Barn og blødninger
Slik stanser du større blødninger
Når et lite plaster ikke er nok.
"Uuuæææ. Jeg bløøøøøør!" Du kjenner sikkert ropet. Barn synes blod er skummelt. Selv små dråper kan utløse alarmen, for blod har en tendens til å gjøre mye av seg. Men så snart plasteret er kommet på fingeren, er all dramatikk over. Som oftest er det slike små blødninger foreldre må hanskes med.
- Store, livstruende blødninger er en sjeldenhet hos barn, fordi de svært sjelden håndterer redskaper som kan gi alvorlige blødninger, sier barnelege Ole Bjørn Kittang ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.
Men noen ganger trengs det likevel mer enn et lite plaster når barnet har kuttet seg.
- Førstehjelpsrådet er: Trykk på stedet som blør med en kompress. Hev det blødende stedet, og tilkall hjelp om nødvendig, sier barnelegen.
- Og så vil de fleste blødninger stanse av seg selv.
Les også: Alt om førstehjelp
Pulsårer vanskeligere å stoppe
Blødning i pulsårer er noe vanskeligere å stanse. Likevel er rådet å bruke samme oppskriften her.
- Behandlingen er å trykke med en kompress rett på stedet. Du må trykke ganske hardt, slik at du klemmer åren flat. Samtidig holder du stedet som blør hevet over hjertehøyde. Da vil blødningen ofte stoppe av det. Men i slike tilfeller må barnet til legevakt eller lege for å få vurdert såret eller for å få det sydd, forklarer Kittang.
- Og er det en stor arterie, så må man i det lange løp til spesialist for å sy sammen åren også.
Men slike situasjoner er ifølge barnelegen vanskelig å se for seg med mindre barnet har vært utsatt for en alvorlig bilulykke eller lignende.
- Pulserende blødninger er fryktelig sjeldent hos barn. Barn er så lette at de ikke knuser glassruter om de så går rett på dem. Og selv de som har uhell med kniver, får sjelden slike skader. Man kan tenke seg at slike blødninger oppstår hvis et større barn slår inn en rute og stikker armen inn. Der kan de være så uheldige å treffe en pulsåre i håndleddet, og man ser at blodet pumper ut, sier legen.
Skrubbsår på barneknær er noe Ole Bjørn Kittang gjerne skulle sett mer til. Han synes det er flott å se sommerbarn med skitne tær og plaster på kneet. Moderne, polstrede pc-barn har ikke så mange skrubbsår som tidligere. Skulle barnet ditt være så heldig å få et, har legen følgende råd:
- Det viktigste er å være tøff nok og vaske såret skikkelig med såpe og vann. Bruk klut og få vasket det rent. Klorhexidin eller medisinsk grønnsåpe kan også brukes. Har barnet et normalt immunforsvar blir det sjelden infeksjoner i slike sår, sier Ole Bjørn Kittang.
Hull i hodet ikke farlig
Det man tidligere kalte "å slå hull i hodet" er sjelden så alvorlig som det høres ut. Som oftest er det et kutt i panna på grunn av et fall.
- Slike kutt ser ut til å blø mye, men er ikke farlig. Vi er heldigvis laget slik at koaguleringen setter i gang og så stanser blødningen av seg selv. Eventuelt kan man ta en kjøkkenrull og trykke den mot såret, sier Kittang.
Hvis et slikt kutt ikke slutter å blø, eller barnet får et dypere kutt et annet sted på kroppen, kan det være nødvendig å ta barmet med til legevakten for å få satt på strips eller sydd et par sting.
Hvis barnet tråkker på et glasskår eller en rusten spiker, bør du forsøke å få ut skåret eller spikeren. Et slikt sår blør ganske mye, noe som er bra, siden det renser ut bakterier. Også her gjelder det å trykke på såret for å stanse blødningen så snart eventuelle fremmedlegemer er ute. Deretter bør du sjekke hvor dypt såret er og hvor mye det spriker. Det kan være nødvendig å ta barnet med til legen for å sy noen sting i sprikende sår.
- Under foten kan det lett sprike. Og der det er vanskelig å holde såret i ro, kan det være nødvendig å sy noen sting, sier Ole Bjørn Kittang.
Slik stanser du større blødninger:
Kilder: "Foreldrenes førstehjelpsbok", Fakta Forlag og Røde Kors og "Slik utfører du førstehjelp på barn", Norsk Folkehjelp |
Slik stanser du neseblod:
Kilde: Helsebiblioteket |
Slik behandler du kutt og skrubbsår:
Kilde: "Foreldrenes førstehjelpsbok", Fakta Forlag og Røde Kors. |
Smarte råd som forebygger sår og kutt:
Kilde: "Slik utfører du førstehjelp på barn", Norsk Folkehjelp |
Denne saken ble første gang publisert 18/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.