Mat og kresne barn
Knepene som får barna til å spise
Enkle grep kan gjøre kresne barn mer matglade.
De fleste foreldre har erfaring med at små barn i perioder er kresne eller småspiste.
- Men hvor går grensa mellom normal kresenhet og alvorlige spisevansker?
- Ofte går det fint at barna er kresne eller småspiste inntil de begynner å delta i bursdager, i middagsbesøk hos venner fra barnehagen og ikke minst begynner på skolen. Da blir det brått et stort problem, sier psykolog Helle Schiørbeck ved Nasjonalt kompetansesenter for barn med spise- og ernæringsvansker ved Rikshospitalet.
Å spise må læres
- Det er viktig for oss å komme tidlig inn med hjelp til de familiene som sliter med matproblemer. De fleste pasientene våre blir henvist fra spesialisthelsetjenesten på hjemstedet, sier teamets psykolog Helle Schiørbeck.
Barna som kommer til spiseteamet, har ofte spisevansker. Enten kan de ikke spise, de spiser for lite, eller så har de et kosthold som er for snevert.
- Å spise er ikke medfødt kunnskap, det må læres. De fleste barna som kommer til oss, har en medisinsk diagnose. For eksempel er de født for tidlig eller har hjertefeil.
Nye tenner og sure oppstøt
Men til kompetansesenteret kommer også tilsynelatende friske barn som ellers utvikler seg helt normalt, men hvor spisingen er blitt vanskelig og spiseutviklingen har stoppet opp.
Ofte kan spisevanskene oppstå i en overgang fra amming til grøt, eller fra grøt til mat med mer krevende konsistens. Problemene kan også oppstå etter omgangssyke eller når barnet får tenner.
- Noen barn kan ha fått spiseproblemer etter å ha satt noe i halsen, slik at de er blitt redde for å bli kvalt - eller de plages av sure oppstøt, sier Ingrid B. Helland, overlege for Nasjonalt kompetansesenter for barn med spise- og ernæringsvansker ved Rikshospitalet.
DETTE ER KOMPETANSESENTERETS TIPS TIL HVORDAN FORELDRE KAN FÅ BARN TIL Å SPISE:
- Skap matglede. Barna må lære å like maten og ha glede av å spise den. Hvis de føler seg presset og truet, gruer de seg til måltider og nekter ofte å spise.
Se video: Lær barn å spise selv
- Små barn har ikke forutsetning for å skjønne at det er sunt og fornuftig å spise. De spiser basert på lyst. Det er derfor viktigere å bygge opp et variert kosthold gjennom matglede enn ved å forsøke å overbevise barnet om hva som er bra for kroppen.
Les også: Sunn saftis som barna elsker
Les også: Denne lettbrusem er sunnest
- Ha gode måltidsrutiner. Barna må gå sultne til bords og bli passe mette i måltidene. Dropp kjeks, boller og saft på vei hjem fra barnehagen, selv om barna maser. Hvis barna ikke er sultne når de settes til bords, blir de verken motivert av sult eller av lyst når middagen kommer på bordet. Barn kan drikke så mye vann de ønsker mellom måltidene.
Les også: Det er din skyld hvis barna ikke spiser
- Vær en god rollemodell ved bordet. De voksne må selv spise den maten som det forventes at barnet skal lære å like. Snakk pent om maten, og legg vekt på å skape en god stemning rundt bordet. Det er en god regel at foreldrene har fokus på maten og samtalen, og at avisen får ligge til måltidet er ferdig.
- Server maten på en måte som frister barnet, og velg ut matvarer som passer barnets alder. Ikke server fisk med bein til små barn. En grunn til at små barn ikke vil spise maten, kan være at bitene er for store eller for harde.
Les også: Slik får barna bordskikk
- Server små porsjoner. Barn blir motivert av å oppleve at de klarer å spise opp det de har fått servert. Det er alltid en positiv opplevelse å kunne be om mer mat!
Denne saken ble første gang publisert 07/06 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.