Alkohol og barn

Så mye kan du drikke uten at barna merker det

Når du forandrer deg slik at barna føler seg utrygge, er det på høy tid å bytte ut juleølen med julebrus.

TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende.
TRIST: Hvis mamma og pappa drikker så de forandrer seg, vil de fleste barn oppleve det som leit og skremmende. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

Selv føler du deg sprudlende, glad og feststemt, men for barna kan oppførselen din oppleves ganske annerledes.

- For dem virker du kanskje bare uforståelig glad, og også litt utav kontroll, sier psykologspesialist ved Høgskolen i Bergen Sonja Mellingen.

Hun mener alt alkoholinntak som innebærer at du endrer deg på en slik måte at barnet ditt blir utrygg, er for mye.

Vi reagerer forskjellig

Hvor mye det er, er vanskelig å si.

- Mange barn legger nokså tidlig merke til at stemningen endrer seg etter hvert som de voksne drikker. Hva som er for mye varierer veldig fra barn til barn og fra voksen til voksen, sier Kari Randen i Av og Til.

Dette er en organisasjon som jobber for økt alkoholvett.

Vi voksne reagerer ulikt på alkohol, og hvis barn har hatt negative erfaringer med voksne som drikker, kan de raskere bli utrygge.

Andre barn reagerer kanskje ikke like negativt.

Du har drukket for mye når:

  • Du merker at barna blir skremt eller usikre
  • Du begynner å forandre deg
  • Du ikke vil kunne takle situasjoner som krever at du er våken og klar
  • Du har drukket så mye at du ikke klarer å følge opp avtaler med barna neste dag
  • Du sier og gjør ting som barna kan bli lei seg for eller flaue over

- Dagsformen har også betydning for hvor mye du tåler. En dag kan to glass vin være helt greit, mens du andre dager kan bli litt svingstang av samme mengden, legger Mellingen til.

Hvor mye tolererer du at familie og venner drikker foran barna dine i jula? Si din mening i vårt forum.

Ikke "lykkepromille" for barna

- Foreldre kjenner sine egne barns grenser best, og hver og en av oss må selvsagt selv avgjøre om eller hvor mye vi tror barna våre tåler, sier Randen.

Også hun mener det er viktig å huske at god stemning ikke alltid betyr det samme for voksne som for barn.

- Den såkalte "lykkepromillen" ser antageligvis nokså annerledes ut for de små. I motsetning til oss voksne, kan ikke barna forlate festen når de vil. Dersom man har opplevd å være edru på en fest hvor alle drikker, så vet man selv hvor slitsomt det kan bli utover kvelden, sier hun.

Utleverer barna

Tenk også på hvordan alkoholen endrer dømmekraften din.

- Alkohol er et dempende rusmiddel, som gjør at vår kritiske sans blir litt bedøvet. Da kan det skje ting som ellers ikke ville skjedd. Vi kan også finne på å fortelle ting, både om oss selv og andre, som vi ellers ville betraktet som hemmeligheter. For barnet kan dette føles utleverende og flaut, sier Mellingen.

Din evne til å være sensitiv for barnet kan bli betydelig svekket når du drikker alkohol, og barnet ditt vil kjenne at du ikke er slik du pleier.

Du er ikke den mammaen eller pappaen du ellers er. Din forutsigbarhet blir endret.

- Det tror jeg kan være skummelt, eller i alle fall utrygt, for barn, sier hun.

Stopp før du er beruset

Randen er enig.

- Barn liker best at foreldre oppfører seg slik som de pleier. Dersom mamma eller pappa plutselig forandrer adferd, kan det særlig for de yngste barna være vanskelig å forstå hva som skjer, sier hun.

Hun legger til at også større barn kan oppleve det som ubehagelig, flaut og utrygt med småfulle foreldre.

- Hvis man velger å drikke sammen med barna, må man selv kjenne på hvor mange glass som skal til før man begynner å føle seg beruset, sier hun.

Mindre vin til mamma

FRYKTER JULEN: Det finnes mange barn som er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver.
FRYKTER JULEN: Det finnes mange barn som er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Husk bare at du ofte ikke vil merke dine egne endringer like godt som dem som er sammen med deg.

- Det er det som er litt vanskelig med alkohol. Andre merker at du endrer deg før du selv gjør det. Hold derfor kontroll på hvor mye du har drukket, og ikke stol på at du selv merker at du forandrer deg, sier Mellingen.

Hun minner også om at mammaer bør være litt mer forsiktig med inntaket enn pappaer.

- Kvinner tåler betydelig mindre alkohol enn menn på grunn av kroppsvekt og forbrenning. De bør derfor drikke mindre, sier hun.

Skap gode minner

Du har sikkert hørt det, og kanskje også sagt det selv.

"Barn har ikke vondt av å se at mamma og pappa kan kose seg med et glass vin."

Ifølge Randen er dette en sannhet med visse modifikasjoner.

- Dersom barnet har dårlige erfaringer, kan selv små mengder skape utrygghet. Andre barn takler kanskje et moderat alkoholinntak greit, men hva som er et moderat inntak vil jo være veldig forskjellig fra person til person, sier hun.

Hun mener derfor at det er smart å ha et bevisst forhold til eget alkoholforbruk i desember, og gjerne tenke gjennom dette på forhånd.

- Vi ønsker alle å skape gode juleminner for barna våre, og gode minner starter med trygge og forutsigbare voksenpersoner, sier hun.

Unngå krangler

Er familiesituasjonen litt konfliktfylt, kan det være enda smartere å tenke gjennom hva du drikker.

- Alkohol i slike situasjoner kan sette i gang dumme og leie scener eller diskusjoner. Diskusjoner som antageligvis ikke hører hjemme i selskapeligheter, sier psykologspesialisten.

Man kan lett få lyst til å si folk sannheten når dømmekraften er litt sløvet og tungebåndet sitter løsere, men du må også regne med å få noen litt hissigere svar i retur.

- Julen er en sårbar høytid, der det ofte er mange følelser og forventninger som settes i sving. Da kan det være lett å ty til alkohol for å føle seg avslappet, men det er kanskje ikke så lurt fordi man gjerne kan bli litt ukritisk, sier Mellingen.

Se an barnets alder

Hun legger til at barnets alder har betydning for hvor mye man kan tillate seg å drikke.

Et spedbarn trenger deg og omsorgen din 24 timer i døgnet, mens eldre barn kanskje kan klare seg mer uten at du er 100 prosent tilstede.

- Barn i tenårene igjen, som kanskje selv kan havne borti situasjoner med alkohol, kan ha godt av å vite at en av foreldrene alltid er kjørbare hvis noe skulle hende. Da kan de alltid kontakte deg og vite at du er operativ, sier hun.

Tenk på dagen derpå

- Tenk også gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå. Barnet kan for eksempel falle ned fra stellebordet fordi du var uoppmerksom et øyeblikk. Tenk deg denne situasjonen med og uten to glass vin innabords, sier Mellingen.

Hvordan vil det føles for deg hvis du vet at du hadde drukket? Og hva skjer hvis det hender noe i huset ditt om natten?

Er du da edru nok til å håndtere situasjonen i forhold til barna?

- Jeg vil også slå et slag for dagen derpå. Drikk alltid slik at du klarer å følge opp dine avtalte forpliktelser med barna neste dag. Det er en stor skuffelse for barn når avtaler blir avlyst fordi mamma eller pappa er dårlige, og i forhold til din egen samvittighet er det dumt å vite at det egentlig skyldes alkohol kvelden før, sier hun.

Barna blir glemt

Julen er helt klart et høydepunkt for store og små.

- Men for mange barn er jula mest av alt en påminnelse om hvor lite vellykket familie de har. Vi hører historier om barn som har tatt ansvar for å stelle i stand til jul allerede fra tiårsalderen, sier Randen.

Hun minner om at det finnes mange barn som står opp tidlig på julaften og er fylte med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag, eller ikke har husket å kjøpe inn gaver.

- I mange tilfeller blir foreldrenes feiring så fuktig at barnas behov blir glemt, og det som i utgangspunktet skal være den beste dagen i året blir kanskje den verste. Vi har alle et ansvar for å bryte tabuer rundt dette med alkohol foran barn og unge, sier hun.

Les også:

Kast ut den fulle onkelen

Fire fjerdeklassinger har testet årets julekalendere

Foreldre er redde for navnetyveri

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også