Røyking og graviditet
Dette skjer med fosteret om du røyker i gravidteten
Ville du latt babyen din ta seg en røyk? Slik reagerer fosteret når mor er gravid og røyker.
Derfor skal du slutte å røyke
Du minsker risikoen for svangerskap utenfor livmoren.
Økt risiko for tidlig vannavgang og blødning, som igjen øker faren for infeksjoner og for tidlig fødsel.
Du kan få forliggende morkake og for tidlig løsning av morkaken
Økt risko for spontanabort
Økt risiko for barnet dør i ukene rundt selve fødselen, for eksempel på grunn av komplikasjoner med morkaken og blødninger, eller for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.
Kilde: Helsedirektoratet
Hvis man ser på ultralydbilder av et foster mens mor tar en røyk, kan man se at hjertet begynner å slå raskere. Dette skjer fordi hjertet prøver å kompensere for manglende oksygen. I tillegg vil gjerne fosteret bevege seg mindre.
Denne effekten kan også observeres en stund etter at den gravide er ferdig med røyken.
Røyking under svangerskap
- Det er mange skadelige stoffer i røyk. Det man vet sikrest er at røyking hemmer fosterets vekst gjennom redusert mengde surstoff. Flere studier har vist at røyking gir økt risiko for spontanabort, morkake som ligger foran indre mormunnsåpning og løsning av morkaken, sier Marte Myhre, lege ved Kvinne-barn-barneavdelingen ved Ringerike sykehus.
- Røyking er også vist å gi økt risiko for krybbedød.
Myhre er sekretær i Norsk Gynekologisk Forening og under spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer.
Nikotinet i sigarettrøyken får blodkarene i kroppen til å trekke seg sammen. Når blodkarene i morkaken trekker seg sammen, minsker blodtilførselen, og barnet får mindre oksygen og næring.
Når du røyker, inhalerer du også gassen kullmonoksyd, altså kullos. Kullosen tar opp en del av den plassen som oksygenet skal ha i blodet. Hos mor er halvparten av kullosen forsvunnet etter cirka to timer. For fosteret tar det cirka sju timer før konsentrasjonen er halvert.
Flere klarer å slutte
Langt flere gravide klarer å slutte å røyke nå enn for ti år siden.
- Sammenligner vi med tall fra 1999, ser vi ikke så stor nedgang i andelen røykere i begynnelsen av svangerskapet, men vi ser en halvering blant de som røyker i slutten av svangerskapet, sier Per Magnus, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
Han tror årsaken kan være at det generelt har vært et større press på kvinner som røyker når de er gravide, slik at det er flere som slutter under svangerskapet.
- Vet du noe om hvem som klarer å slutte?
- Jeg ville tro det betyr noe om partneren også slutter, og det kan jeg se på i data fra Mor og barn-undersøkelsen.
Det er aldri for sent
Det er aldri for sent å stumpe røyken, selv om du ikke klarer det med én gang du blir gravid.
Unge gravide røyker mest
- Medisinsk Fødselsregisters tall fra 2015 viser at 3000 mødre røyker ved svangerskapets start, mens 1800 røyker når barnet fødes.
- De yngste røyker mest. Blant gravide under 19 år, svarte 12,4 prosent de røykte i begynnelsen og 6,7 prosent i slutten av svangerskapet.
- I gruppen mellom 30 og 40 år er det færrest som røyker, både ved begynnelsen av og ved slutten av svangerskapet.
- Andelen gravide som røykte ved starten av svangerskapet i Norge er redusert fra 25 til fem prosent fra 1999 til 2015.
- Det hjelper å røyke færre sigaretter og å røyke sigaretter med lavere nikoninnhold. Det hjelper også å kutte ut selv om man er langt ut i svangerskapet. All reduksjon hjelper, men det kan ikke sammenlignes med totalavhold, sier lege Marte Myhre.
Hun har møtt pasienter som verken klarer å redusere antallet sigaretter eller kutte dem helt ut.
- De synes det er veldig vanskelig og skammer seg selvsagt over dette. Mange synes det er så flaut at de unngår å fortelle helsepersonell at de røyker, og de bagatelliserer problemet overfor seg selv, sier Myhre.
Hun mener det er særlig utfordrende for gravide som har en partner som også røyker, men som ikke vil kutte ut røyken når kvinnen er gravid og ammer.
- Men mange klarer å kutte ut noe, og noen har allerede trappet ned på grunn av at de har flere små barn.
Røyking og amming
Det er ingen grunn til å begynne å røyke igjen etter fødselen. Mødre som røyker kan ha vanskeligere for å få i gang ammingen.
Hvis du er røykfri i ammeperioden unngår du at barnet ditt får i seg giftige stoffer gjennom melka. Konsentrasjonen av nikotin i melka er opp til tre ganger høyere enn i blodet ditt. Barnet blir mer utsatt for å få kolikk, og melka smaker heller ikke så godt.
Du bør likevel amme selv om du røyker, men røyk aldri rett før eller mens du ammer - eller i rom som barnet oppholder seg i.
Andre grunner til å ikke begynne på igjen med røyk etter svangerskapet:
- Barnet blir kjent med kroppslukten din.
- Barnet unngår plager som irriterte øyne, irritasjonshoste, økt slimproduksjon og tungpustethet.
- Risikoen for ørebetennelse og luftveisinfeksjoner som bronkitt, lungebetennelse og bronkiolitt reduseres.
- Risikoen for at barnet utvikler astma reduseres.
- Risikoen for krybbedød reduseres.
Det sies at den verste abstinensen gir seg etter omtrent to uker. På sikt er det derfor ikke den fysiske avhengigheten som blir mest utfordrende, men heller savnet etter noe å kose seg med.
Kilder: Helsedirektoratet, Medisinsk Fødselsregister, divisjonsdirektør Per Magnus i Folkehelseinstituttet og lege Marte Myhre.
Denne saken ble første gang publisert 09/08 2010, og sist oppdatert 17/04 2018.