Livmortapp gravid

Alt du må vite om livmortappen

Denne kan tøyes for å få fortgang på fødselen.

LIVMORTAPP: Livmortappen spiller en sentral rolle i graviditeten. Vet du egentlig hva den gjør og er til for? Foto: Gettyimages.com.
LIVMORTAPP: Livmortappen spiller en sentral rolle i graviditeten. Vet du egentlig hva den gjør og er til for? Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Livmor, eller uterus, består av livmortappen, livmorhals og livmorkropp.

- Tenk deg en opp-ned flaske. Livmortappen er lukket og lang, og hindrer bakterier i å komme videre opp. Denne er igjen lukket med den berømte slimproppen, forteller jordmor Laila Pedersen. Hun holder til i Espevik, og tar oppdrag som svangerskapskonsultasjoner, hjemmefødsler og barselbesøk.

Livmortapp, livmorhals, mormunn eller cervix; kjært barn har mange navn, men hva er den egentlig - og hvilken nytte har den?

Livmortappen i graviditeten

- Livmortappen, eller livmorhalsen som den også ofte kalles, er den delen av livmoren som «stikker» ned i en kvinnes vagina. Livmoren består av muskelfibre; livmortappen er livmorens åpning, hvor menstruasjonen kan komme ut og sædcellene kan komme inn. I fødsel er det denne «porten» som må åpnes for at babyen skal kunne komme ut, forklarer jordmor Aina Wendelborg.

Livmorkroppen peker hos de fleste gravide utover.

- Når graviditeten utvikler seg, vokser livmoren seg ut av det lille bekkenet og får etter hvert en opprett stilling. Når det nærmer seg slutten av svangerskapet skjer det en modning i livmorhalsen. Når kvinnen får rier «dyttes» barnet nedover i fødselskanalen og presser på. Livmortappen avkortes og livmorhalsen åpner seg opp og trekkes forbi foreliggende fosterdel, forteller Pedersen.

Livmortappen kan utvides

Selv om denne tappen kan både kjennes på og utvides av helsepersonell for å potensielt få fortgang på fødselen, er det ikke til å anbefale å prøve å nå denne selv.

- Det er ikke til å anbefale å prøve dette selv. For det første er det ikke lett å kjenne etter noe en ikke vet hvordan kjennes ut, og for det andre er det ikke gunstig å føre med seg bakterier opp i skjeden, sier Pedersen.

Wendelborg forteller at det ikke er farlig å kjenne på livmortappen selv, men det gjør ingenting om du lar den være:

- Du kan godt «glemme» hele livmortappen, og heller overlate den til jordmor, sier hun.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Myk og åpen livmortapp

Livmortappens forandringer gjennom svangerskapet er intet annet enn ganske fascinerende:

- Den er fast, og åpningen er minimal før og under første delen av svangerskapet. Den holder seg gjerne slik gjennom hele graviditeten frem til barnet er ferdig, og helst til fullendte 36 uker, forteller Wendelborg.

I svangerskapet fylles den smale åpningen med en slags gelé, som fungerer som en ekstra beskyttelse inn il babyen, i tillegg til de to fosterhinnene som holder fostervannet på plass.

Denne geléen kalles slimproppen, og du kan oppleve at den faller ut når livmortappen begynner å mykes opp og bli mindre fast når det nærmer seg fødsel. Hos flergangsfødende er det vanlig at livmortappen «mykner» og åpner seg i siste del av svangerskapet. De som har født barn tidligere, kan gå med litt «åpning» uten at det er noe problem, og uten at det er noen grunn til at de føder for tidlig.

Sjelden komplikasjoner

Når vi nå vet at livmortappen høres både spennende og viktig ut, kan det være greit å vite at det svært sjelden oppstår komplikasjoner med den:

- Det er lite som kan skje av komplikasjoner med livmortappen, både i svangerskap og i fødsel. I svært sjeldne tilfeller kan den være upåvirkelig av rier i fødsel, og det kan også være mulighet for rifter under fødsel, men det er også svært sjelden og er komplikasjoner som eventuelt håndteres av jordmor og lege.

- Dersom det er gjort medisinske inngrep på livmortappen din vil du få informasjon fra lege eller jordmor. Ellers anbefales det at du tar rutinemessige celleprøver av den gjennom hele livet, legger Wendelborg til.

Rier er helt nødvendige for at livmortappen skal trekkes opp og utvide seg til 10 centimeter og full åpning, slik at barnet kan komme dypere ned og ut i verden. Uten rier kan du være ubekymret for om det er «åpning» og mulighet for at barnet bare kommer.

Sette i gang fødselen

Ettersom det er livmortappen som myknes opp og blir kortere før den begynner å åpne seg slik at barnet kan komme seg ned og ut, er det den som gir en pekepinn på hvor nærme man er en fødsel.

- Jordmor kan sjekke livmorhalsen, eller mormunnen, ved usikkerhet på om det er fødsel på gang eller ikke. «Stripp» eller «stripping» er når man tøyer livmortappen eller livmorhalsen. Det kan være en av flere måter å sette i gang fødselen på når kvinnen er på overtid, særlig hvis det nærmer seg en eventuell innleggelse i fødeavdeling for å forsøke å sette fødselen i gang der. Dersom livmortappen er lang og fast er det ikke mulig å «strippe». Den må være litt myk og tøyelig for at dette skal kunne fungere som igangsettingsmetode, forklarer Wendelborg.

Hvor fort livmortappen åpner seg under fødsel avhenger av hvor sterke riene er, og hvordan babyen er plassert.

Dette er veldig individuelt, og varierer fra kvinne til kvinne. Det er en myte av livmorhalsen skal åpne seg én centimeter i timen; det kan være skuffende lite som skjer over mange timer, eller veldig mye på veldig kort tid. Det kan være lurt å ikke fokusere så mye på livmortappen under fødsel, råder Wendelborg.