Listeria og toksoplasmose
Unngå listeria- og toksoplasmosesmitte i graviditeten
Følg rådene for å unngå toksoplasmose- og listeria-smitte mens du er gravid.
Listeriose
En sjelden matbåren sykdom som skyldes bakterien Listeria moncytogenes. Smitter primært gjennom mat som spises uten oppvarming, og mot slutten av holdbarhetstiden for kjølelagret mat med lang holdbarhet. Typiske matvarer er upasteurisert mat, muggoster, kokt kjøttpålegg, røkelaks og rakfisk. Spesielt farlig for gravide, siden smitte kan føre til fosterdød og abort. Forebygges med god kjøkkenhygiene, tilstrekkelig kulde i kjøleskapet og at mat som har gått ut på dato kastes. Smittede behandles med antibiotika.
Toksoplasmose
En sykdom forårsaket av en parasitt kalt Toxoplasma gondii. Kan smitte gjennom forurenset mat og drikke, indirekte eller direkte kontakt med katteavføring eller ved å klappe dyr. Normalt ufarlig, men kan være farlig for gravide som ikke har hatt sykdommen - det kan medføre spontanabort eller misdannelser. Forebygges ved generelt god kjøkkenhygiene, grundig vask av frukt og grønnsaker, og at man unngår ukokt kjøtt. Vær forsiktig i omgangen med katter og kattekasser. Kan behandles med antibiotika.
Bakterien Listeria monocytogenes og parasitten Toxoplasma gondii smitter begge via mat. Gravide, fostre og nyfødte er i risikogruppen, sammen med mennesker som for øvrig har dårlig immunforsvar. Derfor bør gravide være ekstra nøye med å følge forebyggende råd for å unngå smitte.
Listeria gravid
Vi skal først se på listeriose, (som infeksjonen kalles) som er mer utbredt enn toksoplasmose, men likevel sjelden (ca. 15-20 tilfeller i Norge årlig, tre tilfeller av smitte hos nyfødte de siste fem årene). Hvordan merkes det at man er smittet med listeriose?
- Vanligvis gir listeriose ingen eller influensaliknende symptomer, men hos fostre, nyfødte og eldre eller immunsvekkede kan listeriose gi alvorlig sykdom. Gravide kan smitte sitt barn uten selv å bli syk. Hvis en gravid blir smittet kan bakterien overføres til fosteret i livmoren, eller gjennom fødselskanalen under fødselen, sier seniorrådgiver Heidi Lange i Folkehelseinstituttets Avdeling for smitte fra vann, mat og dyr.
Konsekvensene for gravide og fosteret kan bli alvorlige.
- Hvis fosteret smittes kan det føre til fosterdød eller for tidlig fødsel. Dersom smitte skjer under fødsel eller rett etter fødsel kan barnet utvikle hjernehinnebetennelse med høy dødelighet, opplyser Lange.
Listeria-bakterien er påvist mange steder - vann, jord, planter, kloakk og i produksjonsutstyr for mat. Mennesker blir som regel smittet via matvarer som for eksempel rått kjøtt, ukokt kjøtt, røkt laks, gravet laks, rakfisk, myk ost og mat laget på melk som ikke er pasteurisert (varmet opp).
Men smitte kan altså forebygges ved å servere mat laget av pasteurisert melk, unngå myke oster, servere pålegg så tidlig som mulig i holdbarhetstiden (og i hvert fall ikke etter at maten er gått ut på dato), unngå røkelaks og rakfisk og bare spise gjennomstekt og kokt kjøtt.
Etter varmebehandling skal ikke mat ligge mer enn to dager i kjøleskapet, skriver for øvrig Folkehelseinstituttet.
Toksoplasmose gravid
Det er med toksoplasmose som med listeriose - risikoen for å bli smittet er i utgangspunktet liten. Og det er vanligvis få eller ingen symptomer ved smitte under graviditet.
Men konsekvensene kan også her være alvorlige om en gravid smittes. Dessuten er det slik at risiko og konsekvenser avhenger av hvor i svangerskapet man er.
- Risiko for smitte videre til fosteret er størst i siste del av svangerskapet, fra under fem prosent i første trimester til opp mot 80 prosent i tredje trimester. Men fostre som smittes tidlig i fosterstadiet er mest utsatt for alvorlig skade, informerer Lange.
Og hva kan konsekvensene bli?
- Smitte til fosteret i livmoren i første del av svangerskapet kan medføre abort eller gi skader hos barnet som vannhode, psykisk utviklingshemming, nedsatt syn eller blindhet. Andelen smittede barn som har skader ved fødsel er usikker, men enkelte internasjonale studier har vist senskader hos opptil 80 prosent.
Det er to måter man kan bli smittet på av Toxoplasma-parasitten på. Den ene er fra katter. Parasitten lever normalt i katters tarmer, og smitten kommer ut med dyrets avføring. Kommer du borti et sted der rester av avføringen finnes (for eksempel kattekasse/kattesand) kan du bli smittet, skriver Helsenorge.no.
Den andre måten man kan smittes på er gjennom dårlig vasket, ikke gjennomstekt og for dårlig kokt mat.
Les også: Styr unna denne maten på ferie
Varsku-liste
Den som smittes av toksoplasmose utvikler antistoffer. Blir man smittet på ny som gravid, vil ikke smitten være farlig for fosteret. Hvis du derimot blir smittet for første gang mens du er gravid, kan parasitten overføres til fosteret og skade det. Det er likevel viktig å huske på at ikke alle fostre blir smittet.
Folkehelseinstituttet har laget en liste over mat som er forbundet med økt risiko for smitte av blant annet listeria og toksoplasmose, samt hvilke forholdsregler en bør ta for å unngå smitte.
Ellers er det greit å merke seg at mange sydligere land, som Italia og Frankrike, har en høy forekomst av toksoplasmose. Derfor bør du som er gravid ikke spise uvasket frukt og grønnsaker, ikke spise oppskåret frukt, holde deg unna katter og myke oster, ha god håndhygiene og ta en toksoplasmose-test etter hjemkomst.
Testing og behandling
- Listeria-bakterien påvises med en avføringsprøve. Bare gravide med sykdom, altså feber og diaré som kan skyldes smitte av Listeria monocytogenes via mat, skal testes, opplyser overlege Frank Olav Pettersen ved Infeksjonsmedisinsk avdeling - Medisinsk klinikk på Oslo Universitetssykehus.
- Og listeriose behandles med antibiotika.
Toksoplasmose påvises ved blodprøve, og behandles også med antibiotika.
- Noen fastleger velger å ta denne blodprøven av kvinner som blir gravide. Viser resultatet at det foreligger en gammel infeksjon er man trygg. Viser den at kvinnen ikke er smittet tidligere, bør hun følge smittevernrådene. Er prøveresultatet usikkert, eller viser tegn til nysmitte, må det tas kontrollprøver og henvises til svangerskapspoliklinikk for avklaring og eventuell behandling, forklarer overlege Frank Olav Pettersen.
- Uansett er det aller viktigste for gravide å være bevisst hvordan de skal unngå smitte.