Utslett hos barn
Hvilket utslett har barnet ditt?
Det finnes flerfoldige typer utslett hos barn. Vi har listet dem opp.
Kviselignende flekker, røde prikker, store flekker eller knapt synlige nupper. Det er ikke greit å vite hva du skal tenke når barnet sitter strålende opplagt i senga, men har et form for utslett på huden. Hva kan utslettet egentlig være?
Utslett hos barn
- Når det gjelder utslett er det to grunnleggende spørsmål som hjelper deg å sortere ut hva det kan være. Det er viktig å finne ut om utslettet klør eller ei, og om barnet har feber eller ikke, forklarer barnelege Camilla Moger ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer.
Feber eller ikke feber?
- Utslett med feber tyder på en infeksjon i kroppen. De vanligste er de som kommer med virussykdommer, inkludert alle barnesykdommene. Utslettene er ulike, men de klør ikke nødvendigvis, sier Moger.
Kløe eller ikke kløe?
- Elveblest og eksem klør. Med mindre det dukker opp like etter at barnet har spist, er det ganske ufarlig, sier barnelegen.
Hjernehinnebetennelse er alvorlig
Det utslettet vi har størst grunn til å frykte, er det som følger smittsom hjernehinnebetennelse, en alvorlig sykdom som heldigvis er sjelden.
- Hjernehinnebetennelse har utslettet som ikke lar seg presse bort. Barn og ungdom med denne sykdommen har høy feber og veldig dårlig allmenntilstand. Det som ser ut som utslett, er egentlig bloduttredelser i huden, sier overlege Camilla Moger.
For å utelukke eller bekrefte om utslettet skyldes smittsom hjernehinnebetennelse, presser du et glass mot utslettet. Uskyldige utslett blekner når du presser på dem. Utslettet som følger smittsom hjernehinnebetennelse gjør ikke det. Du ser det gjennom glasset, selv når du presser på det. Da må du ringe legevakten. Sykdommen utvikler seg raskt.
Utslettet er oftest ufarlig
Det er fort å bli bekymret når barna får utslett, men hvis hjernehinnebetennelse er utelukket, kan du straks føle deg roligere. Andre utslett er som regel ganske ufarlige, selv om noen krever behandling.
- Ofte må vi berolige foreldre. Utslett kan se litt voldsomt ut. Som regel er det veldig uskyldig og ser verre ut enn det er, sier Camilla Moger.
Hun mener likevel det er viktig å forsøke å sortere ut hva barnets utslett kan være for noe.
- Det får konsekvenser for behandlingen. Som regel er det greit å finne ut av hva det er for noe, sier hun.
Barnesykdommer med utslett
Barnesykdommene har utslett som følger med feber. Mange av dem er i dag svært sjeldne, fordi barn blir vaksinert mot dem. På grunn av risiko for å smitte sårbare personer i omgivelsene, kan det være greit å vite hva som er hva. Slik sorterer du barnesykdommer med utslett fra hverandre:
Vannkopper: Utslettet merkes først som røde prikker. Det begynner i ansiktet, og sprer seg så til resten av kroppen. I løpet av kort tid vil utslettet utvikle seg til større blemmer. Når blemmene sprekker, utvikles etter hvert skorper.
Røde hunder: Prikkene vises først i ansiktet og sprer seg gjerne etter et par dager til bryst, rygg, armer og ben. Fargen er lyserød og flekkene et par millimeter i diameter. Etter noen dager er de borte. Sykdommen er sjelden fordi de fleste blir vaksinert mot den.
Skarlagensfeber: Utslettet kommer et par dager etter at barnet har hatt halsbetennelse på grunn av streptokokkbakterier. Det gir som oftest med en hissig, rød farge i ansiktet, men med påfallende blek hud rundt munnen. Utslettet kan også komme i nakken, på overkroppen, i lysken og rundt kjønnsorganene. Barnet får en rød og glatt "bringebærtunge".
4. barnesykdom (kalles også den sjette barnesykdom): Utslettet er svakt rødfarget og småprikket. Tydeligst er det på overkroppen, på brystet og ryggen. Men det kan også spre seg til halsen og armene, og noen ganger til bena og ansiktet. Utslettet kan være veldig svakt og vanskelig å oppdage. Hos noen barn blekner det og forsvinner allerede etter noen timer, hos andre kan det vare i flere dager. Sykdommen kan gi høy feber og rammer de fleste småbarn på under tre år. Den skyldes herpesvirus.
5. barnesykdom: Utslettet dukker opp noen dager etter en lett forkjølelse. Det er gjerne rødt og sammenflytende, slik at det dannes et marmorert mønster i huden. Huden kan samtidig kjennes varm og klø litt. Mange merker ikke en gang at de har denne barnesykdommen som skyldes parvoviruset.
Andre infeksjoner
Også andre infeksjoner kan føre med seg utslett, forklarer barnelege Camilla Moger. Det er for eksempel ikke uvanlig å få utslett etter en omgang med lungebetennelse forårsaket av mykoplasma.
- I utgangspunktet kan alle virus- og bakterieinfeksjoner gi utslett som en immunologisk reaksjon, forklarer barnelegen.
Noen av disse utslettene klør, som for eksempel brennkopper og elveblest.
Utslett med kløe
Brennkopper: Gir sår med gulaktig skorpe som det kan renne gull væske fra. En type brennkopper har væskefylte blemmer som revner og etterlater en glatt, blank sårflate. Det skyldes stafylokokk- eller streptokokkbakterier og oppstår oftest i ansiktet, på hendene og i hodebunnen.
Elveblest: Dette er et kløende utslett som består av vabler som dukker opp og forsvinner i løpet av et døgn. Vablene er rosa eller hvitaktige og hever seg over huden. De største vablene kan bli bleke i midten og dermed få en rosa ring ytterst. De fleste vablene forsvinner i løpet av få timer, og nye kommer til hele tiden.
Utslettet kan skyldes allergi (overfor matvarer, antibiotika og annet), men som oftest er det en reaksjon på en infeksjon. For å lindre kløen kan du gi barnet en reseptfri allergitablett, eller smøre på kortisonsalve. Fuktighetskrem kan også hjelpe. Hvis utslettet kommer like etter at barnet har spist eller barnet også plages av pustebesvær, må du kontakte lege. Det samme gjelder hvis utslettet dukker opp etter et insektstikk.
Eksem: Barneeksem eller atopisk eksem gir et rødt, tørt og kløende utslett. Spedbarn har gjerne eksem i ansiktet og på kroppen, også på fremsiden av bena. Hos større barn dukker eksemen opp i "bøyefurene" på armer og ben. Den finnes i knehasene, på innsiden av albuene, på innsiden av håndleddene og på hender og føtter. Den kan også dukke opp på mage og rygg. Kløen kan få barnet klorer seg opp, noe som kan føre til infeksjon i sårene. Det er viktig å smøre barn med eksem godt med fuktighetskrem morgen og kveld.
Soppinfeksjon: Utslettet klør veldig og er ofte sterkt avgrenset. Det kommer ofte hos de minste barna, særlig i bleieområdet og under armene, der hud møter hud, ifølge barnelege Camilla Moger. Mot dette utslettet brukes egne soppmidler.
Bleieutslett: Dette er hudirritasjon på grunn av fuktighet og gnisning mot bleier og klær. Sørg for at barnets hud får lufttørke ordentlig når du skifter bleie. - Tørking med hårføner på svak varme, kan også prøves, ifølge barnelegen som også anbefaler sinksalve mot utslettet.
Soleksem: Er mest vanlig på vårparten, før huden har vent seg til sola. Fra to timer til fem dager etter at barnet har fått sol på kroppen, oppstår små, kløende, røde knopper/ blemmer eller røde flak, ifølge Norsk Helseinformatikk. Det hjelper å smøre med fuktighetskrem.
Denne saken ble første gang publisert 17/10 2012, og sist oppdatert 04/04 2018.