Kjemikaliene som skader barnet

Tidlig pubertet av leketøy

Vanlige kjemikalier i sjampo og leketøy kan føre til at barn kommer tidligere i puberteten. Ekspert etterlyser strengere regelverk.

TYGGER I VEI: Vi er omgitt av 60.000 kjemikalier i Norge. Dansk ekspert tror det er umulig for privatpersoner å leve kjemikaliefritt.
TYGGER I VEI: Vi er omgitt av 60.000 kjemikalier i Norge. Dansk ekspert tror det er umulig for privatpersoner å leve kjemikaliefritt. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
LEKETØYSKASSEN: Forskere frykter konsekvensene for barna når kjemikalier fra leker blander seg med andre kjemikalier.
LEKETØYSKASSEN: Forskere frykter konsekvensene for barna når kjemikalier fra leker blander seg med andre kjemikalier. Foto: Foto: Crestock
Les på etikettene. Er det noe du ikke forstår, sett det tilbake i hyllen

For 40 år siden fikk fem danske barn diagnosen abnormt tidlig pubertet da de kom i puberteten før åtte-n iårsalderen.

Det siste året har 200 barn blitt henvist bare til Rigshospitalet i Danmark av tilsvarende årsak.

Sjuåringer fikk bryster

Den danske avisen Politiken kan blant annet fortelle om et tvillingpar på sju år som fikk bryster.

- Jeg så også at de hadde fått kjønnshår. Det var et sjokk. Jeg kunne merke suget man får, når man blir overrasket, forteller moren, Majbrit Larsen.

Forskere frykter at det er vanlige, kjemiske stoffer fra blant annet sjampo og leketøy ligger bak eksplosjonen av antallet barn som kommer for tidlig i puberteten.

I Norge regner man med at det finnes 60.000 ulike kjemikalier i alminnelige salgsvarer.

Kjemikalier i vaskemidler

Den danske familien Mauritson, som har skrevet boka Kjernesunn familie, tror at familien har fått bedre helse blant annet fordi de har kuttet ut kjemikalier i hverdagen.

- Det er en grunn til at det blir skinnende rent når du vasker. Det er masse kjemikalier i de fleste vaskemidler, sier Morten Mauritson til klikk.no.

Kjemikaliefritt

Morten og kona Ninka leste at det kan være en sammenheng mellom kvikksølv og autisme, og at farge og smaksstoffer kunne gi ADHD-symptomer. Den ene sønnen deres var autistisk, og den andre hadde flere symptomer på hyperaktivitet.

Følgelig bestemte Morten og Ninka at alt av kjemikalier skulle ut av huset. Nå satser de på kjemikaliefrie vaskemidler, såpe, sminke, klær og møbler.

- Kjøp økologiske eller svanemerkede produkter. Les på etikettene. Er det noe du ikke forstår, sett det tilbake i hyllen, oppfordrer Ninka.

Bekymret for cocktaileffekten

SKUMLE KJEMIKALIER: Hvis det er noe på innholdsdeklarasjonen du ikke forstår, sett produktet tilbake i hyllen, oppfordrer familien Mauritsson som har kuttet ut kjemikaliene.
SKUMLE KJEMIKALIER: Hvis det er noe på innholdsdeklarasjonen du ikke forstår, sett produktet tilbake i hyllen, oppfordrer familien Mauritsson som har kuttet ut kjemikaliene.
Jeg kan huske at vi satt i hagen med plastikktrampoline og plastikksvømmebasseng. Jeg tenkte, nå sitter vi her i plastikkhelvete

Ekteparet er spesielt bekymret for cocktaileffekten. Hver for seg er kanskje kjemikaliene vi omgir oss med, under grenseverdiene, men samlet kan de være farlige.

Ingrediensene i en kjemikalie kan gjøre at et av de andre kjemikaliene reagerer på en mer dramatisk måte enn hvis det ble brukt alene. I en blanding kan kjemikaliene være mye mer skadelige for helsen og miljøet.

- Det er den samlede virkningen av kjemikaliene som er problematisk. Kjemikalielovgivningen tillater fortsatt bruk av en ny generasjon svært nedbrytende stoffer som hoper seg opp i mennesker og miljø, sier molekylærbiolog ved det danske Rigshospitalet, Henrik Leffers i boken Kjernesunn familie.

Les mer om familien Mauritson:

- Tren sammen med barna

- Hell ut melka

Misdannelser på kjønnsorganene

Miljøbiolog i Greenpeace Danmark, Henrik Pedersen, er også bekymret for cocktaileffekten.

- Det er gjort forsøk på rotter der man ser at en kjemikalie alene ikke nødvendigvis er skadelig. Men hvis rottene ble utsatt for tre kjemikalier samtidig, opplevde man noen ganger at rottene fikk misdannelser på kjønnsorganene, eller fikk misdannede barn, sier Pedersen til klikk.no.

Rottene ble skadet selv om de ikke fikk kjemikaliemengder over grenseverdi. Dette tyder på at selv kjemikalier som er testet, og er i små doser, kan skade deg, hvis de opptrer sammen med andre kjemikalier.

Lim og leketøy

Noen forskere er spesielt bekymret for parabener og ftalater , og hvordan disse kjemikaliene vil reagere i en kjemikaliecocktail. Parabener blant annet blir brukt i sjampo, barberskum, rensekremer, tannkremer og fuktighetskremer, mens ftalater blir brukt for å gjøre plast mykere.

Ftalater finnes i klebemiddel, neglelakk, leketøy og produkter av gummi.

Hormonbehandling

- Jeg kan huske at vi satt i hagen med plastikktrampoline og plastikksvømmebasseng. Jeg tenkte, nå sitter vi her i plastikkhelvete. Den sommeren satt jeg bare og tenkte, slutt nå, vi hadde vært så heldige å få ny barnevogn, da de var små, nytt tøy, nye senger og nye madrasser. Man tenker: Har det bare stått og dampet av kjemikalier? spør moren til sjuåringene som kom for tidlig i puberteten.

De to tvillingene går nå i behandling for å få bremset puberteten med hormonbehandlinger .

60.000 kjemikalier

Miljøbiologen sier at ingen vet helt sikkert hvor mange kjemikalier som finnes i salgsvarer i Norge, men at man kan regne med at det er så mange som 60.000 forskjellige typer.

Jeg tror det er en illusjon (...) å leve kjemikaliefritt krever tid og god økonomi

- Men bare noen tusen av disse er testet på grunn av lovgivning i parfyme- og kosmetikkindustrien.

Er det mulig å leve helt kjemikaliefritt?

- Jeg tror det er en illusjon. Man kan så klart gå etter svanemerker, eller blomstermerket, som finnes i EU, men å leve kjemikaliefritt krever tid og god økonomi. Det vi trenger er en lovgivning som sikrer folk mot de farlige kjemikaliene, sier Pedersen.

Mye makt i kjemiindustrien

I EU har en ny kjemilov som kalles REACH, trådt i kraft. Også Norge er med i REACH.

Men kjemiindustrien har mye makt, og har ført til at kjemiloven ble litt mer tannløs enn det blant annet Greenpeace håpet på. Å få lovgivningen til å virke som den skal, er en annen historie.

- REACH-lovgivningen tar lang tid å implementere. Det kan ta mange år før den virker som den skal, tror miljøbiolog Henrik Pedersen.

Tilbake til Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også