Hvem blir med på fødselen?
Tok med sønnen (6) på fødselen
For Madeleine Aarvik (26) var det helt naturlig å ha med sin 6 år gamle sønn på fødestua.
Før sommeren fødte Madeleine Aarvik (26) datteren Paradis Paradou med sønnen Elijah (6) og mormor Marie ved sin side på Føderiket, som er Rikshospitalets fødestue for naturlige fødsler.
- Jeg syntes det var helt naturlig å ha Elijah der, sier Madeleine, som ikke lenger er sammen med faren til barna.
Forskere mener naturlig fødsel kan gi raskere og bedre mor-barn-tilknytning.
Klippet navlestrengen
Rett etter at Paradis Paradou svømte ut i verden i badekaret på Føderiket, fikk lille Elijah det ærefulle oppdraget å klippe navlestrengen. Da hadde han vært med i mange timer, sittet sammen med moren sin og lekt i badekaret, spist mat på kjøkkenet og lekt med tog.
- Det er mange fedre som ikke er like tøffe som deg, Elijah, sier jordmor Anne Fjeldberg, som tok imot lillesøster.
- Ikke overtal pappa til å være med på fødestua hvis han ikke vil, anbefaler psykolog.
Snakke sammen foran fødslen
Det er ikke første gang Anne Fledberg opplever at søsken er med på fødsel.
- Det som er aller viktigst for meg, er at barnet er godt informert om hva som skal skje, og at jeg som jordmor har fått snakket med barnet på forhånd.
- Det er viktig å snakke om hvordan mamma blir seende ut, og at det blir lyder som mammaen ikke bruker til daglig.
Får en spesiell binding
- Trygge barn vokser på å være med på en fødsel. Dessuten tror jeg de får en ekstra binding til søsteren eller broren, sier Fjeldberg.
Men som kjent kan det ta lang tid å føde. Mindre barn kan derfor bli utålmodige, mener hun.
- Da trenger de en voksen som kan sysselsette dem, sier Fjeldberg.
- Husk at en fødsel er intim, så det er viktig å tenke igjennom dette før barna får være med. Den fødende må kunne slappe av og ikke bli hemmet av at barna som skal være med.
Naturlig smertelindring
Naturlig fødsel foregår uten smertestillende medikamenter à la epidural. Uten nedsløvede sanser skal det være lettere å oppnå såkalt fødselsorgasme.
Dette hører defintivt til sjeldenhetene. Av den grunn lurer en gravid kvinne i barnimagen-forumet på om jordmor vil kunne bistå henne i å oppnå fødselsorgasme for å lindre smertene.
Sjelden begivenhet
En ringerunde til noen av landets fødeavdelinger avslører at det sjelden er barn med på fødsler. Og da er betingelsen at barnet har med seg en ekstra voksen.
- Om foreldre ønsker å ha med mindreårige barn på fødselen, anbefaler vi at de har med en voksen som kan ta seg av barnet, slik at noen kan følge barnet ut om barnet ikke ønsker å være til stede hele tiden, sier overjordmor Oddrun Hompland ved Stavanger Universitetssjukehus.
Flest over 7 år
Sykehuset har ingen aldersgrense, men de fleste søsken har vært fra 7 år og oppover.
- De foreldrene som har valgt å ha med søsken, har vært godt forberedt, og det har gått greit. Vår erfaring er at foreldrene kjenner seg selv og barna sine, sier Hompland.
Fallende trend
Både hun og assisterende avdelingsjordmor Kjellaug Fredly ved Førde sentralsjukehus mener det var et vanligere ønske for noen år siden å ha med barn på fødsel.
- Det var en tydelig trend og sterkt ønske fra enkelte foreldrepar på siste halvdel av 1980-tallet. Nå skjer det bare sporadisk, men vi stiller oss positive så lenge vi holder oss innenfor de rammene vi har satt, sier Fredly.
Vil ikke anbefale det
Fødeavdelingen på Ullevål sykehus i Oslo anbefaler ikke å ha med barn på fødsel, men hvis foreldrene likevel insisterer, er det viktig at det er med en ekstra person i tillegg til far som har ansvaret for barnet.
Rikshospitalet tillater barn dersom mor synes det er ok at far går ut med barnet dersom det er nødvendig.
Heller ikke sykehusene i Asker og Bærum, Drammen, Kongsberg og Ringerike anbefaler å ha med barn. Det kommer sjelden forespørsler, men om foreldrene insisterer, er det greit så lenge barna blir tatt godt hånd om.
Kan bli redde
Åse Oliva Grette har vært jordmor i 20 år. Hun har tatt imot rundt 350 barn ved hjemmefødsler, og ved mange av disse har det vært søsken i nærheten.
- Barn har ikke vondt av å være med på fødsel. Det går greit hvis de voksne er trygge. Barn blir redde om de voksne er redde, sier Grette, som også jobber deltid ved Føderiket i Oslo.
Krevende å være mor på føden
Hun understreker likevel at hver enkelt kvinne må kjenne etter om de er komfortable med å ha barna sine i nærheten.
- De fleste kvinner ønsker ikke å ha barna med. Å føde krever mye konsentrasjon, og det er ikke uvanlig å få litt panikk i perioder. Da trenger man heller å ha en mor enn å være en mor - altså få omsorg, ikke gi omsorg, sier Grette.
Tok imot barn med 2-åring på fanget
En ekstra voksenperson er uansett en fordel hvis barn skal være med. Et alternativ er at barna ikke er i rommet under fødselen, men at de er i nærheten, slik at de kan komme rett etterpå for å se babyen og kanskje klippe navlestrengen.
- Jeg har opplevd at fødselen har skjedd så fort at barnevakten ikke rakk å komme. Da måtte jeg ta imot barn med en 2-åring på fanget, men det gikk fint. Om barna har vært litt større, har jeg gått inn til dem og bedt dem ligge i senga til de hører en baby skrike, sier Grette.
Gratis å føde naturlig
- Føderiket er et tilbud til friske gravide som har født før, men de tar også imot motiverte førstegangsfødende.
- Fødestua er ledet av jordmødre som er ansatt på Rikshospitalet.
- Føderiket følger deg opp under hele svangerskapet, og du får en fast jordmor.
- Dette er et offentlig tilbud som det ikke koster noe å benytte seg av.
- For å få fødeplass på Føderiket må du oppfylle visse kriterier. Flergangsfødende må ha født normalt tidligere, man må være frisk og ha et normalt svangerskap. Du trenger ikke henvisning fra lege.
- Føderiket følger WHOs anbefalinger om at svangerskap og fødsler i langt større grad bør sees som normale fysiologiske prosesser.
Kilde: Rikshospitalet
Ufarlig smerte
Hun tror ikke det gjør noe om barna ser at moren har det vondt selv om smertene kan nå uante høyder under en fødsel. Det viser seg at alvorlige rifter under fødselen har økt markant i Norge de siste 20-30 årene. Førstegangsfødende er mest utsatt.
- Jeg tror barna lærer at smerte ikke er farlig. Barn er enkle. De sier fra om noe er skummelt, sier jordmor Åse Oliva Grette.
Mindre søskensjalusi
Hun vil ikke foreslå noen nedre aldersgrense for å være med på fødsel.
- På mange måter kan det være enklere for en 3-åring enn en 7-åring. I de tilfellene mor opplever det som positivt å ha barna sine i nærheten under fødselen, blir barna en naturlig del av hele atmosfæren. Jeg tror også det blir mindre søskensjalusi fordi den nye babyen raskere blir en del av hverdagen, og mamma blir ikke borte fra dem i flere dager.
- Babyen blir ikke knyttet til et tap av mamma.
Se også: Svangerskapet i bilder
Se video: Slik blir svangerskapet mindre smertefullt
Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store
Denne saken ble første gang publisert 07/09 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.