oppskrift på julekaker
Matbloggernes beste julekaker
Oppskrifter på enkle og gode julekaker som gir familien julestemning.
Dersom du bare skulle bake én julekake i år, hvilken ville du valgt?
I julespesialen Barnas jul ba Foreldre & Barn sju av sine mest populære matbloggere om å røpe sine beste kakeoppskrifter til julen.
Blogger 1: Annica Været
Polentakake
Du trenger:
450 g usaltet smør
450 g sukker
6 egg
450 g mandler, kvernet
2 ts vanilje-essens
Revet skall av 4 sitroner
Saften av 1 sitron
225 g polentamel
1 ½ ts bakepulver
¼ ts salt
Slik gjør du:
- Pisk smør og sukker hvitt. Bland inn mandler og vaniljeessens.
- Pisk inn eggene, ett om gangen. Bland så inn sitronsaft og revet skall av sitron, polentamel, bakepulver og salt. Røren skal være tykk.
- Fordel blandingen jevnt i en kakeform og stek på 170 grader i 45-50 minutter. Jeg har valgt å servere kaken med vaniljeis, men mulighetene er mange. Rømme med revet sitronskall er friskt og godt.
Annica Været i et nøtteskall: Svenske bosatt i Oslo som lager mat fra bunnen. Trives best i et kaos av unger som løper over gulvene, og mat som småkoker i påvente av at middagsgjestene skal bli ferdige med drinken før maten. Hun synes det er like gøy å lage mat til hverdags som til fest.
Annicas blogg: annicaommat.wordpress.com
Blogger 2: Ina Shelby
Myke honningkaker
Du trenger:
250 gram honning
250 gram sukker
250 gram smør
5 eggeplommer
2 ts bakepulver
1 ts hornsalt
700 gram hvetemel
2 ts kanel
2 ts nellik
2 ts kardemomme
50 gram hakkede mandler
2 never tørkede og hakkede tranebær
Glasur:
melis
eggehviter
1 spiseskje rom
Slik gjør du:
Smelt honning, sukker og smør i en gryte på svak varme, og sett deretter til avkjøling.
Bland mel, bakepulver, hornsalt, krydder, tranebær og mandler i en stor bolle.
Tilsett eggeplommene i honningblandingen, én og én.
Bland det våte i det tørre og elt sammen. Deigen skal bli smidig, og lett å få av fingrene.
Form deigen til kuler med en iskremskje på stekeplaten, og trykk dem deretter lett sammen. De må settes med god avstand på platen.
Stekes midt i ovnen i omtrent 10 minutter på 170 grader. Pass godt på, de skal heve litt og slippe platen før de tas ut av ovnen.
Pynt med melis, eller behold dem som de er.
Ina Shelby (40) i et nøtteskall: Jurist og matblogger som er opptatt av gode råvarer, gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske, dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Maten familien spiser, skal være laget med kniv og ikke med saks!
Inas blogg: kjoekkentjeneste.blogspot.com
Les også: Dette pepperkakehuset kan barna lage alene
Blogger 3: Maria Villmones Bondeson
Sprø sjokoladeruter med nøtter
Du trenger (til én stor langpanne):
300 g smør eller margarin
400 g sukker
3 egg
225 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
5 ss kakaopulver
To håndfuller nøtter, hakkede (jeg bruker hasselnøtter)
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 grader og legg bakepapir i en stor langpanne. Pisk smør og sukker luftig, pisk så inn egget.
- Sikt inn hvetemel, bakepulver og kakao, miks godt til alt er blandet.
- Bre røren jevnt utover bakepapiret i langpannen, dryss over hakkede nøtter og trykk dem litt ned i overflaten. Stekes i 25 minutter.
- Skjær kaken i ruter mens den fortsatt er varm. Flytt litt på bitene slik at de ligger litt løst over hverandre, skru så ned ovnen på ca. 80 grader og sett pannen inn igjen. La stå i minst 4-5 timer, opptil 8 timer, så blir de sprø og fine.
- Avkjøl. Kakene kan fryses.
Maria Villmones Bondeson i et nøtteskall: Maria er lektor og bor i Tønsberg med mann og to barn på 4 og 7 år. Bloggen startet hun høsten 2010 som et utløp for sin store lidenskap: matlaging og baking.
Maria om favorittkakene: - Disse småkakene er blitt bakt i adventstiden hvert eneste år siden jeg var lita jente, så for meg blir det rett og slett ikke jul uten. Jeg husker også spesielt at den deilige lukten fikk være i huset ekstra lenge siden kakene skal tørkes på lav varme i ovnen etter steking: Noen få timer er nok, men mamma brukte alltid å la dem stå der over natten.
Marias blogg: www.mariassaltogsott.no
Les også: Slik lager du pepperkaker fra bunnen av
Blogger 4: Tove Halse Digernes
Karamellpinner
Du trenger:
150 g meierismør
150 g sukker
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1 ss mørk sirup
¾ ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
Til pensling og dryss:
1 sammenpisket egg
Perlesukker eller rørsukker
Hakkede mandler
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 175 grader. Ta fram to stekebrett og legg på bakepapir.
- Rør smør og sukker hvitt. Tilsett resten av ingrediensene, og elt deigen godt. Del den i 6 emner, og trill dem til pølser.
- Legg pølsene på stekeplata, og trykk dem flate. Pensle med egg, og dryss på mandler og sukker. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter.
- Når du tar dem ut, skjærer du dem i skrå, smale pinner (1 ½-2 cm brede) mens de fremdeles er varme. Dra bakepapiret med kakene over på en rist for avkjøling.
Tips!
Du kan godt bruke bare lys eller bare mørk sirup. Bruk mer kanel om du vil ha den komplette julesmaken (2-3 ts). Tove har valgt å knipe inn på både sukker og smør, men om du vil, kan du bruke 200 g smør og 200 g sukker.
Tove Halse Digernes i et nøtteskall: God mat skal lages med kjærlighet og rause mål - gjerne sammen med ungene, mener Tove. Bloggen er en hyllest til god mat, gode smaker, gode matopplevelser og til Toves bestemødre, som har inspirert henne i matveien.
Toves blogg: paakjokkenbenken.blogspot.no
Les også: Middager for travle førjulstider
Blogger 5: Katrine Kragøe
Gluten- og melkefrie kryddermuffins
Du trenger:
250 g margarin
4 dl sukker
4 store egg
2 dl væske (soyafløte+vann eller soya-/rismelk)
6 dl Schär brødmiks
3 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1 ts svart pepper
1½ ts ingefær
1½ ts nellik
Slik gjør du:
- Kjør margarin luftig i en kjøkkenmaskin, og tilsett så sukker. Kjør det til en smørkrem og tilsett ett og ett egg - visp godt mellom hvert egg. Sikt så inn det tørre vekselvis med væsken.
- Ha over i muffinsformer og stek på 175 grader i 20-25 minutter.
- Som topping kan du bruke mye forskjellig - gjerne noe så enkelt som melis.
Katrine Kragøe (30) i et nøtteskall: Katrine bor på et småbruk i Trøndelag med samboer og baby. Hun betegner seg selv som veldig opptatt av mat, og har brukt de siste sju årene på å finne gode erstatninger for gluten og melkeprodukter, etter at hun fikk matallergi i studietiden.
Katrines blogg: glutenogmelkefri.blogspot.com
Blogger 6: Svetlana Sollin
Russiske festkaker
Du trenger (til 80 enkle eller 40 doble kjeks):
340 gram smør
240 ml sukker
2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt
840 ml siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)
Fyll:
Bringebærsyltetøy
Søtet kondensert melk
Melis til pynt
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 175 grader. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett vaniljesukker/ekstrakt.
- Ha melet i smørblandingen. Rør til alt er blandet og massen begynner å ligne en deig.
- Ha deigen over på et melet bakeunderlag og elt for hånd. Form til en ball, pakk inn i plastfolie og la deigen hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
- Ta av en bit av deigen og kjevle ut til en ca. 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut rundinger eller figurer med kakeutstikkere eller glass. Stikk ut små sirkler eller skjær ut hjerter, stjerner o.l. i midten av halvparten av kakene hvis du vil lage doble kjeks. Flytt kakene over på bakepapirkledde stekebrett.
- Stek kakene midt i ovnen i ca. 12-15 minutter til de begynner å bli gyllenbrune i kantene og beige på toppen. Avkjøl kakene på rist.
- Hell den kondenserte melken i et syltetøyglass og skru på lokket. Legg glasset i en kjele og fyll med vann. Kok opp vannet, og la det småkoke i 3 timer til melken er blitt til myk karamell. Dette kan gjøres flere dager i forveien.
- Smør karamell på halvparten av kjeksene, og legg en kjeks med hull over. Sprøyt litt syltetøy i åpningen. Du kan også bruke én type fyll i kjeksene, karamell eller syltetøy.
Tips!
Karamellen som blir til overs etter at du har fylt kjeksene, kan oppbevares i kjøleskapet og spises som søtt pålegg.
Svetlana Sollin i et nøtteskall: Er opprinnelig fra Russland, men bor nå i Moss sammen med mann og barn.
Svetlanas blogg: chocolanasblogg.blogspot.com
Les også: Derfor bør barna delta i matlagingen
Blogger 7: Anita Velle
Kokosmakron-cupcakes
Du trenger (til ca. 30 stk.):
6 eggehviter
500 g sukker
350 g kokosmasse
225 g hvetemel
225 g smør, romtemperert
1 ts vaniljeekstrakt
Kremost & kokos-frosting:
300 g Philadelphia-ost
500 g melis
100-200 g kokos
3 ss kokosmelk (kan sløyfes)
Fersk kokosmasse til å drysse på toppen
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 grader. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Bland inn kokosmasse. Nå har du en tradisjonell kokosmakronrøre.
- Tilsett hvetemel, mykt smør og vaniljeekstrakt.
- Fordel røren i ca. 30 små muffinsformer, og stek dem i 20 minutter.
- Pisk Philadelphia-ost og melis. Tilsett kokos og ev. kokosmelk. Om nødvendig tilsetter du mer melis.
- Ha frostingen på cupcakene og dryss over litt kokosmasse, eller dypp hele cupcaken i kokos, slik at det fester seg til frostingen.
Anita Velle (18) i et nøtteskall: Konditorlærling som elsker å finne på egne oppskrifter. Disse deler hun gjerne på bloggen sin. Andre matbloggere er allerede fans og kaller henne en kommende stjerne. Her deler hun en av sine egenkomponerte oppskrifter med oss!
Denne saken ble første gang publisert 11/12 2012, og sist oppdatert 10/11 2017.