Positiv graviditetstest
Har du fått positiv graviditetstest?
De aller fleste gravditetstester viser sikkert resultat, men noen ganger kan svaret være misvisende eller feil. Slik vet du om testen er riktig.
Graviditetstester måler nivået av hormonet hCG. Dette hormonet er naturlig, produseres i morkaken og blir skilt ut i urinen til gravide kvinner.
- HCG, eller humant choriongonadotropin, er et hormon som kroppen begynner å produsere når egget er befruktet og har festet seg til slimhinnen i livmoren. Det er HCG som skilles ut i morens urin, sier gynekolog Kristin Offerdal ved Trondheims Gynekologene.
Svak positiv strek på graviditetstesten
Selv om de fleste graviditetstester er ganske sikre, finnes det noen få feilkilder.
Slik tar du graviditetstesten
- Les bruksanvisningen nøye
- Den må brukes straks den er tatt ut av folieposen
- Hold testen slik at avlesningsvinduene er vendt bort fra deg, med oppsugingsdelen ned.
- Hold den i urinstrålen i 5 -10 sekunder slik at hele oppsugingsdelen blir våt. (10 sekunder er best)
- Sett på beskyttelseshetten over den våte oppsugingsdelen og legg testen på et vannrett underlag med vinduene opp.
- Les av resultatet etter 3 minutter, og senest innen 10 minutter.
- Dersom du får en svak positiv strek på graviditetstesten kan det bety at du har tatt testen for tidlig. HCG-verdiene kan være lave og det kan være vanskelig for testen å måle helt sikkert, sier Offerdal.
Mengden HCG dobler seg i løpet av to døgn. Er testen svak eller utydelig bør du ta testen igjen noen dager senere når verdiene av HCG har økt.
Lurer du på om du har blitt gravid, eller når du kan bli gravid, kan det i begge tilfeller hjelpe å beregne når kroppen har eggløsning.
Positiv graviditetstest, ikke gravid
Offerdal forteller at noen ganger kan en graviditetstest vise positivt resultat selv om du ikke er gravid.
- Dette skyldes at testen kan ha fanget opp andre hormoner som kan ligne HCG, og som svinger i verdier gjennom syklusen din, sier hun.
Det er svært sjelden at en test gir er falsk positivt resultat. Men det kan skje, for eksempel etter en abort.
- Ved en abort slutter man å produsere hCG, men det tar gjerne 6-8 uker etter en abort, spontan eller provosert, før kroppen har så lite hCG i kroppen at det slutter å slå ut på en test. Også forurensning/smuss i urinen gi en falsk positiv prøve, men det er veldig sjelden, lege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen Legesenter.
Sjelden med negativt graviditetstest om du er gravid
Det er sjelden at en graviditetstest slår ut negativt om du er gravid. Fra og med 10.dag etter befruktningen, vil svarene kunne være sikre.
Slik leser du resultatet på graviditetstesten
Positiv: To streker, en i hvert av vinduene, betyr at du er gravid. Du er gravid selv om den ene streken er svakere enn den andre.
Negativ: En strek i kontrollvinduet og ingen strek i resultatvinduet viser at du sannsynligvis ikke er gravid. Det tar minst 3 minutter å bekrefte negativt resultat.
Ugyldig: Vises ingen strek, verken i kontroll eller resultatvinduet, har din graviditetstest ikke virket korrekt, og en ny test må tas. En kontrollstrek vil alltid vises når graviditetstesten er riktig utført.
Svak positiv strek: Sannsynligvis er testen tatt for tidlig. Mengden av graviditetshormener, hCG, er mindre i blodet like etter unnfangelsen. For å være på den sikre siden er det best å ta en ny graviditetstest etter 2-3 dager.
Noen kvinner har uregelmessig eggløsning. Slår testen negativt ut, selv om du er gravid, kan testen ha blitt tatt for tidlig, sier Offerdal.
Noen kvinner er svært vare og kan ha graviditetssymptomer og tar test for å bekrefte den. De får ømme bryster, går i en premenstruell fase og får mistanke om graviditet selv om graviditetstesten er negativ.
Da bør en ta en ny prøve om noen dager, forteller Offerdal.
Når ta graviditetstest?
Hvor tidlig en test viser et positivt resultat er avhengig av hvor følsom testen er, samt hvor mye hCG som finnes i urinen. Tar du testen for tidlig er det også sannsynlig at en svak strek vises på graviditetstesten, og er vanskelig å tyde.
Offerdal forteller at for å få et sikkert resultat på en graviditetstest, bør du vente til uteblitt mens. Før den tid kan målingene være usikre.
–Det er best å utføre testen om morgenen. Da er urinen mest konsentrert og svaret vil være mer korrekt enn om urinen er svært uttynnet, sier hun.
To typer graviditetstester
Det finnes to typer graviditetstester – en hjemmetest og en blodprøve som tas hos legen. Begge skal være like sikre.
Hjemmetest kan kjøpes på apotek eller bestilles på nett. De fleste testene tas ved at du holder en strimmel under urinstrålene eller i en liten beholder med urin i noen sekunder. Så må du vente et par minutter på svaret. Noen ganger vises svaret med en eller to streker i et lite vindu på testen. Noen tester har et lite digitalt vindu som sier gravid/ikke gravid.
–På legekontoret tas det en blodprøve for å fastslå om du er gravid eller ikke. Blodprøven kan tas tidligere enn urinprøven. Også denne prøven analyserer konsentrasjonen av hcg som kan dobles i løpet av to dager. For å være helt sikker på svaret er det vanlig å ta en ny blodprøve etter to dager, sier jordmor Laila Lindgjerdet ved Sentrum Gynekologi i Trondheim.
Da kan en se om hcg har økt. Blodprøven kan også gi svar på hvor langt du har kommet i svangerskapet. Etter 5-6 uker kan dessuten en gynekolog bekrefte eller avkrefte et svangerskap ved ultralyd.
–Både hjemmetestene og blodprøve hos legen er sikker, så lenge du bruker den slik bruksanvisningen sier og ikke for tidlig i svangerskapet, avslutter Lindgjerdet.
Denne saken ble første gang publisert 11/10 2017, og sist oppdatert 17/04 2018.