Alt du trenger å vite
Sannheten om snørr
Klart, gult eller grønt, farlig eller ikke farlig?
Snørr (latin: mucofagi)
- Nesen er kroppens luftfilter
- Snørr er en blanding av væske (vann, proteiner, enkle sukkerarter), hvite blodlegemer, døde celler, partikler og bakterier/virus
- Ordene snørr, som stammer fra norrønt, og snott, som er noe nyere, henger etymologisk sammen med snuse og snyte
- Snørr er det man snyter ut, det vil si neseslim
- Del av immunforsvaret, fanger støv, bakterier, pollen, virus og lignende før det når lungene
- Sitter fast på flimmerhår
- Tørker inn rundt partiklene som det har fanget, og blir til «buser»/«busemenn»
- Snyter vi oss, tar snørret med forurensningen ut av nesa
- Nys har samme funksjon og har hastighet på over 100 km/t
Kilder: Wikipedia, caplex.no, nysgerrigper.no
- Ikke pille nese, da blir du stygg i fjeset, sa mor. Egentlig er det styggere om snørr bare henger der og duver, så lenge vi ikke ser noen putte det i munnen. Men ifølge mors påstand kan du faktisk bli syk av å konsumere eget snørr.
Oppskrift på snørr
Mars måned er den nordlige halvkules mest varierte måned, og en fantastisk fin tid for snørret.
Temperatursvingninger og vekslende luftfuktighet gir ultimate forhold for det lite delikate sekretet, og mange barn (og voksne) velger å plukke snørrflak fra nesegangen og rett og slett spise dem hvis de blir for irriterende.
Er busen gul eller grønn, er den mest sannsynlig full av bakterier eller infisert av virus.
- Snørr er en blanding av væske, hvite blodlegemer, døde celler, virus og eventuelt bakterier, forklarer spesialist i mikrobiologi (ekstern lenke) ved Universitetet i Oslo, Miklos Degre.
Spør doktor Degre om infeksjonssykdommer, kjønnsykdommer, immunologi og smitte på Doktor Online.
Farget eller klart
Kroppen produserer snørr når slimhinnene i nesegangen blir irriterte. Det blir de av virus, temperaturendringer, lukt, og endret ph-verdi. Men for å finne ut hvorvidt snørr er infisert eller ikke, må vi se på fargen.
- Når vi blir syke og cellene i neseslimhinnen blir irriterte, produserer kroppen hvite blodlegemer som farger snørret gulaktig eller gir grønnskjær. Det er det samme som skjer hvis vi har infeksjon eller puss et annet sted i kroppen. Det er ikke noe særlig å få i seg, sier Degre.
Smitter andre
Selv om snørret har en klar farge, kan det være bakterier og virus i det, for virus er der helt fra begynnelsen av. Det vil si at mor både har rett og galt: Degre er usikker på om vi blir mer syke av å spise snørr med virus, for viruset er i snørret helt fra vi blir syke.
Men piller vi, og senere tar på noe eller noen, kan andre bli syke via dråpesmitte av viruset eller bakteriene vi har i snørret vårt.
Noen leger mener at immunforsvaret styrkes når vi svelger snørr, ved at det ervervede immunforsvaret får reagere på forurensningene og lære deres signatur før magesyren nøytraliserer dem. Hvis dette stemmer er det ikke udelt negativt at barn (og enkelte voksne) spiser snørr, står det på Wikipedia (ekstern lenke).
Hvor mye?
Enkelte ganger kan det virke som om hodet formelig er fylt med snørr. Særlig i forbindelse med gråt. Da virker det som det ingen ende vil ta, om vi tørker aldri så mye. Snørr og tårer går hånd i hånd, forteller doktor Degre, faktisk mer enn det vi er klar over.
- Snørr som kommer når vi gråter, er litt annerledes enn annet snørr. Det er som regel klart i fargen, men også tynnere i konsistensen. Det er fordi snørret blander seg med tårene oppe i nesa der de har felles kanal. Jeg mener også at tårer har en annen ph-verdi enn den vi har inne i nesa, og det irriterer slimhinnene, som dermed begynner å produsere snørr, opplyser Miklos Degre.
Tøff mage?
Marianne Løken, Forskningsformidler og doktorgradsstipendiat i realfagdidaktikk, Universitetet i Oslo, skriver på nysgjerrigper.no at snørr som vi plukker fra nesa og spiser, er ufarlig.
- Snørr kan være skadelig dersom det innholder giftige partikler fra luften, men sjansene for dette er små. Magen er en tøffing. Det skal derfor mye til for at skadelige basiller ville overleve dersom vi svelger en liten dose av egen snørr, skriver Løken.
- Det er ikke bra å skrive at snørr er ufarlig, sier doktor Degre. - Noen ganger fører det smitte med seg.
Ett tett bor
- Hvorfor er det sånn at vi noen ganger er tette bare i det ene neseboret?
- Vi kan bli infisert til dels i bare ett nesebor, for de er delvis adskilt. Men jeg tror ikke en hel forkjølelse kan forløpe bare i det ene. Det er vel etterpå, når det ene er tømt, at det andre henger litt igjen.
Spray eller saltvann?
Når det renner, tørker vi. Men noen ganger tetter det seg helt og blir til buser og skorper, og barn som skal legge seg kan få vansker med å sovne. Når er det greit med nesespray?
- Når snørret blir mer tyktflytende med skorper og klumper (busemenn), kan det være lurt å skylle nesen med saltvann. Du bruker 1 spiseskje salt til en liter lunkent vann. Saltløsningen fjerner skorper og smuss. Nesespray åpner en tett nese. Sprayen trekker sammen blodårene i slimhinnen, mens saltvannet bare skyller nesen. Saltvann er uten bivirkninger. Vi leger ser helst at nesespray brukes minst mulig. Eventuelt kan du bruke spray på barn om kvelden dersom de er potte tett, svarer øre-nese-halsspesialisten Ole Telnes Gotheim til ABC Nyheter.
Les også:
Barn og forkjølelser: Syke av frost?
Denne saken ble første gang publisert 05/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.