gravid og drømmer
Drømmer du mye i graviditeten?
Dette kan drømmene bety.
- Å bli gravid, særlig når det er første gang, er en helt ny situasjon som endrer tilværelsen radikalt. Det er ikke noe rart at den store omveltningen, både fysisk og psykisk, oppleves som ganske skummel for mange - noe som gjenspeiles i drømmene, sier psykoterapeut Nini Marie Torp.
Hun er daglig leder ved Høvik kurssenter, som blant annet tilbyr kurs i drømmearbeid og samtaleterapi.
Ifølge henne er det helt normalt å ha ekstra sterke eller vonde drømmer når man er gravid.
Få mer ut av drømmene
Ønsker du å forstå mer av ditt eget drømmeliv, anbefaler Eirin Røgeberg følgende metode:
1. Gi drømmen din en overskrift. Det kan hjelpe deg til å få frem essensen i drømmen.
2. Kjenn etter hvilke følelser du hadde i drømmen. Følelsene kan ofte være sterke. Var det frykt, forvirring og kaos, sinne? De sier noe om dine ubevisste følelser.
3. Skriv opp drømmens symboler, og hvilke assosiasjoner disse symbolene gir deg. Et drømmeleksikon kan være til hjelp. Røgeberg anbefaler "Drømmesymboler" av Benedicte Thiis.
4. Drømmer inneholder gjerne dagsrester, noe du har sett på tv eller lest dagen før. Men også dette er viktig å få med, det er en grunn til at nettopp disse dagsrestene dukker opp i drømmen din.
5. Hvordan oppfører drømme-jeget seg? Er det aktivt, eller har det en mer passiv holdning? Flykter det fra en konflikt i drømmen? Det sier noe om hvordan du selv takler livet.
6. Se på oppførselen til de andre personene som er med i drømmen. Alle representerer nemlig sider ved deg selv.
Mange drømmer i graviditeten
Psykoterapeuten tror at drømmene først og fremst er med på å hjelpe kvinnen til å forberede seg på fødselen og den nye rollen som mamma. Fødselsdrømmer kan være med på å skape en trygg følelse av gjenkjennelse når fødselen først er i gang.
Drømmene kan også si noe om hva du engster deg for.
- Å føde et barn vekker mange følelser. Ikke vet du hva slags barn du kommer til å få, eller hvordan du vil takle morsrollen, sier Torp.
- Forholdet til partneren din forandrer seg og blir tettere, og dere blir mer avhengige av hverandre enn før. Det innebærer store forandringer å gå inn i foreldrerollen for dere begge, legger hun til.
Også psykoterapeut Eirin Røgeberg har jobbet med drømmer i flere år. Hun er enig med Torp i at de de vonde drømmene kan gjøre den gravide bevisst hva hun er redd for - for eksempel dødfødsel.
- Drømmen kan hjelpe deg til å bearbeide det du frykter, ved å vise deg dine ubevisste redsler i forhold til fødselen og barnet, tror hun.
For selv om de er vonde, er drømmene til hjelp for den gravide, understreker Torp.
- Å drømme om det som dypest sett bekymrer deg, hjelper følelsene til å komme ut, sier hun.
Les også: Åtte metoder for å se hvilket kjønn det blir
- Drømmer du for eksempel at du ikke klarer å ta godt nok vare på babyen, eller at du ikke knytter bånd til det nyfødte barnet, kan det tyde på en ubevisst frykt for at barnet ditt ikke vil bli tatt godt imot, av deg selv eller familien din, sier Torp og legger til:
- Det kan hjelpe å diskutere disse vonde tankene med noen, spesielt er det viktig å ta det opp med partneren.
Gir kroppen en erfaring
Drømmen kan også være en måte å bearbeide mulige vanskelige opplevelser i fremtiden.
- Drømmer du at det skjer noe under fødselen eller med barnet, vil det å ha drømt det, være en erfaring kroppen bærer med seg. Det kan hjelpe deg til å bearbeide opplevelsen om noe vondt mot formodning faktisk skulle skje, tror Røgeberg.
Men drømmer du at barnet ditt er dødfødt, kan det ifølge psykoterapeuten også være et symbol på din egen følelse av manglende selvutvikling.
- Drømmer skal ikke tas bokstavelig. I en drøm vil en baby gjerne være symbol på noe nytt, en forandring i livet. Er barnet i drømmen dødfødt, kan det være et tegn på at du selv nettopp har takket nei til eller gått glipp en mulighet, for eksempel i karrieren din, som mange gravide kan bekymre seg over, sier hun.
Sliter du med gjentakende mareritt, tyder det på at du har temaer i livet du trenger å jobbe med. Da anbefaler Røgeberg å ta kontakt med en profesjonell som kan hjelpe deg med å bearbeide drømmene.
Les også: 10 unødvendige bekymringer når du er gravid
Åpner opp for glemte barndomsminner
En graviditet kan dessuten være med på å åpne opp for minner - og traumer - fra egen barndom, som dukker opp igjen drømmene, ifølge Torp.
- Vi mennesker har en tendens til å undertrykke vonde minner og følelser. Men når vi hengir oss til søvnen, slipper vi kontrollen, og dermed kan disse følelsene vende tilbake og komme til oss i drømmer, slik at vi kan forholde oss til dem, sier hun.
På den måten kan du forholde deg bevisst til det som har vært ubevisst, ifølge psykoterapeuten.
- Når du husker hvordan du selv hadde det som barn, kan du velge om det er slik du også vil ha det, eller om du vil skape en familie basert på andre verdier. Det kan hjelpe paret til å reflektere over og bli bevisst hva slags familie de ønsker å skape, sier Torp.
Denne saken ble første gang publisert 06/08 2010, og sist oppdatert 17/04 2018.