Hostesaft for barn
Overlege fraråder å gi barn hostesaft: – Kan gi alvorlige bivirkninger
Hostesaft har ikke en dokumentert effekt, og for store mengder kan gi alvorlige bivirkninger, advarer leger.
– Hoste i seg selv er ikke farlig. Det er en refleks som kroppen bruker for å fjerne fremmede legemer fra luftveiene. Refleksen kan også utløses når slimhinnen blir betent, som for eksempel ved en forkjølelse.
Dette informerer allmennlege Anders Sandström ved Aleris.
Selv om hoste ikke er farlig, kan det oppleves plagsomt. Sandström forteller at man sjelden skal behandle hoste.
– Slimet i luftveiene fjernes effektivt når man hoster. Ofte vil den forsvinne av seg selv. Det er anbefalt å innta væske regelmessig. Det kan gjøre slimet mindre seigt og lettere å hoste opp, sier han.
Videre råder overlege Ingrid Aas ved Statens legemiddelverk å prøve varm drikke for litt større barn, og eventuelt honning for barn over ett år.
– Det kan også hjelpe å ha et litt kjøligere rom og heve hodeenden på senga, samt unngå sigarettrøyk, tipser hun.
Hostesaft for barn
Noen foreldre ønsker å ty til hostesaft i håp om å lindre hosten, men både Sandström og Aas forteller at hostesaft ikke har en dokumentert effekt, og bør derfor unngås.
– Verken reseptfri eller reseptbelagt hostesaft har vist å ha noe særlig effekt på hosten. Når vi vet at hostesaft kan gi alvorlige bivirkninger, sier det seg selv at bruken bør begrenses , sier Aas.
Reseptbelagt hostesaft inneholder et morfinlignende stoff som skal dempe hosterefleksen, men effekten hos barn er usikker.
– Reseptbelagt hostesaft er ikke anbefalt for barn under 12 år, kanskje heller ikke for barn under 18 år, selv om det kan være godkjent for yngre barn. Dersom man skal ta i bruk respektbelagt hostesaft er det viktig å rådføre seg med lege før bruk.
– For stor dose med reseptbelagt hostesaft kan hemme respirasjonen. Det kan påvirke pusten slik at barnet slutter å puste, eller puster langsomt og mister bevisstheten. Det kan også føre til hallusinasjoner, kvalme, oppkast og forstoppelse, forteller overlegen.
Les også: Denne klestabben kan gi barnet ubehagelige plager
Hold hostesaft utilgjengelig for barn
Aas råder å holde hostesaft utilgjengelig for barn.
– Man bør ikke bruke liggende hostesaft til andre enn den som har fått resept på den, eller igjen etter at den har stått en stund, uten å ta kontakt med legen på nytt.
– Dosering av hostesaft er som oftest ganske liten, og det skal derfor lite til før man får i seg en for stor dose med hostesaft, sier hun.
– Dersom barnet får tak i hostesaft og får i seg for mye av dette, bør du kontakte legevakten eller giftinformasjonen på 22 59 13 00 umiddelbart, legger hun til.
Reseptfri hostesaft kan kjøpes på apoteket, og kan inntas av mindre barn, men bør likevel unngås.
– Det finnes kun én reseptfri hostesaft som er godkjent for barn under seks år, men den skal brukes i samråd med lege. Det skal være en veldig god grunn for at små barn skal ta i bruk hostesaft, forteller Aas.
Barn under seks år skal helst ikke bruke hostesaft fordi det kan oppstå bivirkninger som er mer alvorlige enn selve hosten.
– De yngste barna er mer følsomme for innholdsstoffene og bivirkningene enn voksne. For de fleste hostesaftene er det heller ikke helt klarlagt hva som er riktig dosering for små barn, sier Aas.
Hun fraråder å gi hostesaft til barn, og råder derfor å unngå dette som behandlingsmetode på grunn av minimal effekt og risiko for alvorlige bivirkninger.
– Dersom du skal ta i bruk hostesaft er det viktig at du følger legens råd om dosering og bruk.
Les også (+): Datteren min slår de andre barna i barnehagen. Hva skal jeg gjøre?
Tegn på astma
Hoste er vanligvis selvbegrensende og ikke alvorlig. Den vil ofte forsvinne av seg selv etter noen dager eller par uker.
Dersom barnet har langvarig hoste og mye hoste på natten, kan det være symptomer på astma.
– Det er hoste som går over mange uker og bør vurderes av en lege. Dersom det er astma, behandles det med andre reseptbelagte medisiner, sier Aas.
Ifølge allmennlegen bør du kontakte legen ved disse tilfellene:
- Hoste hos barn under tre måneder.
- Redusert allmenntilstand. Barnet virker slapp, og orker ikke å drikke eller spise.
- Hoste ledsaget av rask pust eller når barnet strever med å få luft.
- Hosten varer lenger enn fire uker.
- Hyppig natthoste eller hoste ved anstrengelse.
– Akutt innsettende hoste hos et ellers friskt barn kan skyldes at barnet har fått noe i vrangstrupen eller har fått i seg et fremmedlegeme (for eksempel drue, et lite batteri eller en plastbit). Da er det viktig å ta kontakt med lege så raskt som mulig, sier Sandström.