Gravid etter abort
Å bli gravid igjen etter abort
Verken spontanaborter eller medisinske aborter påvirker sjansene for å bli gravid igjen.
– Spontanaborter er veldig vanlig, men det betyr sjelden at det er noe galt med mor eller far. Kvinner som opplever dette vet i det minste at de har evnen til å bli gravid, og dette kan være en trøst for noen, sier medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, Marius Johansen.
En spontanabort skjer når et svangerskap ufrivillig avbrytes så tidlig at fosteret ikke kan overleve, og hos alle kvinner er det ifølge legen en risiko for at graviditeten ender med spontanabort.
– Risikoen er 10-50 prosent, men ofte vil spontanaborten skje så tidlig at kvinnen aldri oppdager at hun er gravid. Kanskje kommer blødningene bare litt før eller litt senere, og det tolkes derfor som en normal mens, sier han.
Bli gravid etter spontanabort
Siden spontanaborten i seg selv er et bevis på at kvinnen kan bli gravid, er det egentlig ingen grunn til å frykte at dette skal skje igjen.
I utgangspunktet er det nemlig verken lettere eller vanskeligere å bli gravid etter en spontanabort.
– Før dere forsøker igjen, bør kvinnen få minst én normal menstruasjon. Tidligere anbefalte man kvinner som hadde hatt spontanabort å vente tre eller seks måneder, men i dag er de fleste enige om at hun kan prøve igjen så fort hennes normale syklus er tilbake, sier Johansen.
Legen forteller at enkeltstudier har vist at kvinner som blir gravide innen seks måneder etter en spontanabort, har større sjanse til å få et frisk barn og at de får færre komplikasjoner i svangerskapet enn de som venter lenger.
Trenger tid
Fysisk trenger du altså ikke mye tid på å komme deg igjen, men husk likevel å også ta hensyn til følelsene dine rundt det å miste det du håpet og trodde skulle utvikle seg til et lite barn.
– Mange trenger lengre tid enn en måned eller to på å komme over sorgen etter aborten, og det er viktig å ta seg tid i denne prosessen. Et nytt svangerskap er imidlertid vanligvis oppmuntrende, og sjansen for at svangerskapet går normalt for seg er stor. Betydelig større enn risikoen for å abortere, sier han.
Hvis du spontanaborterer tre ganger etter hverandre, vil du bli tilbudt en utredning for dette hos gynekolog. Det regnes da som en habituell eller gjentatt abort.
Les også: Sen menstruasjon kan bety tidlig abort
Kan forebygges
Som oftest skyldes en spontanabort feil ved fosterets arveanlegg, og slike feil oppstår vanligvis helt tilfeldig.
– Dermed er det ikke sannsynlig at samme feil oppstår på nytt hvis du blir gravid igjen, og det finnes heller ingen behandling for å unngå tidlig abort. Forebygging er likevel mulig, sier Johansen.
Ønsker du å bli gravid, bør du ifølge legen unngå skadelig påvirkning som røyk og stort alkohol- eller medisinforbruk i første del av svangerskapet når fosterutviklingen skjer.
– Noen studier peker også på at stort kaffeinntak, det vil si mer enn åtte til ti kopper daglig, muligens kan gi økt risiko for spontantabort, sier han.
Les også: Gravid og med menssmerter? Dette er årsaken
Ingen betydning for senere svangerskap
Noen ganger er aborter planlagt, og heller ikke det at du har tatt en medisinsk abort tidligere i livet, skal ha betydning for senere graviditeter.
– En medisinsk abort er i utgangspunktet veldig skånsom for kroppen, og den vil ikke påvirke dine muligheter til å bli gravid igjen i fremtiden, sier allmennlege Nina Wiggen.
Etter det hun kjenner til er det heller ingen kjent risiko for at det kan oppstå komplikasjoner i eventuelle fremtidige svangerskap på grunn av en medisinsk abort.
– Den eneste risikoen er knyttet til at kroppen ikke klarer å fullføre hele prosessen selv, slik at det blir nødvendig med en utskrapning i tillegg, sier hun.
Johansen bekrefter dette.
– Det er liten risiko for at det skal bli vanskeligere å få barn senere i livet som følge av en abort. En bekkeninfeksjon i etterkant av den medisinske aborten kan potensielt skade fruktbarheten til en kvinne, men man passer som oftest ekstra godt på kvinnene som har tatt en abort. Jeg pleier derfor å si at det er tilnærmet ingen risiko for at en kvinne blir steril etter et abortinngrep i Norge, sier han.
I likhet med Wiggen kan heller ikke han se økt risiko for komplikasjoner under fremtidige fødsler hos kvinner som tidligere har hatt abort.
– Og det er ikke rapportert om dødsfall etter svangerskapsavbrudd i Norge etter 1970, avslutter han.
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2017, og sist oppdatert 17/04 2018.