Barn spiser for lite frukt
Barn er glade i frukt og grønt. Likevel får de ikke i seg nok.
Det avdekker en europeisk studie. Den viser også at det finnes effektive tiltak for å øke inntaket.
- Barn liker frukt og grønnsaker godt og ønsker å spise mer, men vil ha bedre tilgjengelighet på denne type matvarer, sier Camilla Sandvik. Hun er stipendiat ved HEMIL-senteret og Avdeling for ernæring ved Universitetet i Oslo.
- Undersøkelsene våre viste klart at når tilgjengeligheten av frukt og grønnsaker øker, så øker inntaket. For eksempel vil gratis frukt på skolen føre til økt fruktinntak i alle grupper. Og jo tidligere en begynner å øke inntaket av frukt og grønt, jo mer varige endringer får en, sier Sandvik til Dagbladet.
Det internasjonale forskningsprosjektet Pro Children har undersøkt inntaket av frukt og grønt hos barn i 10-1 3-årsalderen i ni europeiske land. Kartleggingen viste at Norge lå midt på treet. Skolene i Portugal og Østerrike var best på inntak av frukt og grønt, med Sverige like etter. Island og Spania lå derimot på bunn.
Denne saken ble første gang publisert 31/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.