når ta graviditetstest

Lurer du på hvor tidlig du kan ta graviditetstesten?

Vent til tidligst den dagen du forventer menstruasjon, anbefaler ekspertene.

NÅR TA GRAVIDITETSTEST: Hvor tidlig kan man ta graviditetstesten? Ekspertene anbefaler å vente til tidligst den dagen du forventer menstruasjon.
NÅR TA GRAVIDITETSTEST: Hvor tidlig kan man ta graviditetstesten? Ekspertene anbefaler å vente til tidligst den dagen du forventer menstruasjon. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Read in English: Are you wondering when it's safe to take a pregnancy test?

Selv om du kan føle symptomene på kroppen er det først når du har en positiv test i hånden at du kan være sikker. Men hvordan fungerer egentlig en graviditetstest? Og kanskje viktigst; når burde du ta den?

Graviditetstester måler nivået av hormonet hCG. Dette hormonet er naturlig, produseres i morkaken og blir skilt ut i urinen til gravide kvinner. Mengden hCG skal doble seg cirka annenhver dag i begynnelsen av svangerskapet, som betyr at nivået endrer seg markant på bare noen dager. Dette innebærer at en graviditetstest kan være negativ den ene dagen, og klart positiv den neste.

Når kan man ta graviditetstest?

Dette er hCG

Humant chorion-gonadotropin, hCG (Også choriongonadotropin eller koriongonadotropin) er et naturlig glykoproteinhormon som blir produsert i morkaken, og blir skilt ut i urinen hos gravide kvinner. Av den grunn blir hormonet også kalt «graviditetshormonet». De vanlige svangerskapstestene baserer seg på påvisning av økt nivå av hCG i urin.

HCG virker på gonadene (eggstokker og testikler) ved å gi økt produksjon av østrogen i eggstokkene. Under et normalt svangerskap produserer morkaken mye hCG som dermed gir et stabilt og høyt østrogennivå i hele svangerskapet.

Kilde: Wikipedia

Hvor tidlig en test viser et positivt resultat er avhengig av hvor følsom testen er, samt hvor mye hCG som finnes i urinen. Det finnes tester som reklamerer for at man kan få positivt svar i opptil fire dager før forventet menstruasjon, men jordmor ved jordmorsiri.no, Siri von Krogh, anbefaler å ikke teste så tidlig.

- Det er som regel ingen vits i å teste seg før du forventer mens. Hos noen få kan et positivt resultat slå ut uken før, men det er like vanlig at man ikke får en positiv test før ganske lang tid etter forventet menstruasjon. Noen produserer rett og slett ikke så mye hCG, sier Krogh.

Jordmoren legger til at det ikke hjelper å gå til legen dersom testen hjemme er negativ.

- Hjemmetestene er like gode som de hos legen. Dersom du får et negativt resultat og i tillegg ikke får menstruasjon i mellomtiden, bør du teste igjen om noen dager, sier hun.

Spesialist i gynekologi og overlege ved Regionsykehuset i Trondheim, Mette Moen, anbefaler å vente en hel uke før du tester igjen, for å være sikker på at morkaken har fått tid til å begynne hCG-produksjonen.

- Hvis man da får en ny negativ test og ikke har noen andre symptomer, så ser man det an. Har man stopp i menstruasjonen kan man se det an i cirka tre måneder før man kontakter lege, sier Moen.

Ta graviditetstesten på morgenen

De fleste tester anbefales brukt i morgenurin, og spesielt dersom du tester for tidlig. Dette er fordi urinen er mer konsentrert på morgenen, slik at man har et høyere hCG-nivå i morgenurinen enn i kveldsurinen. Dersom du tester en stund etter forventet menstruasjon er sannsynligvis hCG-nivået såpass høyt at det ikke spiller noen rolle når på døgnet du tester.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Både gynekologen og jordmoren understreker at det er store individuelle forskjeller på hvor mye hCG man produserer, og at det ikke trenger å bety at noe er galt dersom man slår ut sent på graviditetstestene.

- Det er stor variasjon i nivået av hCG. Det viktigste er at titer stiger etter et spesielt mønster, sier Moen.

Normalt dobles nivået annenhver dag inntil uke 9-10 i svangerskapet, før nivået så faller. Ved abort halveres mengden for hver dag. For å få vite om nivået stiger kan man til en viss grad støtte seg på graviditetstester ved å se på om strekene blir sterkere, men den sikreste måten er å få tatt blodprøver hos legen.

- Gjentatte blodprøver for måling av hCG kan si noe om graviditetens utvikling. Dersom hCG ikke øker, kan det være et tegn på at graviditeten har stoppet opp. Dersom hCG stiger langsommere enn normalt, kan det være et tegn på graviditet utenfor livmoren, legger hun til.