Ost i graviditeten

Gravid: Se hvilke oster du bør styre unna

Listeria-bakterien har gode vekstvilkår i noen typer oster og bakterien kan være svært skadelig for fosteret.

OST I GRAVIDITETEN: - Det generelle rådet til gravide er å unngå meieriprodukter av upasteurisert melk, men unntaket er harde oster som Parmigiano Reggiano og Grana Padano, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Margrethe Hovda Røed.
OST I GRAVIDITETEN: - Det generelle rådet til gravide er å unngå meieriprodukter av upasteurisert melk, men unntaket er harde oster som Parmigiano Reggiano og Grana Padano, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Margrethe Hovda Røed.
Først publisert Sist oppdatert

- Når du er gravid er det viktig å spise sunt og variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du og barnet trenger, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Margrethe Hovda Røed.

Hun jobber i seksjon hygiene og drikkevann og kan fortelle at det bare er noen type oster gravide skal være spesielt oppmerksom på å ikke spise.

- Dette er oster der bakterien listeria monocytogenes kan vokse eller at det er høyere sannsynlighet for at denne bakterien kan finnes i osten, sier hun.

SE OVERSIKTEN NEDERST I SAKEN.

Grunnen til at denne bakterien er farlig å få i seg er at en infeksjon kan føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet. Ifølge matportalen.no er sannsynligheten for å bli smittet av listeriabakterien svært lav, men følgene av smitte kan være svært alvorlige - også dødelige.

For deg som gravid kan bakterien kun gi influensalignende symptomer, men for fosteret kan det være alvorlig.

Ost i graviditeten

Det du må være spesielt oppmerksom på å sjekke er om osten er laget av rå melk, altså upasteurisert melk.

- Det generelle rådet til gravide er å unngå meieriprodukter av upasteurisert melk, men unntaket er harde oster som Parmigiano Reggiano og Grana Padano, sier Hovda Røed.

Hun påpeker at listeria monocytogenes også er påvist i halvfaste og myke oster av pasteurisert melk, som for eksempel Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola.

- Pasteurisering dreper alle skadelige bakterier i melka, men man vet at osten kan bli forurenset med listeria monocytogenes etter pasteuriseringen og bakterien har gode vekstvilkår i disse ostene. Bakteriene kan derfor vokse seg tallrike og gi sykdom, sier hun.

LISTERIA

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

(Kilde: Matportalen)

Se opp for mat med lang holdbarhet

Ifølge Røed Hovda smitter listeria monocytogenes først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming.

- Bakteriene kan vokse i kjøleskap, men vokser saktere ved kjøleskapstemperatur enn ved romtemperatur. Derfor er det viktig å oppbevare spiseklar mat kjølt, hevder hun og påpeker at du verken kan lukte eller smake om en matvare inneholder listeria-bakterien. Det du derimot kan gjøre er å være særlig oppmerksom på matvarer med lang holdbarhetstid, som for eksempel noen oster og røkelaks.

- Du kan spise blåmuggost i varmmat

- Listeria-bakterien overlever frysing, men dør ved koking og gjennomsteking.

Varmebehandling til temperaturer over 70 grader i flere minutter vil drepe bakterien, så derfor kan risikoprodukter som blåmuggost brukes i varmmat uten å utgjøre fare. Du kan også spise pesto som inneholder parmesan.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Matportalen.no er et fint oppslagsverk for gravide som er usikre på hva de kan spise og ikke. Under ser du en oversikt fra Matportalen.no over oster du kan spise og hvilke du bør holde deg unna.

Disse ostene kan du spise:

Fast ost av pasteurisert melk eller rå melk, som for eksempel parmesan, grana padano, guvere og emmentaler.

Mozzarella (så lenge den er fersk)

Halvfaste oster av pasteurisert melk som gaudaoster (gulost).

Smelteost som for eksempel baconost og skinkeost.

Smøreoster av pasteurisert melk som er nyåpnet.

Konservert fetaost og tilsvarende salatoster av pasteurisert melk. (For eksempel på glass i olje, eller som er nyåpnet.

Alle oster som er varmebehandlet til over 70 grader. For eksempel på pizza eller i sauser. (Listeria drepes ved varmebehandling)

Brunost og Prim

Disse ostene bør du unngå:

Muggost som brie, camembert, gorgonzola, chevre, roquefort. Det gjelder for oster av både rå melk og pasteurisert melk.

Halvfaste oster av rå melk.

Kittost, som for eksempel vacherol, taleggio, munster, saint albray, livarot, pont-l’Eveque, le vieux pané. Både oster av rå melk og pasteurisert melk.

Ferskoster og andre myke oster av upasteurisert melk.

Fetaoster av rå melk.