Bakterier og smitte

Ni ting som gir foreldre hygieneskrekk

Er det egentlig så farlig å spise mat fra gulvet?

UFARLIG: Spiser barnet mat som har falt på gulvet? Ingen grunn til bekymring.
UFARLIG: Spiser barnet mat som har falt på gulvet? Ingen grunn til bekymring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Barn blir eksponert for en mengde bakterier hver eneste dag. Her tar helsesøster for seg foreldres største hygieneredsler.

Bedriftssykepleier og helsesøster Karen Ose-Velle ved MediPluss i Oslo minner om at dette er en del av barndommen og stort sett ikke noe å bli hysterisk over.

Hundebæsj i sandkassa

- Tenk på noe så hverdagslig som lek i sandkassa. Det synes voksne kan være ekkelt fordi katter og hunder bruker utildekkede sandkasser som do. Samtidig elsker barn å leke i sand, og jeg synes ikke man skal ta fra dem den gleden, sier hun.

Ikke sand i munnen

- Vask heller hendene til barnet når de kommer inn fra lekeplassen, og pass på, så godt det lar seg gjøre, at ikke de minste barna putter sanden i munnen, anbefaler Ose-Velle, som mener man kan unngå mye smitte ved hjelp av god, daglig håndhygiene.

Hun har tidligere vist hvordan man får barn til å vaske hendene frivillig.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Grisete hverdag

Det amerikanske nettstedet Parenting.com har undersøkt en rekke dagligdagse bakteriesituasjoner som barn kommer opp i, og vurdert hvor uhygieniske og sykdomsfremkallende de er.

Foreldre & Barn har fått helsesøster Karen Ose-Velle til å komme med sin vurdering av risikoen til de mer eller mindre grisete hverdagsscenarioene:

1. Hunden slikker barnet i ansiktet

Vurdering: Høy smitterisiko

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- Det er grisete. Du bør ikke la hunden slikke barnet i nærheten av øyne, nese og munn, konkluderer helsesøster Karen Ose-Velle.

Tenk på at en nysgjerrig og aktiv hund har snuten sin over alt, og slikker både seg selv og andre hunder i rumpa.

- Det finnes en mengde bakterier i munnen på hunden. Det er fare for at hundespyttet overfører disse til barna og forårsaker sykdom.

Er skaden først skjedd, er det lite annet du kan gjøre enn å tørke over barnets ansikt med en fuktet klut.

Når bør du være ekstra obs?

Hvis hunden biter bør du være mer bekymret.

- Hundebitt som går gjennom huden, kan gi stygge sårinfeksjoner. Da bør barnet få penicillin.

I Norge blir 4000 personer bitt av hunder hvert år, og mange av disse er barn.

Selv om de aller fleste typer bitt er ufarlige, må man alltid ta denne type skade på alvor.

Les mer om hva du skal gjøre om barnet blir bitt av dyr

Karen Ose-Velle ber også foreldre være oppmerksom på at kontakt med spytt og urin fra hund, og mye hundehår i hjemmet, kan være allergifremkallende.

2. Barnet spiser matrester fra gulvet

Vurdering: Ufarlig

- Den store forskjellen er om det skjer hjemme eller ute. Er dere på et offentlig sted, er det uhygienisk og ganske ekkelt å la barnet spise matavfall eller godteri de har plukket opp fra gulvet. Men skulle barnet spise en matbit som har falt på kjøkkengulvet hjemme, er det absolutt ingen grunn til hysteri, sier Karen Ose-Velle, som sier at hun selv ikke er spesielt redd for den type "skitt".

Det skal være ekstremt skittent på gulvet om det skal være helsefarlig.

Når bør du være ekstra obs?

- Om dere går mye inne med utesko og/eller har mange kjæledyr som løper inn og ut, kan det være greit å ikke la barnet spise noe det har funnet på gulvet, sier helsesøsteren.

Barn putter mye rart i munnen, og det meste er ufarlig.

Her kan du sjekke hva barnet bør unngå .

3. Babyen sutter på restaurantens babystol eller spiser mat som sitter fast på stolen

Vurdering: Høy smitterisiko

- Det er veldig grisete, konkluderer helsesøsteren.

Det er lite sannsynlig at babystolen blir desinfisert mellom hver bruker, og det florerer mest sannsynlig av bakterier på slike stoler.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Foreldre & Barn har tidligere testet høye barnestoler. Ikke alle var like sikre .

Matrestene på slike stoler kommer sannsynligvis fra munnen til et annet barn som har spyttet det ut, eller fra tallerkenen som barnet har spist fra.

Det barnet kan for eksempel ha hatt en streptokokkinfeksjon i halsen, som da igjen kan smitte ditt barn.

Bakterier liker seg godt i matrester på en stol og kan overleve der ganske lenge.

Kjøtt- og grønnsaksbitene kan dessuten ha ligget i romtemperatur i timevis, blitt bedervet og gjøre barnet ditt sykt.

Dette kan du gjøre om barnet får diaré .

4. Barnet tisser eller bæsjer mens det sitter i badekaret

Vurdering: Ufarlig

- Det er svært vanlig at småbarn gjør dette, og det er liten grunn til å frike ut. Du behøver ikke nødvendigvis engang ta barnet opp av badekaret og skifte vann - men det er selvsagt litt avhengig av hvilken konsistens bæsjen har, sier Karen Ose-Velle.

Skulle barnet bæsje i badevannet, er det bare å plukke opp bæsjen med en kopp og hive den i do.

Ifølge helsesøsteren vil små barn nesten alltid tisse litt når de er i vann.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- Det er snakk om veldig små mengder, så det er ingen grunn til bekymring. Urin er sterilt når det kommer ut av kroppen, det er ingen bakterier i urinen som kan føre til sykdom i huden til barnet. Tenk bare på hvor ofte barnet sitter med våte tissebleier på seg, der konsentrert urin da også kommer i direkte kontakt med huden.

Når bør du være ekstra obs?

Dersom et barn bæsjer når flere barn bader sammen, bør du derimot bytte badevann. I offentlige badebasseng er det mest sannsynlig relativt mye urin fra andre, men til gjengjeld tar kloren knekken på bakteriene. Pass bare på at barnet ikke svelger mye vann i badebassenget.

5. Barnet går barføtt i garderoben i svømmehallen

Vurdering: Ufarlig

- Om huden er hel og du tørker dine egne og barnets føtter godt etterpå, er det sannsynligvis liten grunn til bekymring, sier Jennifer Shu, barnelege, til Parenting.com.

Det er Karen Ose-Velle enig i.

- Det hadde jeg ikke vært engstelig for. Det er selvsagt en liten fare å bli smittet av fotsopp, så pass på å vaske og tørke føttene til barnet etter at dere har dusjet.

Når bør du være ekstra obs?

Er gulvet i garderoben ekstremt skittent og udelikat, kan det være greit å ta på barnet badesko.

6. Søsken som er syke bruker samme nesespray

Vurdering: Ufarlig

- Har begge barna samme forkjølelse, er det ingen krise. Det beste er selvsagt å bruke engangspipetter, anbefaler helsesøsteren.

Når bør du være ekstra obs?

Er det ene barnet mye sykere enn den andre, bør barna ha egne nesesprayer.

Selv om sykdom sprer seg i familien, kan du ikke være sikker på at alle har fått det samme, sier Mary P. Glode, professor og barnelege i Colorado til Parenting.com.

Du bør uansett vaske tuppen på sprayen etter bruk, slik at du ikke fører snørret til det ene barnet oppi nesa til det andre.

Se video av hvordan du gir barnet nesespray .

7. Babyen får bleieskift på stellebordet på et offentlig toalett

Vurdering: Høy smitterisiko

- Det er ekkelt. Stellebord bør rengjøres mellom hvert barn for å unngå smitte av blant annet diaré, slik de gjør i barnehagene. Det blir ikke gjort på offentlige toaletter, sier helsesøster Karen Ose-Velle.

Du kan nesten helt sikkert regne med at noen har vært der før deg og hatt babyen liggende med bar rumpe direkte ned på plastputa.

Noen bakterier kan leve i lang tid utenfor kroppen vår, og på et offentlig toalett kan det være avføringsrester på stellebordet.

- Vask over stellematten med en antibakteriell våtserviett før du legger babyen din oppå, og ha alltid med et håndkle hjemmefra som du legger under barnet før du skifter bleie, anbefaler hun.

Foreldre & Barn har tidligere testet stellebord. Det viste seg at det billigste stellebordet var best i test .

8. Barnet drikker fra en kopp som har stått i flere dager

Vurdering: Ekkelt!

- Det er liten fare for at barnet blir sykt så lenge du oppbevarer koppen i kjøleskapet, sier Chuck Gerba, professor i mikrobiologi ved Universitetet i Arizona til Parenting.com.

- Udelikat, konkluderer helsesøster Karen Ose Velle, som generelt er motstander av tutekopper og drikkeflasker med uttrekkbar tut.

- Setter du koppen inn i kjøleskapet om kvelden, og det er samme barn som drikker vannet dagen etter, går det gjerne fint. Men tutekoppen bør uansett egentlig vaskes hver kveld, sier Ose-Velle.

Hun mener det fort blir uhygienisk når det setter seg fast matrester i tuten på koppen.

- Oppbevar drikkekoppen i kjøleskapet om den ikke er tom. Barn bør ha hver sin drikkekopp og ikke dele. Rengjør koppen hver dag.

Når bør du være ekstra obs?

Melken kan fort bli sur i tuten etter at den har vært i romtemperatur en stund, og bør ikke stå i koppen over natta.

9. Barnet tørker seg ikke ordentlig etter å ha vært på do

Vurdering: Ufarlig

- Om barnet er litt for rask med å ta på seg buksa, og det kommer litt rester av urin eller kanskje til og med avføring i trusa, er det ingen fare så lenge barnet bytter truse hver dag og bader før leggetid, sier Karen Ose-Velle.

Helsesøsteren synes heller ikke det er så farlig om barna ikke klarer å legge papir på toalettringen før de setter seg ned.

Les mer om hvordan du lærer barnet å gå på do .

Når bør du være ekstra obs?

Det er ikke heldig at barnet tar på toalettsetet med hendene eller ikke vasker hendene godt etter dobesøket. Det kan da ha avføring fra andre på hendene og smitte seg selv eller andre.

- Alle bør vaske hendene grundig etter toalettbesøk, før vi lager mat og før vi spiser, når vi kommer hjem etter å ha vært på jobb, i barnehage eller på skole, minner helsesøsteren om.

I forbindelse med svineinfluensautbruddet i fjor var det stort fokus på håndhygiene. De fleste brukte håndsprit både på seg selv og barna, men vanlig håndvask med såpe og vann er som regel tilstrekkelig for å ta knekken på de fleste bakterier.

- Aldri har barna i barnehagen over det ganske land vært så friske som i fjor høst. Men vi glemmer lett og faller gjerne raskt tilbake i gamle vaner når vi føler at faren er over, sier Karen Ose-Velle.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Hun oppfordrer alle foreldre å holde barna hjemme fra barnehage og skole så lenge de kan smitte andre - både andre barn og de som jobber der.

- Særlig tenker jeg da på 48-timers regelen etter siste oppkast- og diarerunde. Det smitter lett, sier hun.

Les også:

Slik får du barna til å vaske hendene

Avføringen avslører deg

Dette må du vite om ørebetennelse hos barn

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også