Reisevaksiner
Dette må du ikke glemme
Husk vaksiner om du skal reise langt. Men er du gravid eller har små barn, er det andre regler som gjelder.
Barn og reisevaksiner
Små barn som tas med til ikke-vestlige land, bør i utgangspunktet få samme tilbud om reisevaksiner som voksne hvis vaksinen er godkjent for aldersgruppen. Ved lengre opphold i utlandet (for eksempel ved utstasjonering) kan det i tillegg være hensiktsmessig at de vanlige barnevaksinene gis etter vaksinasjonsprogrammet i vertslandet. Ta kontakt med helsesøster eller annen reisevaksinatør i god tid før avreise slik at barnet rekker å gjennomføre de anbefalte vaksinasjonene.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Fremmede bakterier kan gi sykdom
- På reise til fremmende verdensdeler møter man ofte på bakterier som vi ikke er vant til hjemme. Derfor er det viktig å undersøke hvilke vaksiner som anbefales til det området man skal besøke, og om vaksiner man har tatt tidligere fremdeles er holdbare. Risikoen for å bli smittet er selvfølgelig mindre hvis man bor på et fint hotell enn hvis man begir seg ut på landsbygda og lever under mer enkle forhold.
- I følge europeiske reiseforsikring får 1 av 3 får redusert ferien på grunn av sykdom, oftest dreier det seg om milde former for diaré. Av minst 1.2 mill nordmenn på ferie utenfor Skandinavia utgjør dette 400 000.
- Begrepet turistdiarè er velkjent og kan forårsakes av bakterier, virus eller parasitter. Hele 80 prosent forårsakes av ulike bakterier som salmonella, shigella, E-colli, campylobakter og kolera. Felles for de alle er at de spres med mat og vann.
Kilde: Europeiske reiseforsikring
Planlegger dere den store utenlandsturen? Folk reiser gjerne oftere og lengre enn før, og om dere "bare" skal til to uker syden eller tilbringe permisjonstiden i Thailand, er det forholdsregler dere bør ta. Ikke minst hvis dere planlegger ferie i det tropiske Sør-Amerika, Asia eller Afrika.
Men er du gravid eller reiser med små barn, er det litt andre hensyn å ta.
Gravide bør ikke reise så langt
- Det er ikke sikkert gravide bør reise så veldig langt. Det kan fort bli stress og mas, og det er slitsomt å fly med stor mage og hovne bein. Dessuten kan ikke gravide ta alle vaksiner, sier Synne Sandbu, overlege ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet.
Gravide bør absolutt holde seg unna malariaområder, denne sykdommen er nemlig farligere for gravide. Hun synes heller ikke gravide bør legge ut på jorden-rundt-tur. Små barn, derimot, tåler en del.
- Men om de har så mye glede av det er en annen sak. Besteforeldre må vel besøkes uansett hvor i verden de bor. Men det spørs om små barn har så mye glede av å være på reise. Det kan sikkert være fint å oppleve andre forhold og se rare ting eller være på en strand i sol og varme, men er barna under 4-5 år vil de nok ikke huske noe særlig av det. Reiser du med barn er det viktig å huske på at hygienen i utlandet ofte er annerledes enn hjemme, så du bør være ekstra oppmerksom på hva barna putter i munnen. I varmt klima i ikke-vestlige land er det høyere risiko for matbårne infeksjoner, som kan gi oppkast og diaré som barn kan tåle dårlig.
Reiser dere med barn til vestlige land behøver barna nesten ingen vaksiner. Barna er nemlig ferdig vaksinert gjennom vaksinasjonsprogrammet som tilbys ved helsestasjoner og skoler.
Reiser dere derimot til andre verdensdeler, bør både barn og voksne vaksineres. Men her kommer det an på barnas alder.
Vaksine mot Hepatitt-B-vaksine og mot tuberkulose kan de ta fra fødselen av og dette er viktig for barn som skal ha lange opphold i land med høyere forekomst av disse sykdommene, for eksempel barn av immigranter som besøker opprinnelsesland. Fra ettårsalder kan de også få vaksine mot smittsom gulsot og meningokokkvaksine mot hjernehinnebetennelse om dere reiser til Afrika, sør for Sahara.
- I det tropiske Afrika og Sør-Amerika krever mange land vaksinasjon mot gulfeber før innreise. Vaksinen kan gis tidligst ved nimåneders alder. Sykdommen smitter nemlig via mygg og det er ikke like lett å beskytte seg. Små barn kan beskyttes med myggnetting i seng og vogn, men sitter de i bæresele er det ikke like lett å dekke til, forteller overlegen til Foreldre.no
Allerede fra tomånedersalder kan barn bli vaksinert mot Japansk encefalitt (ved landvarige reiser til Sørøst-Asia) og ved toårsalder kan de få tyfoidvaksine.
Aldersgrenser
Kine Dahl er sykepleier ved Sentrum Reisemedisin i Oslo. Hun forteller at hvor gamle barn må være før de kan få reisevaksiner avhenger av hvilke vaksiner de skal få. Den vanligste reisevaksinen er hepatitt A-vaksinen, og denne kan gis fra 12 måneders alder. Vaksine mot gulfeber kan gis fra nimåneders alder, og vaksine mot kolera kan gis fra toårs alder. Anbefalt vaksinasjon vurderes ut i fra reiselengde, reisemål, alder og helseopplysninger. Ved reise til visse land i Afrika og Sør-Amerika kan det være påkrevd med vaksine mot gulfeber, og denne må settes senest 10 dager før innreise til landet.
- Det er ellers anbefalt at alle barn har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet her i Norge, samt er hepatittvaksinert ved reiser utenfor vestlige land. Man bør også ta en drikkevaksine mot kolera (Dukoral) dersom man reiser til kolerautsatte områder. Vaksinen gir i tillegg en delvis beskyttelse mot vanlig turistdiare forårsaket av ETEC-bakterien. Dersom reisen er over lenger varighet eller av mer primitiv karakter vurderes ytterligere vaksinasjon mot for eksempel tyfoidfeber, meningitt eller japansk encefalitt, sier Kine Dahl ved Sentrum Reisemedisin.
Flere som tenker på å reise til Thailand når pappa har permisjon? Spør en mamma i vårt forum Dinbaby.
Thailand og Egypt
Hun peker på Thailand og Egypt som de mest populære destinasjonene for småbarnsforeldre.
Det frarådes spesielt å reise med barn til malariautsatte områder og det er anbefalt å ta kontakt med en reisemedisinsk klinikk for best mulig tilrettelegging av familieturen ved reise til Latin-Amerika, Afrika og Asia. Med unntak av det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet er det ikke mange reisevaksiner barn kan få første leveåret, barnas immunforsvar er heller ikke ferdig utviklet før ved 4-5 års alder. Sykepleier anbefaler å ta kontakt med en reisemedisinsk klinikk for best mulig tilrettelegging av familieturen ved reise til Latin-Amerika, Afrika og Asia.
- Barnet vil være lettere disponert for å få de ulike tropesykdommene uten beskyttelsen en vaksine gir og når immunforsvaret fremdeles er umodent. Det er i tillegg flere sykdommer man ikke kan vaksinere seg mot som det er viktig å ha i bakhodet før man bestiller reisen. I Asia tenker vi spesielt på denguefeber, forteller sykepleieren.
Vaksinene er ofte godt tolererte vaksiner og har vært på markedet i flere år, men man kan forvente litt støl og øm arm (eventuelt lår hos små barn). Feber er sjelden, men kan forekomme. Dukoral gir beskyttelse i 2 år, med en påfyllsdose hvert annet år for vedvarende beskyttelse. Vaksine mot gulfeber varer i 10 år. Vaksine mot hepatitt A+B gir beskyttelse i minimum 20 år dersom man tar tre doser i løpet av 6-12 måneder. De to første dosene gis før avreise med én måneds intervall.
- Husk å starte vaksinering i god tid før avreise, oppfordrer sykepleieren.
Les mer:
Slik overlever du flyturen med barna
Slik reiser du best med babyen
Denne saken ble første gang publisert 04/06 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.