudlene i en bolle dekket med kokende vann. La stå i 6-8 minutter til de er myke. La nudlene renne av og legg dem tilbake i bollen. Skjær gressløk, vårløk, gulrot og agurk i strimler på ca. 8 cm. Ha varmt vann i en bolle og legg et rispapir i bløt i rundt et halvt minutt, til det er mykt. Ta det opp uten at det brettes eller skrukkes, og legg papiret på et kjøkkenhåndkle eller brett. Fordel en stripe med fyll på papiret (mint, koriander, løk, bønnespirer, gulrot, agurk og nudler). Brett inn den ene enden og rull slik at du lukker fyllingen. Server med dipp.
Meksikansk tomatsuppe med kylling og nachos
(Fra Mat for barn av Margit Vea)
1 finhakket løk
2 pressede hvitløkfedd
3 ss olivenolje
5 dl hønse- eller grønnsakbuljong
1 boks hermetiske tomater
2 dl tomatjuice
1 dl eplesider
1/2 dl matfløte (kan sløyfes)
salt og pepper
1-2 dl salsa (kan sløyfes)
1/2 kylling eller 3 kyllingfilet i terninger
Nachos
Lettrømme
Fres hvitløk og løk i olje i en gryte. Tilsett buljong, tomater, tomatjuice, eplesider og eventuelt fløte. La alt koke i 10 minutter. Mos med potetmoser eller stavmikser. Ha i eventuell salsa og kylling. La suppa trekke i ca. 10 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Legg et par nachos og 1 ss revet ost på tallerkenen. Hell over suppe og legg en klatt rømme på toppen.
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.