Faresignaler i svangerskapet

Ti grunner til å kontakte legen under graviditeten

Mange gravide engster seg for at noe er galt. Når bør du ringe lege eller jordmor? Denne guiden kan hjelpe deg.

GRAVID HOS LEGEN: Er du gravid, er det bedre å ringe en gang for mye, enn å bekymre seg unødig, oppfordrer helsepersonell.
GRAVID HOS LEGEN: Er du gravid, er det bedre å ringe en gang for mye, enn å bekymre seg unødig, oppfordrer helsepersonell. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Hvis du går rundt og er bekymret er det mye bedre å ta kontakt med lege eller jordmor og bli beroliget, enn å gå rundt og tenke på det, råder Karin Johansson, jordmor ved fødeavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål, og ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

Flere eksperter vi har snakket med råder gravide å være selektive og kildekritiske til det de leser på nett, og å unngå katastrofehistoriene. Spør heller fagfolk om råd.

Jordmor Karin Johansson anbefaler den gravide å heller ringe en gang for mye enn en gang for lite. Ikke minst er det lurt å skrive ned på en lapp alle spørsmål du måtte ha før en kontroll, slik at du ikke glemmer det.

– Jeg erfarer at de gravide som føler seg godt ivaretatt av lege og jordmor, og som får svar på spørsmålene de stiller og god oppfølging under svangerskapet, blir trygge under graviditeten, sier Johansson.

Hun får støtte av Carola Karl Urvik, jordmor ved fødeavdelingen i Sandnessjøen.

– Det er viktig at den gravide får god, kunnskapsbasert informasjon fra helsepersonell, enten jordmor eller lege, helst så tidlig som mulig i svangerskapet. Det vil skape trygghet. Det å lese seg opp på internett fører ofte til usikkerhet og forvirring, særlig når man er gravid for første gang, fordi det finnes så mye motstridende informasjon der ute.

Vanlige beymringer i svangerskapet

Fastlege Kari Løvendahl Mogstad erfarer at gravide kan ha et nærmest uendelig behov for informasjon.

– Svangerskap og fødsel er en helt ny situasjon, der man ikke lenger har kontroll over hva som skjer med kropp og sjel, sier hun.

Kosthold, og hva som kan spises og ikke i svangerskapet, er det legen får flest spørsmål om.

– Ellers er magesmerter en annen vanlig bekymring. Gravide blir naturligvis engstelige dersom de kjenner smerter i magen de ikke har kjent før. Som regel er dette ufarlig, og kan skyldes kynnere, strekk på ligamenter eller bånd som holder oppe livmoren, forklarer Mogstad, og legger til:

– Andre mer uforklarlige smerter kan skyldes vekst av livmoren eller andre ufarlige årsaker.

Urvik opplever at mange gravide er engstelige for at det skal skje noe med babyen under svangerskapet eller selve fødselen.

– I tillegg har mange spørsmål som hvilke matvarer som er i orden å spise, hvilke legemidler som kan være farlige og hvorvidt trening kan skade den lille i magen. Jeg anbefaler alltid den gravide å høre med lege eller jordmor, eller eventuelt lete opp informasjon fra sikre nettsider som eksempelvis helsenorge.no, matportalen.no eller helsedirektoratet.no, forteller den erfarne jordmoren.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Her får du en guide til faresignalene du skal ta på alvor. Opplever du noe av dette, er det greit å ta en telefon til legen med det samme.

Opplever du symptomer som du ikke finner forklaring på, bør du alltid kontakte lege eller jordmor.

Hvis du er gravid og opplever en av disse ti situasjonene eller symptomene, bør du kontakte lege.

1. Blødninger, feber, smerte og frysninger

Ifølge Johansson kan en følsom livmorhals gjøre at en del kvinner blør bittelitt under graviditeten, for eksempel etter samleie.

Blødninger og smerte tidlig i svangerskapet kan være tegn på en begynnende spontanabort, og det er det ikke noe å gjøre med, dessverre. Skulle du oppleve en blødning etter at du har vært på den ordinære ultralyden rundt uke 18-19, skal du alltid ringe fødeavdelingen, sier jordmoren.

En blødning i svangerskapet trenger ikke alltid å være tegn på spontanabort.

Det er alltid lurt å ta kontakt med lege for å avgjøre hvilken type blødning du har. Ut fra svangerskapslengde og beskrivelse av hvordan blødningen ser ut og om mulige smerter, vil legen som regel kunne gi deg en diagnose.

Ved blødning de siste tre månedene av svangerskapet legges den gravide inn på sykehuset.

– Det er viktig å ta kontakt med fastlege, legevakt eller fødeavdeling dersom man får ferske, nyoppståtte blødninger fra skjeden, sier Mogstad.

Les også: Valgte å være singel mamma: – Man er en føkkings helt

2. Sterk hodepine, svimmelhet, flimring foran øynene

– Noen kan få hodepine under graviditeten, uten at dette er noe farlig. Faktisk kan graviditet i noen tilfeller utløse migrene, forteller Johansson.

– Men opplever du plutselig, sterk hodepine i pannen, og det flimrer foran øynene, må du ringe jordmor eller legen. Det kan være svangerskapsforgiftning, legger hun til.

Hun får støtte av Mogstad.

– Raskt oppstått hodepine, kvalme eller synsforstyrrelser skal tas på alvor, da svangerskapsforgiftning kan komme brått på for noen få. Da tas det gjerne et blodtrykk og en urinprøve, for å sjekke om det er en slik tilstand, forklarer hun.

3. Hyppig og smertefull urinering

At man må tisse oftere enn før, er en vanlig graviditetsplage. Men en brennende smerte i blæren er ikke det.

Urinveisinfeksjoner gir irritasjon i urinrøret og blæren. Det kan svi når man tisser, og man tisser bare litt av gangen, veldig ofte. Noen kan merke grumsete eller blodig urin, og at urinen lukter vondt

– Du bør kontakte din jordmor eller lege om du har disse symptomene, for å ta en kontroll av urin og eventuelt blir satt på behandling, forteller Johansson.

Urinveisinfeksjon er en vanlig plage for mange kvinner. Du kan også ha urinveisinfeksjon uten at det gjør vondt, særlig når du er gravid. Derfor er det viktig å ha med en urinprøve på hver svangerskapskontroll.

For å forebygge urinveisinfeksjon er det lurt å tisse før og etter samleie, gå med bomullsundertøy, drikke mye væske, ikke vente med å gå på toalettet når man må tisse, og holde deg tørr og varm om underlivet.

4. Akutte, sterke smerter

Mange mødre har vondt i bekkenet under graviditeten.

– Det er også naturlig, bekkenet blir løsere i svangerskapet, så alle får litt bekkenløsning, forklarer Johansson.

Ifølge Mogstad går bekkensmerter for de aller fleste bort kort tid etter fødselen.

Men en sterk smerte som ikke forsvinner, kan gi grunn til bekymring. Om det å tøye ut, drikke vann eller hvile ikke tar bort smerten raskt, så ta en telefon til legen, spesielt om smerten er fulgt av feber.

Ta også kontakt med lege om du opplever akutte, sterke smerter i magen, som ikke gir seg når du hviler.

Les også: Sandra Lyng legger seg flat etter å ha skapt et gravid-glansbilde: – Unnskyld!

5. Sterk kvalme, mye oppkast, feber eller smerter

Er du kvalm på en måte som overgår den typiske morgenkvalmen?

Alvorlig svangerskapskvalme, Hyperemesis gravidarum, rammer mellom 0,5 og 2 prosent av gravide.

Den gravide kan bli avmagret og uttørket i kroppen, og mangel på enkelte næringsstoffer og mineraler kan gjøre at kroppens prosesser forstyrres, og det kan bli behov for intravenøs næring og sykehusinnleggelse.

6. Høy feber

Det er aldri gøy å ha feber, men under graviditeten kan feberen være skadelig for babyen din. Babyen blir stresset, og det kan i verste fall føre til spontanabort, tidlig i svangerskapet.

– Ikke vær redd for å ta febernedsettende om du får feber under graviditeten. Paracetamol, ikke Ibux. Høy feber er ikke bra for fosteret, bekrefter Johansson.

7. Lekker fostervann

Mange gravide kan ha mye utflod og også lekke litt urin mot slutten av svangerskapet, noe som er helt ufarlig. Er du usikker på om det kan være fostervann, bør du ringe fødeavdelingen, anbefaler Johansson.

Kjenner du også sammentrekninger, er det enda en grunn til å ringe fort.

Du skal alltid kontakte fødeavdelingen etter at vannet har gått. Skulle dette skje før uke 37, kan det være tegn på for tidlig fødsel.

8. Kjenner lite liv

Man skal ta kontakt med lege eller fødeavdeling dersom man kjenner lite liv eller ikke liv i magen.

– Dette kan være vanskelig å vurdere, for et foster har jo ulik og varierende døgnrytme. Det er også sagt at det er normalt å kjenne mindre liv på slutten, noe jeg mener gravide ikke skal ta for god fisk, sier Mogstad.

Babyens bevegelser er annerledes på slutten, i og med at det er mer dulting og mindre spark på grunn av at den er blitt såpass stor. Men man skal fortsatt kjenne regelmessig med liv daglig, ifølge legen.

– Det aller viktigste er å kjenne igjen babyens bevegelsesmønster, noe en vordende mamma er flink til. Mammaens magefølelse og intuisjon er det aller viktigste redskapet. Dersom hun kjenner seg urolig, skal man sjekke babyen heller en gang for mye enn for lite, mener Mogstad.

Les også: Kommentar: – Hvis noen sier «det er jo naturlig» én gang til, så klikker det for meg

9. Plutselig tungpusthet og hevelse

Tungpusthet og plutselig hevelse i ett av beina kan være tegn på blodpropp.

Det finnes en rekke normale forandringer i svangerskapet som fører til at alle gravide har en økt risiko for å få blodpropp. Slike forandringer er for eksempel hormonforandringer, litt tykkere blod enn vanlig eller den store livmoren som trykker på blodårene og forstyrrer slik blodstrømmen. I tillegg er gravide ofte noe mindre aktive enn ellers, noe som også øker risikoen.

Symptomene på blodpropp kan variere fra svært vage til sterke smerter i leggen eller låret. Både når benet er i ro og ved gange, kan det være smerter. Foten kan være hoven og varm. Enkelte kan også få feber.

Ved blodpropp i lungen oppstår som oftest brystsmerter. Man kan blir tung i pusten, får hjertebank og hoste.

Har du mistanke om blodpropp, skal du alltid ta raskt kontakt med legevakt eller fødeavdeling.

10. Fall og støt mot magen

Det er også viktig å ta kontakt med lege eller fødeavdeling dersom du skulle falle og slå deg. Særlig om magen får et støt, eller du faller hardt.

– Lege eller jordmor vil som regel sjekke at det er liv, og at det ikke har oppstått delvis morkakeløsning, en tilstand som kan være farlig, sier Mogstad.