Svangerskapsforgiftning
Overvekt og høy alder øker risikoen for svangerskapsforgiftning
Tre prosent av norske gravide rammes av svangerskapsforgiftning.
– Svangerskapsforgiftning er en sjelden tilstand hos gravide, men det er viktig å oppdage for å unngå komplikasjoner hos mor og barn, sier Lisbeth Kopperud.
Hun er jordmor ved Oslo universitetssykehus, og driver sin egen praksis i Horten.
Symptomene er ofte milde, men bør tas alvorlig.
– De vanligste symptomene på svangerskapsforgiftning er høyt blodtrykk, protein i urinen, hodepine, hevelser i hender, føtter og ansikt, samt smerter i mellomgulvet, informerer Kopperud.
– Mange kan også kjenne på en generell sykdomsfølelse, legger hun til.
Dersom man har flere symptomer på svangerskapsforgiftning, vil det følges opp med blodprøver for vurdering av alvorlighetsgrad. Det kan bidra til å avdekke tegn på dårlige fungerende organer, slik som leversvikt.
Gravide med svangerskapsforgiftning følges opp av spesialisthelsetjenesten.
Symptomer på svangerskapsforgiftning
Svangerskapsforgiftning, også kjent som preeklampsi, er en sykdom som bare kan oppstå i forbindelse med svangerskap. Det kan føre til at fosteret ikke vokser som normalt.
– Ved svangerskapsforgiftning fungerer ikke morkaken som den skal, og fosteret kan få for lite næring. Det kan også føre til alvorlig sykdom hos mor, informerer Kopperud.
- Høyt blodtrykk
- Protein i urinen
- Hodepine
- Hevelser i hender, føtter og ansikt
- Smerter i mellomgulvet
- Generell sykdomsfølelse
Kilde: Lisbeth Kopperud, jordmor ved Ullevål sykehus
For at tilstanden skal kunne defineres som svangerskapsforgiftning, må den ha oppstått etter uke 20 av svangerskapet.
I Norge rammes omtrent tre prosent av gravide av svangerskapsforgiftning. Årsaken er sammensatt, men enkelte forskere lurer på om den kan ha utspring i hormonene i morkaken.
Les også: Alt du trenger å vite om morkaken
Høyt blodtrykk viktigste indikator
Symptomene utvikler seg over tid, som regel mot slutten av svangerskapet.
Det tas urinprøve og måles blodtrykk på hver svangerskapskontroll. Det kan avdekke svangerskapsforgiftning.
– Hos de aller fleste kommer tilstanden gradvis, og vil derfor bli oppdaget i god tid dersom den gravide går til vanlig svangerskapskontroll der blodtrykket måles, sier Kopperud.
– Friske kvinner uten spesielle risikofaktorer gjennomfører som oftest svangerskapet uten komplikasjoner, legger hun til.
Høyt blodtrykk er den viktigste indikatoren på svangerskapsforgiftning, men årsaken til høyt blodtrykk kan også skyldes noe annet.
– Hodepine og hevelser, som også er tegn på svangerskapsforgiftning, kan ha helt andre og ufarlige årsaker. Det finnes også andre årsaker til høyt blodtrykk hos gravide, blant annet arvelige disposisjoner og stress.
– Dersom det er mistanke om at det har en sammenheng med svangerskapsforgiftning skal den gravide alltid sendes videre til spesialhelsetjenesten for oppfølgning, sier Kopperud.
Hun minner også om å ta kontakt med jordmor eller lege om du er bekymret.
Les også: Birgitta har tolv barn med fem ulike fedre
Svangerskapsforgiftning kan føre til tidlig fødsel
Begynnende svangerskapsforgiftning behandles som regel med hvile og hyppige kontroller. I enkelte tilfeller kan den gravide gis medisiner for å senke blodtrykket.
Ved akutt svangerskapsforgiftning og alvorlige tilfeller kan sykehusinnleggelse med overvåkning være nødvendig.
Da er det en fortløpende vurdering, om fødselen må settes i gang før termin. Den eneste kurerende behandlingen er forløsning av barnet.
– Svangerskapsforgiftning går ikke over før barnet og morkaken er ute, men man vil alltid forsøke å vente så lenge som mulig til barnet er stort nok til å fødes, sier Kopperud.
Helsedirektoratet understreker at den gravide må få full sykmelding inntil bedring eller forløsning ved tegn på sykdomsutvikling.
- Førstegangsgraviditet
- Alder over 40 år
- Overvekt med BMI over 35
- Diabetes
- Svangerskapsforgiftning hos andre familiemedlemmer
- Svangerskapsforgiftning i et tidligere svangerskap
- Lang tid mellom graviditetene
- Flerlingegraviditet
Forebygge svangerskapsforgiftning
Det er viktig å forsøke være så frisk som mulig når man bli gravid, fordi da er risikoen for preeklampsi lavest.
Dette innebærer å ha god kontroll på et eventuelt høyt blodtrykk eller diabetes, samt å forsøke være normalvektig.
– Alle gravide bør også vurderes på første svangerskapskontroll om de har økt risiko for tidlig preeklampsiutvikling.
– Dersom kvinnen har slik økt risiko, vil hun anbefales å bruke en lav dose av acelylsalisylsyre (for eksempel Albyl-E) hver kveld frem til fødselen, sier Annetine Staff. Hun er professor i obstetrikk og gynekolog ved Universitetet i Oslo.
Hun er også Forskningsleder, overlege og forskningsgruppeleder ved Forskningssenter for fødselshjelp og kvinnesykdommer, Oslo Universitetssykehus.
– Selv om kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning tidligere har økt risiko for å få det på nytt, vil flertallet holde seg friske i neste svangerskap, legger hun til.
Les også (+): Bør jeg ta epidural når jeg føder? Hvordan føles det?
Økt risiko for senere hjerte- og karsykdommer
Norske og utenlandske studier tyder på at gravide som har hatt svangerskapsforgiftning, også har økt risiko for hjerte- og karsykdommer senere i livet.
– Dette gjelder først og fremst de som hadde alvorlig svangerskapsforgiftning tidlig i svangerskapet. De kan ha opptil åtte ganger økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer, sier Staff.
Hun leder også et forskningsarbeid som prøver å finne hvorfor det er sammenhenger mellom svangerskapsforgiftning og andre former for morkakesvikt, og senere hjerte- og karsykdommer.
– Vi ønsker ikke å skremme kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning, ettersom de aller fleste vil holde seg friske. Men vi ønsker å bidra til mer kunnskap om denne sammenhengen, slik at de kvinnene det gjelder kan få et tidlig varsel om å ta vare på helsen sin, sier Staff.
Forebygging av hjerte- og karsykdommer
Er man klar over en slik økt risiko ved svangerskapsforgiftning, kan det gjøres mye for å forebygge senere sykdom, påpeker Staff.
– Fordelen er at de fleste er unge når svangerskapsforgiftningen oppdages, og de første tidlige tegn på åreforkalkninger er mulig å reversere. Åreforkalkning innebærer at de store blodårene som frakter blod rundt i kroppen er blitt for trange.
– Hjerte- og karsykdommer kan generelt forebygges ved å spise sunt, trene og holde seg normalvektig. I tillegg bør røyking unngås og kroniske sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk holdes i sjakk, sier Staff.
Kvinnene kan enkelt følges opp av fastlegen ved for eksempel jevnlig måling av blodtrykket. Da må fastlegen og kvinnene selv, være klar over sammenhengen.
– I dag er det et gap på 30-40 år fra de er gravide med svangerskapsforgiftning og til de dukker opp hos hjertespesialistene med de første kar-relaterte plager, og i verste fall et hjerneslag eller hjerteinfarkt. Den langsiktige oppfølgingen og forebyggingen faller i dag mellom alle stoler, sier Staff.