Hvem skal flytte?
En mor mener det bør bli forbud for alle mødre å flytte med barna etter samlivsbrudd.
Statsrådens spørsmål
Her er statsrådens spørsmål til foreldre på nettsiden dinbaby:
1. Mange pappaer er fortvilet fordi mamma flytter til en annen kant av landet med ungene etter en skilsmisse. I dag kan den som barnet har samvær med (oftest pappaen) si nei til at den barnet bor mest hos (oftest mammaen) skal flytte til utlandet. Bør vi ha samme regel for flytting innenlands, slik at en pappa kan hindre at mamma tar med seg ungene og flytter?
2. Bør halvparten av tiden både hos mamma og pappa være normen for samvær for alle, eller bør domstolen i utgangspunktet dømme til et fast bosted dersom det er uenighet mellom mamma og pappa?
3. Bør vi utvide normen for det som kalles vanlig samvær?
I dag er vanlig samvær annenhver helg, og en gang i uka. I tillegg kommer to ukes sommerferie og annenhver jule- og påskeferie.
Et forslag er å utvide normen til fem dager hver 14. dag slik at det blir fra torsdag til mandag den ene uka, og en kveld i uka den andre uka. I tillegg utvides samvær i sommerferien til tre uker, og vi kan øke antall ferier som deles likt mellom mamma og pappa til også å gjelde vinterferien og høstferien, i tillegg til juleferien og påskeferien.
- Jeg synes at det er på plass med en regel som omhandler flytting. Hvorfor skal mammaene bare ta med barnet å flytte langt unna, sier moren i debatten på nettstedet dinbaby . Der har barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt bedt foreldre om innspill og råd i forkant av den nye loven om samvær med barn etter samlivsbrudd.
Urimelige barnebidrag
Moren mener også dagens regler for barnebidrag føles urimelig:
- I vårt tilfelle betaler mannen min for hele gildet, fordi mammaen til hans barn ikke gidder jobbe. Det skal betales for hva det koster å ha for eksempel en 13- åring, men hvis mammaen ikke jobber, så må pappaen som har noe samvær med barnet betale mer. Dette er ikke rettferdig, mener hun.
De over 250 personene som deltar i debatten på dinbaby har ulike meninger om hva som er best for barnet ved samlivsbrudd.
- Jeg synes det er en uting at den ene forelderen tar med seg barna og flytter, men vil det være riktig å regulere kun den ene forelderen? Hvis man skal se på barnas beste så er det vel omtrent like belastende at mor flytter barna fra far, som at far flytter frivillig fra barna. Så min konklusjon er at skal foreldres flytting reguleres, bør dette gjelde for begge partene, skriver en debattant.
En tidligere aleneforsørger med ny samboer og to barn sier hun er imot forslaget om at pappa kan hindre mamma å flytte innenlands.
- Jeg har selv tatt med mitt barn fra et tidligere forhold og flyttet til en annen landsdel. Barnets far har aldri vært særlig engasjert i barnet, og han motsatte seg ikke flytting. Om faren skulle nektet oss å flytte hadde det tvunget oss til å bli på et sted vi ikke trivdes, sier moren.
Forstår far
En annen mor sier at hun godt kan forstå at en del pappaer er fortvilet om mor tar med seg barna og flytter langt av sted, men at det fortsatt bør være en menneskerett og få bo der man selv ønsker.
- Jeg har selv flyttet 70 mil etter at min sønn ble født. Faren til min sønn er også enig i at det var lurt av oss å flytte, fordi jeg ble isolert og ensom på det stedet vi bodde, sier moren. Hun lurer også på hva man skal gjøre i saker der den ene parten blir psykisk og fysisk mishandlet.
- En slik lov kan jo virkelig sette kjepper i hjulene for dem som ønsker å bryte ut av et voldelig forhold, mener hun.
En psykolog mener det bør være samme regel for flytting innenlands. Men det forutsetter at far faktisk har samvær med barna. Vil mor flytte langt vekk bør det være automatikk i at ungene da heller flytter til far, skriver hun.
Du kan svare
Over 250 foreldre har svart henne i debatten på dinbaby. Har du lyst til å komme med din mening, eller dine erfaringer, kan du svare henne også her på klikk.
I oppfordringen på nettstedet dinbaby, skriver Anniken Huitfeldt at de fleste samværsavtaler blir foreldrene enige om frivillig, men spørsmålet er hva domstolen skal gjøre hvis det er uenighet.
- Det som er vanskelig med å lage en slik lov er at folk har så ulike personlige erfaringer, og samtidig skal jeg lage et forslag til en lov som skal omfatte alle. Derfor vil jeg gjerne høre din mening om noen spørsmål, sier statsråden i sin oppfordring.
HVA MENER DU? Si din mening også på klikk ved å skrive en kommentar nedenfor.
Les flere saker om foreldrerollen på klikk/foreldre.
Denne saken ble første gang publisert 09/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.