Hypnofødsel

Har du hørt om hypnofødsel?

Hypnofødsel skal gi en bedre fødselsopplevelse, mener jordmor.

HYPNOSEFØDSEL: - Det høres litt skummelt og alternativt ut, så jeg vil kalle det en mental forberedelse til fødselen, sier jordmor Grethe Teigen.
HYPNOSEFØDSEL: - Det høres litt skummelt og alternativt ut, så jeg vil kalle det en mental forberedelse til fødselen, sier jordmor Grethe Teigen. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Det finnes et hav av fødselsforberedende kurs hvor du kan lære pusteteknikker, avslappingsmetoder eller få informasjon om medikamenter som kan brukes under fødselen.

En av de fødselsforberedende metodene er hypnose, som kun brukes av to jordmødre i Norge.

Grethe Teigen, jordmor ved den private klinikken Mamastork i Stavanger, er en av dem som driver med hypnose under svangerskapet, for å jobbe mot en bedre fødselsopplevelse.

- Det høres litt skummelt og alternativt ut, så jeg vil kalle det en mental forberedelse til fødselen. Mange reagerer på ordet, men det er i bunn og grunn hypnose vi driver med, sier hun.

Hypnofødsel

Teigen forklarer at hypnosen ikke foregår på samme måte som du ser på TV. Den gravide kvinnen vil ikke gjøre rare ting utenfor hennes kontroll, og er tilstede hele tiden.

- Vi bruker hypnose som et mentalt fødselsforberedende verktøy i svangerskapet. Det gravide skal lære seg å fokusere positivt mot fødsel.

Målet med hypnosen er å forberede deg på hvordan du skal jobbe for å få fødselen til å bli slik du ønsker at den skal være. Ifølge Teigen sendes signaler til underbevisstheten, slik at du klarer å jobbe godt med pusten, være avslappet og møte riene på en god måte.

- Underbevisstheten er sterk, og ligger det mye redsel og negative føringer der, vil det også prege fødselen. Det handler om å sortere ut det negative og erstatte det med noe positivt, understreker jordmoren.

Individuelle forberedelsesteknikker

Jordmor ved ABC-klinikken på Oslo Universitetssykehus, Lisbeth Kopperud, forteller at det som er bra for den enkelte kvinnen, er å finne en måte å forberede seg på som virker for den enkelte.

Om det er hypnose eller andre metoder er ikke så farlig, så lenge det funker for deg. Det er imidlertid viktig å ikke tro at noen vil gjøre jobben for deg.

- Ikke ha en forestilling om at hypnose eller andre kurs vil gjøre fødselen enkel og smertefri, den jobben må du gjøre uansett, understreker hun.

Kopperud mener det er bra å lære seg ulike teknikker, hvor det noen ganger bare handler om å ha kontroll på pusten. Men at den fødende kvinnen ikke skal bruke krefter, kan være motstridende med tanke på hva kroppen sier.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

- Hypnose kan likevel være en god måte å bruke avslappingsteknikker, og finne en god rytme i pusten på.

Slik fungerer hypnofødsel

Teigen forklarer at hypnosen helst bør starte rundt uke 24-30, helst ikke senere. Starter du senere må du være villig til å bruke mer tid på scriptene.

- Første gang prater vi i halvannen time, og går gjennom hva som skjer fysisk med kroppen under fødselen, og hva som påvirker prosessen mentalt. Vi leser så inn et skript som den gravide skal høre på hver dag frem til neste time. Målet er å lære å bli avslappet, og endre fokus, sier hun.

Etter et par uker kommer kvinnen tilbake, og da går jordmoren inn på selve fødselsskriptet, som er rettet konkret mot fødselen. Du skal se for deg hvordan du vil fødselen skal være, og høre på det de leser inn hver dag de neste to månedene.

- Folk tror det er en "quick fix", men du må gjøre hjemmeleksene og høre på det hver dag.

Ingen dokumentert effekt

Om hypnosefødsel faktisk fungerer, finnes det ingen forskning eller dokumentert effekt på.

Teigen mener hypnose i seg selv for mange er alternativt, og at det kan brukes som et middel for å nå et mål, i dette tilfellet fødsel.

Siden Teigen er en av de få som driver med det i Norge, har hun ingen tall på om det fungerer, men de har gjort egne erfaringer og bedt om tilbakemeldinger.

- Vi ser at de som har mest effekt er de som startet i god tid før fødsel, og som øver hjemme. De som kun har øvd 1-2 ganger i uken har hatt mindre effekt, sier hun, og understreker at det tar tid å endre en tankegang.

Kopperud mener det er individuelt om det funker eller ikke, og at det er vanskelig å forske på, fordi smerte oppleves ulikt.

- Alle er forskjellige, så å lage en skala fra 1-10 vil ikke gi noen gode svar, sier hun, og legger til:

- Mens noen tyr til hypnose, er det mange som bruker yoga for å forberede seg, og har god effekt av det. Det viktigste er å lære seg å bruke pusten, og tåle at kroppen skal utsettes for en stor påkjenning.

Vil ufarliggjøre fødsel

Teigen har jobbet med hypnose i svangerskap i nesten fem år, og har behandlet rundt 100 kvinner. Hun forteller at det brukes mest på dem som gruer seg til fødselen, for eksempel dem som har fødselsangst.

- Mange kvinner er veldig spente, noen har hørt skremmende historier, er bekymret for fødselen og tror ikke det vil gå bra som et resultat av det, sier hun.

Jordmoren tror at dersom du forventer det verste, får du det verste. De jobber med å snu tankene til at det går bra.

- Når kvinner bruker teknikkene under fødselen blir de tyngre i kroppen og puster bedre. Det kan brukes av og på under fødselen og du er hele tiden tilstede, det er en slags meditasjon hvor du jobber med riene, og at kroppen kan føde - ikke mot.

Kopperud jobber mye med kvinner med fødselsangst, og mange kommer til henne fordi de ønsker å bli møtt, har hatt en dårlig opplevelse eller ønsker å få vite hvordan de kan koble av.

- Det handler om å møte hver enkelt kvinnes behov, og dersom noen finner hjelp i hypnose så er det bra for dem.

Fungerer hypnofødsel?

Hypnose utføres på de gravide som selv kommer og spør om det, og Teigen har vært med på fødsler hvor kvinnen har hatt god hjelp av det.

- Vi hadde ikke jobbet med det om vi ikke følte det funket, men det er veldig individuelt.

Hun mener at dersom du er visuell av deg, klarer du å forestille deg ting, og flytte fokuset bort fra riene. Da vil de ikke kjennes så sterke.

Kopperud har også vært med på fødsler hvor kvinner har prøvd å selv-hypnotisere seg, men sier at det ene og alene ikke er nok. Det handler om å klare å sette kroppen i modus for å slappe av og tåle å gi slipp, og kjenne at kroppen jobber med kreftene og smertene som er i sving under fødselen.

- Når babyen skal ut må du trykke, du kan ikke puste den ut, noe mange forestiller seg. Da må du være tilstede på en annen måte, sier hun, og avslutter:

- Det er viktig å fortelle og motivere kvinner til at de kan klare det, og finne løsninger som passer den enkelte.