Barn og tenner
Feber kan skade barnas tenner
Mange tror at tannfrembrudd gir feber, men visste du at høy feber kan gi dårlige tenner? Babyens tannemalje blir påvirket allerede under svangerskapet.
- Vi har sett at høy feber over tid kan forstyrre tannutviklingen i småbarnsårene, sier professor Nina J. Wang ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.
- Men vi vet ikke nøyaktig hva som skjer, sier hun.
Dårlige tenner av høy feber og ørebetennelser
Tannskadene kan for eksempel vise seg som groper, uvanlige former og flekker på tennene.
Del på Twitter Tweet
Del på Facebook Del
Denne tendensen er blant annet blitt observert ved gjentatte ørebetennelser, men også ved andre infeksjoner. Muligens kan feberen i seg selv spille en rolle.
- Man mener at mye sykdom det første leveåret har betydning, sier Skeie.
Flekker på tennene
Barn som er født for tidlig vil oftere enn andre opplever forstyrrelser i tannutviklingen. Blant annet er det mange som får hvite flekker på tennene.
Faktisk kan store komplikasjoner under fødselen, for eksempel om babyen har hatt oksygenmangel over lengre tid, forstyrre dannelsen av tennene, ifølge Wang.
Feber kan også påvirke tannhelsen på andre måter.
Mindre spytt
- Feber fører også til mindre spyttproduksjon, og i perioder med mye feber blir tennene utsatt for kariesutvikling da de mangler den naturlige beskyttelsen spyttet gir, sier Skeie.
Dessverre er det ikke mye å gjøre, annet enn å pusse tennene godt og bruke fluor. Samtidig kan det kanskje være en trøst å vite at det ikke alltid er din og tannpussens feil om barnas tenner er dårlige.
Tannskader allerede i svangerskapet
Visste du at barnas tenner kan bli skadet lenge før de kommer opp?
De færreste tenker nok på barnas tenner før de dukker opp fra tannkjøttet og fører med seg sikling, kløe og søvnproblemer.
Sykdom kan vises på tennene
Allerede under svangerskapet kan babyens tenner bli negativt påvirket. Alt som er skadelig for fosterutviklingen under svangerskapet, kan nemlig også påvirke såvel melketennene som de permanente tennene.
Med andre ord: infeksjoner og sykdommer hos mor og foster kan påvirke tannutviklingen og emaljen på det fremtidige barnets tenner.
Tenner med uvanlige former
- Tennene kan for eksempel få uvanlige former og groper, noe som igjen gjør dem mer utsatt for hull, sier Wang.
Disse gropene skyldes at noe går feil under mineraliseringen av tennene, forklarer førsteamanuensis Marit Slåttelid Skeie ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.
Skjer feilen veldig tidlig under tanndannelsen, blir gjerne det ytterste laget, tannemaljen, skadelidende og stedvis får for lite tykkelse. Gropene som da oppstår, blir perfekte gjemmesteder for matrester.
Svak emalje og ising i tennene
Skjer ugunstige påvirkninger seinere, helt fram til 4-årsalderen for fortennene, kan kvaliteten på emaljen bli dårligere. Dette kan blant annet føre til endring av farge på emaljen, og barnet kan bli plaget av ising i tennene.
- Da er det ekstra viktig å bruke fluor, slik at emaljen blir hardere, sier Skeie.
Det er uklart hvorfor denne mineraliseringsforstyrrelsen skjer, og forskerne har ikke klart å dokumentere noen klar sammenheng.
Les mer:
Slik pusser du barnas tenner riktig
Karies smitter fra mor til barn
Denne saken ble første gang publisert 25/10 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.