tiden etter abort

Slik er tiden etter abort

Det er vanlig å føle sorg etter medisinsk abort, men slik kan du få hjelp.

TIDEN ETTER ABORT: Blødninger er vanlig etter abort, og samleie skal derfor unngås i en periode. Men det er ikke uvanlig å slite psykisk. Her er alt å vite om tiden etter abort, og hjelp du kan få. FOTO: Getty Images.
TIDEN ETTER ABORT: Blødninger er vanlig etter abort, og samleie skal derfor unngås i en periode. Men det er ikke uvanlig å slite psykisk. Her er alt å vite om tiden etter abort, og hjelp du kan få. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Den viktigste virkningen av en medisinsk abort er at kvinnen ikke lenger er gravid, og som regel skjer dette uten komplikasjoner.

– I omtrent fem prosent av tilfellene tømmer imidlertid ikke livmoren seg fullstendig, og dette kan føre til symptomer som økende blødninger, magesmerter og iblant feber. I omtrent 0,5 prosent av tilfellene kan dette utvikle seg til en infeksjon i livmoren - en såkalt bekkeninfeksjon, sier Marius Johansen.

Han er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn.

Det at selve aborten er smertefull er for øvrig vanlig, og du får derfor alltid smertestillende før aborten settes i gang.

– Smertene og blødningene kan sammenlignes med en kraftig mens, og jo lengre du har kommet i svangerskapet, desto mer smertefull vil en medisinsk abort være, sier Johansen.

Infeksjon og blødning etter abort

For å minske risikoen for bekkeninfeksjon, anbefales det ikke å føre noe inn i skjeden den første tiden etter aborten.

– Du bør derfor vente med å ha samleie, bruke tampong og bade i basseng, sjøen og badekar til etter at du har sluttet å blø, sier han.

Det er ifølge Johansen vanlig å blø i inntil to til tre uker etter aborten, men merk deg at blødningene skal bli mindre for hver dag som går.

– Hvis blødningene eller magesmertene øker i stedet for å minske, eller du får sykdomsfølelse med feber, skal du kontakte lege. Dette kan nemlig være et tegn på bekkeninfeksjon, sier han.

Den første vanlige mensen kommer fire til seks uker etter aborten og vil vanligvis være mye kraftigere og lengre enn du er vant til.

Depresjon og sorg etter abort

Kroppen påvirkes likevel ikke bare fysisk av en abort.

Det er også vanlig at du kan få en psykisk reaksjon før eller etter aborten.

– Dette varierer veldig fra kvinne til kvinne, men vi ser ofte at de fleste kvinner er mindre stresset, engstelig og nedstemt etter aborten enn før. Alvorlige følelsesmessige problemer er sjeldne, sier han.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Sykdom som trenger psykiatrisk behandling forekommer ifølge Johansen svært sjelden etter svangerskapsavbrudd, og har vanligvis sammenheng med tilstedeværelse av psykisk lidelse før graviditeten.

– Mange vil likevel ha behov for å snakke med noen etter en abort, og i slike tilfeller kan du ta kontakt med fastlegen, sykehuset eller helsestasjon for ungdom. Amathea og Sex og samfunn kan også være fine steder å henvende seg hvis du trenger noen å prate med, sier han.

Les også: Ung gravid? Dette er hjelpen du har rett på

Takle en medisinsk abort

– Det er veldig individuelt hvordan du takler en medisinsk abort. For mange er det en nokså uproblematisk prosess, både fordi det medisinsk og kroppslig går greit uten for mye smerter eller annet ubehag, sier fastlege og forfatter, Kari Løvendahl Mogstad.

Hun legger til at du også har et mentalt avklart, og etter forholdene, ukomplisert forhold til selve aborten.

For andre kan aborten føre til større problemer fordi det blir mer traumatisk for dem enn de hadde forutsett.

– Dette gjelder så klart mest dem som har slitt med avgjørelsen om hvorvidt de skulle ta abort eller beholde fosteret. Da kan de kjenne på både kortsiktige og langsiktige, vanskelige tanker og følelser, som dårlig samvittighet, anger og usikkerhet. Du kan imidlertid også kjenne på en slags sorg selv om du har et avklart forhold til at det var den riktige avgjørelsen for deg å ta abort, sier hun.

Mogstad tror det kan være vanskelig både å snakke om aborten, og kjenne på og anerkjenne sine egne følelser rundt den.

– Både fordi det er nokså tabubelagt, og fordi det faktisk er et kontroversielt tema selv om det er selvbestemt og noe du kan avgjøre selv frem til 12. svangerskapsuke, sier hun.

Hun mener det er viktig å anerkjenne at det å ta abort kan oppleves som en stor og tyngende avgjørelse for noen, selv om de er for selvbestemt abort.

Les også: Å bli gravid igjen etter abort

Oppsøk hjelp

Dersom du sliter med vonde tanker etter en abort, oppfordrer Mogstad deg til å bestille en time hos fastlegen.

– Fastleger er vant til å snakke om slike ting, og vi har muligheten til å henvise videre til psykolog dersom vi erfarer at de psykiske utfordringene er så store at vi ikke klarer å hjelpe kvinnen selv, forklarer hun.

På den måten kan du få hjelp til å sortere tanker, og snakke deg gjennom det som er vanskelig sammen med profesjonelle.