Alkoholfrie drinker gravid

Oppskriften på åtte alkoholfrie drinker

Disse alkoholfrie drinkene passer perfekt til gravide.

ALKOHOLFRIE DRINKER: Disse drinkene passer utmerket til gravide eller andre som ikke drikker alkohol.
ALKOHOLFRIE DRINKER: Disse drinkene passer utmerket til gravide eller andre som ikke drikker alkohol. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Sist oppdatert

- Du trenger noe friskt, noe som gir sødme og noe som gir syre, forteller Jan Vardøen, norsk musiker, forfatter og restauranteier.

Dette høres kanskje vanskelig ut, men egentlig er det ganske enkelt.

- Du kan bruke saft fra friske frukter for å tilføre syre. Roses Lime er også et godt alternativ, som tilfører både sødme og syre. Det finnes også mye god eplemost på markedet; husk bare å velge typene som er ferske og økologiske. Og så kan du bruke honning som søtning, sier han.

Alkoholfrie drinker

Selv om det er smaken som avgjør om en drink blir en sukess, er Vardøen også opptatt av at drinken skal se bra ut.

- Ikke vær redd for å pynte. En drink skal se innbydende og flott ut. Du kan bruke alt som er spiselig. Og husk at en drink skal være stor; man skal ikke bli ferdig med en drink i løpet av et par slurker, sier han.

Oppskriftene nedenfor har vi fått fra Jan Vardøen og Frelsesarmeens bok Tørst - salig er den som tørster.

Virgin Mojito

DU TRENGER:

VIRGIN MOJITO.
VIRGIN MOJITO.

1 neve ferske mynteblader (ikke peppermynte!)
2 ss hvitt sukker
1 lime
Knust is

SLIK GJØR DU DET:

Ha myntebladene i et stort, høyt glass.

Bruk en lang skje og mos dem sammen med 2 ss hvitt sukker.

Ha i saften fra en hel presset lime. Fortsette å røre med skjeen. Det er viktig at sukkeret blir helt oppløst.

Ha i en god del knust is (pakk isbiter inn i et kjøkkenhåndklæ og slå med en kjevle, eller kjøp ferdig knust is). Rør alt godt sammen.

Fyll glasset med mineralvann og rør en siste gang. Pynt med en skive lime og et mynteskudd.

Mango Lassi (til 2)

DU TRENGER:

MANGO LASSI
MANGO LASSI

1 hel moden mango
6 cl tyrkisk eller gresk yoghurt
4 cl helmelk
2 ss honning
1/2 ts finmalt kardemomme

AKU LIMONADE
AKU LIMONADE

SLIK GJØR DU DET:

Ha mangokjøttet i en blender (eller bruk en stavmikser)

Tilsett yoghurt og helmelk, honning og kardemomme.

Bland godt sammen og hell over i to store glass.

Pynt gjerne med litt finhakkede pistasjenøtter.

Les også: Gravide tester alkoholfritt øl

Aku Limonade

DU TRENGER:

6 cl appelsinjuice
6 cl ananassaft
3 cl sitronsaft
2 cl limesaft
2 cl sukkerlake

SLIK GJØR DU DET:

Bland appelsinjuice og ananassaft.

Tilsett sitronsaft, limesaft og sukkerlake.

Pynt fargerikt. Gjerne med chili og ananas.

Solbærsangria

Denne smaker både Syden og norsk sommer. Hva med å servere den som en alkoholfri velkomstdrink?

DU TRENGER:

SOLBÆRSANGRIA
SOLBÆRSANGRIA Foto: Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Bruk 200 g solbær til 1 liter vann.
Stikkelsbær
Sukker
Fersk appelsin
Kanelstang

SLIK GJØR DU DET:

Lag saft.

Her har vi laget en solbærsirup ved å koke ned ferske bær med én spiseskje sukker pr. 100 g bær. Kok det ned med litt vann til en tykk sirup.

Stikkelsbærene er på forhånd lagt i fryseboksen og fungerer som isbiter med smak.

Fersk appelsin vaskes grundig og skives.

En kanelstang gir drinken en spennende vri.

Server sangriaen kald.

Les også: Spis deg og barnet friskt

Bloody Bangkok

En deilig thaivariant av Virgin Mary. Denne må være perfekt for alle som er glad i thaimat.

DU TRENGER:

BLOODY BANGKOK
BLOODY BANGKOK Foto: Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

4 thai-basilikumblader
1 liten neve koriander
1 cm sitrongress
2 cl honninglake
1 knivsodd revet hvitløk (legg hvitløken i honninglaken og la den trekke)
7 cl tørr tomatjuice
2 cl ferskpresset limesaft
1 cl worchestersauce
2 dæsjer tabasko
2 klyper maldonsalt
9 vridninger svart pepper

SLIK GJØR DU DET:

Ha alt i en shaker.

Fyll opp med is og vend shakeren (ikke rist) ca. 20 ganger.

Ha drinken i et glass med mye isbiter.

Pynt med selleri, cherrytomat, thaibasilikum og lime.

Bringefær

Bringebærdrinken smaker fantastisk og faller garantert i smak hos både voksne og barn.

DU TRENGER:

BRINGEFÆR
BRINGEFÆR Foto: Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

2 cl bringebærsirup (bær kokes med sukker. 1 ss sukker til 100 g bær)
3 cl fersk limejuice
4 cl eplemost
1 skive finhakket ingefær
7–8 ferske bringebær

SLIK GJØR DU DET:

Ha alt i en blender til du får en fin og jevn puré. Frys det så ned – gjerne i store porsjoner, klare til bruk.

Lag en iskule av den ferdige «sorbeen», og ha denne i en shaker med 5 cl vann. Nå har du en nydelig fruktcocktail!

Pynt med to kvaster rosmarin og en tynn skive ingefær.

Les også: Husk å ta folat-tilskudd som gravid!

Basilikum- og myntedrikk

Friskere drink enn dette får du ikke. Bær blant annet falle i smak hos alle som vanligvis liker Mojito.

BASILIKUM- OG MYNTEDRIKK
BASILIKUM- OG MYNTEDRIKK Foto: Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

DU TRENGER:

RIPSSTIKK
RIPSSTIKK Foto: Foto: Frelsesarmeen/Johannes Worsøe Berg

Mye mynte
Mer basilikum
Like deler sukkerlake og lime
2 deler vann
(Sukkerlake: Smelt 2 dl sukker i 2 dl vann. Dette kalles «simple syrup» på fagspråket.)

SLIK GJØR DU DET:

Ha alt i en blender med én del sukkerlake, én del fersk limesaft og to deler vann. Ha i isbiter og kjør i blender til du får en fin slushkonsistens.

Restene fra drikken kan du lage isbiter av. Frys smaksatt vann i fine former, og du får is som pynter opp i glasset. Her har vi laget mynteis ved å finblende fersk mynte og vann. Frys og pynt!

I drikker som helst ikke skal vannes ut for mye, kan et alternativ til isbiter være å fryse bær og fruktbiter. De holder på kulda, avgir smak og ser flotte ut.

Ripsstikk

Kombinasjonen av rips og stikkelsbær kan gi deg sommerfølelse når som helst på året. Sørg for å legge bær i fryseren når det er sesong.

DU TRENGER:

1 neve rips til 5 stikkelsbær
1 ts melis

SLIK GJØR DU DET:

Blendes til ønsket konsistens med is, eller med vann for en mer flytende konsistens.

Knus bær sammen med is og litt melis.

Nytes en varm sommerdag med ferske bær på toppen. En perfekt måte å vise fram sommerens hagefangst på.

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2012, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også