bringebærblad-te gravid
Naturmedisin kan skade fosteret i svangerskapet
Det er ikke alltid tryggere å velge naturlig.
Trygge valg i graviditeten
- Ingefær
- Bruk av urter i matlaging
- Mange medisiner mangler dokumentasjon på bruk i svangerskapet. Dette har sammenheng med at det er uetisk å eksperimentere med legemidler på gravide kvinner, og at ikke alle forsøk på dyr kan overføres direkte til mennesker, sier allmennlege Miray Al-Mustafa ved Volvat.
Dette gjelder også naturpreparater, som altså kan misoppfattes til å være trygge fordi de kommer fra naturen.
At produktene kan kjøpes i helsekostbutikken ses ofte på som et tegn på at det er naturlig og trygt, men Al-Mustafa advarer mot ukritisk bruk av naturmedisiner under graviditeten.
- Selv om de er reseptfrie, inneholder mange av disse medisinene aktive stoffer. Man bør derfor som en generell regel unngå bruk av medikamenter i svangerskapet med mindre det er nødvendig og forskrevet av lege, sier Al-Mustafa.
Dropp bringebærblader i graviditeten
En studie gjennomført av Universistetet i Oslo, Nasjonalt folkehelseinstitutt og Hospital for Sick Children i Toronto, Canada, viste at en av fire kvinner har brukt naturmidler i svangerskapet.
Over 9000 kvinner fra 23 land deltok i studien, og de brukte til sammen 134 ulike urter.
Når det gjelder ordinære legemidler bruker 60 prosent av alle gravide smertestillende i svangerskapet.
Legen forteller at hun anbefaler sine gravide pasienter å følge føre var-prinsippet, fordi vi ofte mangler sikker dokumentasjon på at preparatene er trygge.
- Man bør alltid forhøre seg med legen sin før bruk av medisiner, men det finnes noen naturpreparater gravide alltid bør unngå. For eksempel kan ginseng ha en steroidlignende effekt og kamille kan påvirke fosterets nervesystem dersom det inntas over lengre tid, sier hun. Kamille-te regnes imidlertid som trygt.
Også kinesiske teblandinger og solhatt bør du styre unna mens du er gravid.
- Det samme gjelder midler som påvirker livmoren, som for eksempel bringebærblader, legger Al-Mustafa til.
Vanlig å bruke naturmedisin i svangerskapet
Russland er det landet der bruk av naturmedisiner er mest utbredt blant gravide, mens omtrent 17 prosent av norske kvinner svarte at de har brukt naturmidler i svangerskapet i Folkehelseinsituttets undersøkelse.
På listen over de vanligste urtene blant gravide finner man bringebærblad, som altså påvirker livmoren.
Du bør styre unna i graviditeten:
Urter som virker avførende eller kan gi livmorsammmentrekninger
Urter med høyt innhold av planteøstrogen
Som for eksempel:
- Johannesurt
- Ginkgo biloba
- Don Quai
- Black og Blue cohosh
- Kava kava
- Hjerteurt
- Bukkhornkløver
- Bringebærblad
- Kamille
- Ginseng
Kilder: Professor i farmasi Hedvig Nordeng og allmennlege Miray Al-Mustafa
Urten ble brukt av seks prosent av kvinnene, og målet til de gravide som brukte den var at naturmedisinen skulle gjøre fødselen lettere.
- I tillegg til at vi så at graden av bruk varierte fra land til land, så vi også at det varierte mye hvilke urter som ble brukt, sier Hedvig Nordeng.
Hun er professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo og ledet studien.
Foreløpig har de sett mest på valg av naturmedisin og hvor utbredt bruken er.
Forskningsgruppen vil videre se på sikkerheten ved bruk av disse midlene, hvilke som kan være problematiske samt jobbe for å forstå holdningene rundt bruk av naturmedisin kontra medisinske legemidler.
Generell skepsis til legemidler
- Mitt inntrykk så langt er at mange gravide allerede brukte naturmedisin til daglig før de ble gravide. De bruker det for å styrke kroppen på samme måte som for eksempel vitaminer og tran, og tenker ikke over at det kan være snakk om potente stoffer, sier hun.
Hun legger til at det også er en del som bruker naturpreparater fordi de er veldig skeptiske til legemidler.
- Og da velger de urter, som vi ikke vet om er trygge, fremfor for eksempel penicillin som man vet er et trygt legemiddel for gravide, sier Nordeng.
Det å få kunnskap ut til jordmødre og leger vil derfor være viktig.
På svangerskapskontrollen snakkes det gjerne om bruk av legemidler, og Nordeng mener en prat om bruk av urter bør være like vanlig.
- Det er nok ganske varierende kunnskap blant leger og jordmødre om hvordan naturmedisin virker, og derfor er det også en del usikkerhet rundt hva som er trygt og ikke. Det er imidlertid ikke så rart, for ofte er det ikke gjort studier på bruk av urtene for gravide, sier hun.
Kan du klare deg uten?
- Jeg mener man bør stille seg tre spørsmål før man benytter naturmedisin under svangerskapet. Er det nødvendig, er det effektivt og er det trygt? Kan du svare ja på alle disse spørsmålene er det greit, men ofte kan du kanskje klare deg uten, sier hun.
Nordeng bruker solhatt som eksempel.
Dette er en naturmedisin mange bruker mot forkjølelse og for å styrke immunforsvaret.
- Men selv om det ikke er noe som tyder på at solhatt skader fosteret, kan du vel som oftest klare deg uten. Etter min mening er det mye bedre å ta det med ro og pleie seg selv gjennom forkjølelsen enn å ta solhatt, sier hun.
Ingefær er trygt i graviditeten
Nordeng vil heller ikke anbefale tranebær, som en del bruker mot urinveisinfeksjon.
- Ikke er naturmedisinen dokumentert effektiv for gravide og i tillegg kan bruk av tranebær faktisk gjøre vondt verre hvis den gravide kvinnen ikke blir kvitt infeksjonen. Urinveisinfeksjon i svangerskapet skal alltid behandles med antibiotika, sier hun.
Ved å unnlate å behandle infeksjonen kan man utsette mor og barn for unødvendig risiko, for eksempel ved at faren for prematur fødsel øker.
Andre midler anses som trygge.
Ingefær er dokumentert effektivt mot svangerskapskvalme og det foreligger også studier hvor gravide er blitt fulgt opp som tyder på at det er trygt.
Det kan derfor anbefales å prøve ingefær mot kvalme før eventuelle medisiner.
- Ingefær hjelper mot kvalme, og fordi mange vanlige kvalmestillende medikamenter har tretthet og døsighet som bivirkning, er ingefær et godt alternativ, sier Al-Mufasa.
Føler du deg likevel slapp, anbefaler hun deg å sjekke blodprosenten hos legen.
Hvis den er under en viss grense samtidig som du har symptomer på anemi, altså lav blodprosent, kan man prøve med behandling av jerntabletter.
Les også: Diettene gravide skal holde seg unna
Anfefaler ikke Arnica
Arnica er et middel en del gravide velger å prøve. Middelet skal hjelpe med sårheling og blødning i forbindelse med fødsel eller keisersnitt.
Dette er imidlertid ikke et naturpreparat Al-Mustafa anbefaler for gravide.
- Arnica er en plante som inneholder flere aktive stoffer, og den er ikke sjelden brukt av homeopater. Vanligvis brukes planten i salver eller oljer til å smøre på hudavskrap og sår, sier hun.
Planten kan imidlertid være allergifremkallende, og i henhold til Mattilsynets liste over aktive stoffer i kosmetiske preparater er det blant annet også nevnt at Arnica kan påvirke hjertefunksjonen.
- Nå er risikoen for at aktive stoffer tas opp i kroppen størst hvis man inntar stoffet for eksempel tablettform, og jeg tror ikke konsentrasjonen i salver og oljer er høy nok til å gå inn i kroppen og få konsekvenser. Jeg fraråder likevel denne til bruk på åpne sår av gravide ettersom aktive stoffer da lettere kan bli tatt opp i blodet, sier hun.
Les også: Dette er maten mot morgenkvalme
Sårbar periode
- Hvor trygt det er avhenger også av måten man bruker naturmedisinen. Det å smøre Aloe Vera gel på huden mens man er gravid, er for eksempel helt greit. Det er også helt greit å bruker urter i vanlige doser i matlagingen eller drikke en kopp peppermyntete fordi man liker det. Det er medisinsk bruk i større doser jeg vil advare mot, sier Nordeng.
Noen urte-teer som for eksempel av johannesurt og valeriana bør du imidlertid vente med til etter fødselen da det er rapportert sentralnervøse bivirkninger blant gravide som har brukt disse urtene.
- Graviditeten er en viktig periode da fosteret er sårbart for ytre påvirkninger. Grunnlaget for alle organene skal dannes i løpet av noen få måneder i første trimester. I denne perioden bør man derfor ha en spesielt restriktiv holdning til hvilke stoffer man tar - enten det er naturmidler eller legemidler, sier hun.